Dale Sanders, a túrázás matuzsáleme

A túrázás meghatározó alakjait bemutató sorozatunk harmadik része a 3500 kilométer hosszú Appalachian Trailt 82 évesen teljesítő Dale Sandersről szól, akit belső vérzése is csak ideiglenesen állított meg.

Ami Magyarországon az Országos Kéktúra, az az Egyesült Államokban az Appalachian Trail, mert a 3500 kilométer hosszú útvonal teljesítése meghatározó pillanat az amerikaiak életében, a közvélemény különösen nagy becsben tartja a rekordokat jegyző túrázókat. Erre a listára írta fel magát 2017. október 26-án Dale „Szürkeszakáll” Sanders, aki 82 évesen teljesítette a távot.

„Ha nem esek le egy szikláról vagy nem leszek beteg, megcsinálom. Amit elhatározok, végig is viszem.”

Eltökéltségére bizonyíték, hogy az Appalachian Trail teljesítésének 2017 márciusában vágott neki, azaz hét hónapon keresztül hajtotta az álmát, mire elérte. A rajt időzítése nem volt véletlen, a haladási tervet tartva nyáron, a lehető legjobb időpontban mászhatott fel a Katahdin-hegy csúcsára. Sanders terve ugyanakkor egy ponton majdnem megbicsaklott. Az útvonal legnehezebb, „Hundred Mile Wilderness” elnevezésű részénél – a legközelebbi ember lakta település 100 mérföldre, azaz 160 kilométerre található, az útvonalra a figyelmeztetések szerint legalább tíz napi élelemmel és hibátlan felszereléssel ajánlott elindulni – egészségügyi okok miatt ki kellett szállnia és tíz napot otthon kellett töltenie. Hogy mi történt? A vadon közepén megsérült, belső vérzése volt és erős szívdobogása. Hazatelefonált a feleségének, segítséget kapott és tíz napot töltött otthonában. A felépülés során kissé elbizonytalanodott, de végül visszament – szerencséjére.

A mai napig a legidősebb túrázó, aki egy naptári évben teljesítette az Appalachian Trailt, az utolsó métereket és a fényképekkel illusztrált kalandot az alábbi videó mutatja be:

 

 

„Határtalanul boldog vagyok – nyilatkozta a The Washington Postnak a célba érést követően. – Kicsit féltem, hogy a rekord ünneplése alatt valaki kisétál a fák közül és azt mondja »de hát én ugyanezt tavaly nyolcvanhárom évesen megcsináltam«. Szerencsére nem történt ilyen. Még mielőtt elindultam, valaki azt mondta, képtelenség, hogy végigérjek. Nyolcvan év felett csak úgy lenne esélyem, ha korábban is teljesítettem volna már a távot. Hajtott a vágy, hogy megmutassam, mekkorát téved.”

Dale Sanders az Appalachian Trail mellett másik rekordot is tart, többek között a legidősebb, aki a 4800 kilométer hosszú Mississippi River Trailt is teljesítette, azaz végigsétált az Egyesült Államokat észak-déli irányban csaknem teljesen átszelő folyó mellett. Fiatalkorában, huszonnégy évesen ő tartotta a víz alatt egy levegővétellel tartózkodás rekordját, harmincesztendősen az IUSA egyesület az év szigonyhalászának választotta. Hogy mindebből mennyit hasznosított az Appalachian Trail végigjárása során, nem tudni, saját bevallása szerint sportos előéletén kívül sokkal többet számított azoknak a túrázóknak a segítsége, akikkel az útvonalon találkozott.

„Az internetre rólam felkerülő fényképek alapján sokan felismertek, onnan kaptam a Szürkeszakáll becenevet is. A legtöbb túrázó, akivel találkoztam a húszas éveiben járt, ennek ellenére nagyon jól kijöttem velük. Egyikük azt mondta, amikor megöregszik, olyan szeretne lenni, mint én, és ez nagyon jólesett. Időnként persze kijátszottam az »öreg vagyok, segítsetek« kártyát. Az út mentén sokszor egyszerűen leintettem autókat, elmondtam a sofőrnek, mit csinálok éppen, és mindenki szívélyesen betessékelt az autójába. A célban azért már nem bántam, hogy vége lett. Eléggé elfáradtam, jó volt újra hazaérni.”

Habár az Appalachian Trail teljesítése óta több mint két év telt el, Dale Sanders a mai napig aktívan túrázik. Facebook-oldalán keresztül bárki követheti, éppen merre jár.

A sorozat 1. része: Gatewood mama, a túrázás nagyasszonya
A sorozat 2. része: Bill Irwin, a túrázás vak megszállotja

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Nemcsak napozni lehet a parton, edzeni is
„Kellett a siker az önbizalmamnak”
Dobogókő-kör: tömör gyönyör
Kislányos testépítőből fitneszmodell
Törékeny kislányból a szkander királynője

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.