Ismerkedés a magashegyi mászással

Német nyelvterületen klettersteig, Svájcban, Olaszországban és Franciaországban via ferrata, angol nyelvterületeken fixed rope route. Mind előre kiépített, sziklás, magashegyi túraútvonal – Ausztriában a Sattelberg tökéletes a kezdőknek.

A magyar nyelvben leginkább a biztosított mászóút fedi le a fenti kifejezéseket, ezek lényege egy és ugyanaz: magasan még magasabbra mászni, meredek útvonalakon keresztül.

A tériszonyban szenvedő túrázóknak sokszor kezük-lábuk remeg, amikor a haladási irányt keresztezi a drótos, köteles, láncos szakasz.

Azt azonban érdemes tudni, hogy ilyen jellegű szakaszokra csak szigorúan biztonsági felszerelésekkel, kiegészítőkkel lehet a szabályozás értelmében felmenni.

Nézzük, milyen kötelező felszerelést kell a túrázóknak magukkal vinniük a magashegyi biztosított mászóutakra. Első és legfontosabb kellék a bukósisak, amely a kerékpározáshoz hasonlóan elengedhetetlen kiegészítője a sportruházatnak. Ezen kívül egy úgynevezett beülőt is fel kell venni, amely a derékra csatolható biztonsági karabinereket rögzíti a test és a kötélpálya között. Ezek csak az alapfelszerelések, amelyekkel a teljesen kezdő mászók is el tudnak indulni egy-egy könnyebb útvonalon.

A schladmingi régióban a Dachstein hegyvonulatain több száz mászóútvonal van. A kezdők és a gyerekek számára igazi élményt nyújthat a Ramsau melletti Sattelberg mászóközpont, ahol két igen könnyű útvonalon lehet eljutni a csúcsra. A Kali-steig nevű rövidebb túra mászási ideje közel kilencven perc, így viszonylag rövid idő alatt teljesíthető.

Az útvonal lényege, hogy a kezdő fogásokat könnyen be lehet gyakorolni, és meg lehet tanulni a karabinerek használatát is.

A mászóhelyen van egy hosszabb útvonal is, a Kala-steig, az már kicsit technikásabb útvonalon halad, és jóval több bátorságra is szükség van a teljesítéshez. Viszont a mászási élmény és az adrenalin garantált. A túra legmagasabb pontjáról pedig pazar kilátás nyílik az igazán jelentős kihívásokat jelentő Dachsteinre, a jóval tapasztaltabb sportolók kedvenc mászóhelyére.

A program egyébként évszaktól független, mivel télen is és nyáron is egyaránt élvezetes kikapcsolódást nyújt a mászással tarkított túrázás.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.