Appalachian Trail: mindenki menjen haza!

A világ egyik legnépszerűbb hosszútávú túraútvonalának szervezői kérik a túrázókat, vegyék komolyan a koronavírust, s annak érdekében, hogy ne terjesszék a betegséget, maradjanak otthon.

Nehéz döntést hoztak az Egyesült Államok egyik leghíresebb és legkedveltebb túraútvonala, az Appalachian Trail üzemeltetői. Figyelembe véve az amerikai kontinensen is egyre jobban terjedő koronavírus-járványt, úgy döntöttek, arra kérik az indulást tervezőket, hogy inkább halasszák el a túra teljesítését, illetve ha már belekezdtek, inkább függesszék fel és menjenek haza.

„Ez nem egyszerű kérés, inkább utasítás – idézi Sandra Marra ügyvezető igazgatót a backpacker.com. – Tudatában vagyunk, sokan hónapokig tervezgetik, hogy belevágjanak a túrába, de a kockázat, hogy a betegséget terjeszthetik akár több száz, ezer kilométeren keresztül, nagyon magas.

Az Appalachian Trail jövője érdekében ez a döntés tetszett a legracionálisabbnak. Szeretnénk megvédeni az útvonalat, hogy a jövőben is sokan teljesíthessék.

A túrázók a menedékházakban, a közös étkezéseknél, a járművekben és hostelekben is nagyon könnyen terjeszthetik vagy elkaphatják a betegséget. Persze, lehet megoldást találni mindenre, de a legjobban annak örülnénk, ha mindenki hazamenne.”

Az Appalachian Trail 3500 kilométer hosszú túra, amely az Egyesült Államok keleti részén halad. Útvonalát egy erdész, Benton MacKaye tervezte meg 1921-ben, röviddel felesége halálát követően. Eleinte kereskedelmi célokat szolgált, túrázásra csak később kezdték használni. Népszerűségének nagyon jót tett, amikor az 1950-es években Emma Rowena Gatewood, ismertebb nevén Grandma Gatewood (Gatewood nagyi) 67 esztendősen elindult rajta és teljesítette, a rekordokat azóta is vezetik, megdöntésükért a mai napig nagy verseny folyik.

Sandra Marra amellett, hogy mindenkit arra kért, hagyjon fel az Appalachian Trail teljesítésével, hozzátette, nem a túrázás ellen szólalt fel. Továbbra is vallja, a természetjárás általánosságban jót tesz az egészségnek, és amennyiben egyedül vagy kisebb társaságban túrázunk, kevésbé ismert útvonalon, alapvetően biztonságos hobbinak tekinthető.

Nyitókép: wikipedia.com

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.