Plesz Botond sikere a Balatonman Kenesén

A közelmúltban tagja volt a Csupasport sztárváltójának, a hétvégén megnyerte a neves triatlonversenyt az iron távon, közben pedig edzőként tizenhat tanítványának teljesítményét is figyelte.

Összesen csaknem ezer induló állt rajthoz hétvégén a Primavera Balatonman Kenesén, amelyen a triatlonosok a középtávú országos bajnokság mellett speciál és irontávon is versenyeztek. A férfiaknál Tarnai László, a nőknél Koronika Judit győzött, irontávon pedig Plesz Botond nyert 9 óra 13 perc 55 másodperces idővel. A Balatonman Pro Team futószekcióját vezető, futókkal és triatlonosokkal dolgozó edző nemrég tagja volt a Csupasport Ultrabalatont teljesítő sztárváltójának, most pedig hosszú idő után végre ismét élőben versenyezhetett.

„A Csupasport sztárváltóját is nagyon élveztem, de mondanom sem kell, élőben versenyezni teljesen más, éppen ezért nagyon vártam már a kenesei rendezvényt – mondta lapunknak Plesz Botond. – Nyáron sokáig beteg voltam, utána pedig minden verseny elmaradt, amin indultam volna, így az idén ez volt az első, amelyen végre ténylegesen rajthoz állhattam. Igazi triatlonos idő volt, nagyszerű hangulattal, az Ironman-versenyek egyébként is mindig különlegesek.

A Balatonban úszni mindig hatalmas élmény, a zárt bringapálya hibátlan volt, akárcsak a frissítés. A család mellett a barátaim is elkísértek, már pénteken lementünk, és egy remek családi programmal is összekötöttük a versenyt, amely így tényleg felejthetetlenre sikerült.

Csak hab a tortán, hogy első lettem, de ezúttal nem ez volt a legfontosabb. Tavaly ennél jobb időre voltam képes, ezúttal inkább az volt a cél, hogy a lehetőségekhez képest kihozzam magamból a maximumot, és élvezzem a versenyt.”

A tizenegyszeres Ironman az úszást 57:21, a kerékpározást 4:45:18, a futást pedig 3:26:16-os idővel teljesítette, de nemcsak magáért, hanem a versenyzőiért is izgulnia kellett. Összesen tizenhat tanítványa indult, közülük többen egyéni csúcsot döntöttek, Balázs György az első Ironman-versenyén 11 óra 2 perc alatt ért célba, Simon István második lett, Cser Beatrix pedig a speciál távon lett első a 40 és 44 év közötti nők kategóriájában.

„Ő nemrég vett részt egy tallinni versenyen, ami nem úgy sikerült, ahogy tervezte, ezért az önbizalmának jó tett ez a siker. A rátermettségét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy az egész mezőnyben csak ketten bringáztak jobb időt nála.

Összességében edzőként és versenyzőként is jól sikerült a hétvégi verseny, de továbbra is tartom, hogy versenyezni sokkal könnyebb, mert ott te ülsz a bringán, te futsz, te hozod a döntéseket, rajtad múlik, hogy feladod vagy küzdesz tovább.

Edzőként erre jóval kevesebb a ráhatásom, egyébként sem vagyok az a poroszos típus, aki ordibál a tanítványaival.”

Bár az idén szeptemberre tervezett klagenfurti hosszú távú triatlonverseny elmaradt, Plesz Botond nagyon bízik benne, hogy jövőre megtarthatják, és még abban az évben ismét rajthoz állhat a hawaii világbajnokságon, amelyen egyszer mindenképpen szeretne elindulni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.