Szezonkezdés nagyszerű pályacsúccsal

A féltávú Ironman, vagyis a 70.3-as sorozat idei első, Dubaiban rendezett viadalát a férfiaknál dán, a nőknél svájci versenyző nyerte meg.

A triatlonisták kőkemény erőpróbája, az Ironman 70.3-as szakág versenysorozata Dubaiban kezdődött, s rögtön „éhgyomorra” fantasztikus eredményt hozott. A dán Daniel Bakkegard bombasztikus teljesítményt mutatott be, s 3:33:02-es idejével megdöntötte a német hosszú távú Ironman-világrekorder, Jan Frodeno 3:34:48-as, 2016-ban repesztett pályacsúcsát.

Bakkegard mellett a portugál Filipe Azevedo és a svéd Rasmus Svenningsson fért még fel a pódiumra, utóbbi a 25–29 éves korosztály világbajnoka volt 2018-ban. A dán vezetett az úszás után, a kerékpározást több mint egyperces hátrányban az elsőhöz képest a hetedik helyen zárta, aztán a félmaratoni futásban ismét előlépett, 17.2 kilométernél az élre állt, s végül egy perc nyolc másodpercet vert Azevedóra.

„Nagyszerű erőpróba volt, a szervezők mindent kontroll alatt tartottak – utalt Bakkegard a koronavírus-járvány el nem múló nehézségeire. – Sikerült megmutatniuk, hogy képesek összerakni egy jó versenyt, dacára a Covid–19 körüli helyzetnek. Biztosan visszatérek még ide!”

A viadalon több mint 1500-an vettek részt (egyharmaduk újoncként), köztük 76 profi (60 férfi és 16 nő), a tengerentúlról csaknem 800-an repültek az Emirátusokba, összesen 86 nemzet versenyzői képviseltették magukat.

A legidősebb induló a 78 éves brit Edwina Brocklesby volt, míg az urak korelnökeként a 71 esztendős spanyol Francisco Carberát üdvözölhették a szervezők – az átlagéletkor negyven év volt.

Érdemes kitérni a nők küzdelmére is, amelyet a sportág ikonikus svájci alakja, a 33 éves Daniela Ryf nyert meg, aki öt Ironman 70.3 (vagyis féltávú)- és négy Ironman-világbajnoki címmel büszkélkedhet, továbbá ő tartja a világcsúcsot hosszú távon. 2019 októbere óta először versenyzett, ám nem látszott meg a produkcióján, hogy a pandémia elején felkészülés gyanánt a saját fürdőkádjában úszott…

Nagyot csatázott honfitársával, Imogen Simmondsszal – legalábbis az első két számban: az úszás és a kerékpározás során még a címvédő mögött helyezkedett el, 11 másodperces deficittel vágott neki a futásnak Ryf. Ott azonban állva hagyta ellenfelét, fokozatosan növelte előnyét, s végül jó öt percet vert rá.

„Csodálatos emlékeim vannak Dubaiból – mondta Ryf, aki harmadszor nyerte meg a versenyt. – Mindig élvezem, ha itt lehetek. A verseny nagyszerű, jól szervezett, és nagyon gyors a pálya. Különösen a futás hangulatát szeretem, az emberek lelkesen nyomnak előre, lenyűgözött, milyen sokszor hallottam a nevemet, szóval megkaptam a kellő támogatást. Nagyon örülök, hogy erős versenyen kezdhettem újra, ez igazán boldoggá tesz!”

Fotó: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.