Konditerem helyett súlyos palackok

A szegedi triatlonista, Gábe Tamás 2019-ben szerzett kvótát az Ironman 70.3-as világbajnokságra, ám a pandémia miatt és saját döntése nyomán csak 2022 decemberében teszi próbára tudását Új-Zélandon, ahol dobogós helyezésre törekszik korosztályában.

Két héttel ezelőtt foglalkozott portálunk egy szegedi triatlonistával, Szilágyi Péterrel. Most egy másik Tisza-parti versenyző, Gábe Tamás kerül terítékre. A harmincéves sportoló 2019-ben egy malajziai világkupán elért harmadik hellyel kvalifikált Ironman 70.3-távon a 2020-as új-zélandi világbajnokságra – amelyet a koronavírus-járvány és ennek következtében a hiányos versenyzői létszám elsöpört.

A részvételi jogot szerzőknek felajánlották, hogy választhatnak, a 2021-es vagy a 2022-es vb-n indulnak-e: Gábe óvatosságból utóbbi mellett tette le a garast, amelyre december 10–11-én kerül sor szintén Új-Zélandon, Taupo városában – az idei világbajnokság igen foghíjasnak ígérkezik, kvalifikációs viadalokat sem rendeznek.

Gábe Tamás azért is megsínylette a Covid–19-et, mert úszóiskolája tönkrement, szerencsére az egyesület (Suncity Triathlon Team), amelynek ő az elnöke, legalább működhet.

„Tavaly február körül kezdődtek a gondok. Szeged vonzáskörzetéből sok külföldi járt hozzám úszni, és a határzár, valamint a létesítmények bezárása ellehetetlenítette a munkát – kezdte történetét Gábe. – Egyelőre úgy néz ki, hogy ez végleges. A magánoktatóknak könnyebb dolguk van, mert ők munkavállalók, de akik vállalkozásban csinálták, újra kell kezdeniük az építkezést, miután lehúzhatták a rolót.

Az egyesületi élet pörög, a felnőttek nagyrészt el tudták végezni önmaguk edzését. Az uszodák bezárása a nyáron nehéz helyzetet teremtett, de már tudják használni a létesítményeket az igazolt sportolók. Mi ugyanúgy készültünk, bár jó kérdés, hogy mire…

Nem tudjuk, hogyan alakul a versenynaptár, az biztos, hogy a bajnokságok létszámkorlátozással meg lesznek tartva, szeretnénk is részt venni ezeken, ahogyan az elmúlt években. A hosszútávú országos bajnokságot feltehetően Balatonkenesén, a féltávú megméretést Keszthelyen rendezik.”

Gábe Tamás, triatlon

Gábe Tamás hozzátette, pihenőfázison van túl, a felkészülése jelenleg visszafogott, az alapoktól építkezik, pótolja a hiányosságait, és hosszú folyamattal számol. Negyedik hónapja nem ült kerékpárra, a tavasszal vág bele a tekerésbe. Egyébként az úszás az erőssége, 12 évig űzte versenyszerűen, a kerékpározást tekintve a világ élmezőnyének közepe tájára kalibrálná magát, míg a futás a neuralgikus pontja.

Külön érdekesség, hogy nyolcórás munkát végez, hűtőközeggyártással foglalkozó cégnél dolgozik, 12–25 kilogrammos palackokat, raklapokat és klímatartó konzolokat pakol, raktároz – tehát kemény fizikai kiképzésben vesz részt nyolctól négyig, így konditerembe nem kell járnia. Utána jöhetnek az edzések, amelyeket a pandémia előtt a gyerekek úszásoktatása is kiegészített. Kérdés, milyen célokat fogalmaz meg a 2022-es világbajnokság fényében.

„Legfontosabb a tisztes helytállás – szögezte le Gábe. – A hosszútávú triatlonban nincs kifejezetten magyar válogatottság, ám ettől még az országot képviseli a sportoló. A felkészüléstől függ, hogyan birkózom meg az időjárással – decemberben ott húsz fokra és nagyon nagy szélre lehet számítani, reggel viszont még mínuszok vannak. A kerékpározás elején biztosan hűvös lesz a levegő, aztán gyorsan emelkedik a hőmérséklet – mindenesetre szeretnék az úszásban és a kerékpározásban az élmezőny tagja lenni, s a futás lesz ugyebár a kardinális kérdés. Jó felkészülés esetén szeretnék a korosztályom, vagyis a harminc-harmincöt évesek legjobb húsz versenyzője között végezni – 2018-ban csaknem hatszázötvenen indultak –, de törekszem rá, hogy dobogóra kerüljek!”

Fotók: Gábe Tamás Facebook-oldala

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.