Országimázs-építés futással

Új szintre emeli a futást Horvátország. Az országba érkező turisták ne csak a tengerpart, hanem a futás kedvéért is jöjjenek. És ha már jönnek futni, nyaraljanak is kicsit.

Nagy fejlesztések zajlottak az elmúlt években a horvátországi sportturizmusban. Rájöttek ugyanis, hogy a futóversenyek sok sportolót vonzanak, ezért érdemes egyre több futóversenyt rendezniük. Méghozzá úgy, hogy érdemes legyen több napot is eltölteni az országban, hiszen a versenyek általában többnaposak, a gyerekeknek is kínálnak versenyzési lehetőséget, valamint családi futással találkozhatunk a kínálatban, így az egész famíliának megéri elmenni. A sportoláson keresztül igyekeznek még több turistát az országba csalogatni, ami a versenyek számát és a múlt évben az indulók számát figyelembe véve sikeresnek bizonyult.

A Run Croatia nevű szervezet ennek a legjelesebb képviselője, amely az élet minden területét igyekszik futóbaráttá tenni. 2015-ben három futás iránt elkötelezett fiatal indította be a céget, akik a futást, az egészséges életmódot helyezték a középpontba, ennek jegyében szerveznek futóversenyeket – 2019-ben 15 nagy eseményt bonyolítottak le.

Céljaik között szerepel, hogy a futás révén megnyújtsák a turistaszezont, a futás legyen a horvát turizmus húzó brandje.

A futáson keresztül pedig az egészséges életmódra szeretnék felhívni a figyelmet, és ezzel szeretnék összekapcsolni az élet különféle területein munkálkodókat. Run Friendly megnevezéssel látják el azokat az intézményeket, szervezeteket (klinikák, turisztikai hivatalok, munkaadók, versenyszervezők stb.), akik hozzájuk hasonlóan segítik a futókat, a futóbarát hotelek pedig igazi futós nyaralást kínálnak, vezetővel kijelölt útvonalakon, ahol az adott település szépségeivel találkozhat a résztvevő.

A Run Croatia idei első versenye a Mountain Madness Ravna Gorában, egy 4 km-es hegyi futás rengeteg akadállyal, amelyet az időjárás is nehezíthet. Egy igazi őrült próbatétel, ahol biztos, hogy minden erőre és kitartásra szükség lesz. Egy verseny, amelyen nem az első hely, hanem a célba érés a győzelem. A Run Friendly hotelekhez hasonló szolgáltatást kínál a Go Running Tours, amely világszerte szervez futós nyaralásokat, többek között Horvátországba is.

A futás és a városnézés kombinációját kínálják helyi vezetőkkel, így a futás örömén kívül megismerhetjük a vidék nevezetességeit, történelmét, a helyi szokásokat és a gyönyörű horvát tájat, ha terepfutós nyaralást választottunk.

A horvát futóesztendő február 23-án rajtol a Split maratonival, melyet március 21-22-én egy igazi családbarát futóverseny a Plava Laguna félmaratoni követ Porecben, az Adriai-tenger partján. Március 29-én lesz a zágrábi szupermaratoni (61.35 km), amelyen a világ legismertebb ultrafutói szoktak indulni. Igazi turistabarát helyszín a Plitvicei-tavak környéke, ahol június 6-7-én rendeznek maratonit és félmaratonit, igazán gyönyörű természeti környezetben, ahol mindenképp megéri a futást összekötni a nyaralással. Az egyik legnépszerűbb futóverseny a zágrábi Night Marathon augusztus 29-én. Mivel csak 2000 hely van, érdemes időben regisztrálni, ha valaki szeretne elindulni rajta. A legnagyobb rendezvény az október 11-i zágrábi maratoni, amelyen legutóbb majdnem négyezer futó állt rajthoz.

A felsorolásból több verseny is kimaradt, amelyek szintén izgalmasak, és mindenképpen megéri böngészni a horvátországi futónaptárt, hátha a nyaralásunkkal egyidőben lesz egy jó kis futás.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta komoly versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság
Hallucinált, és dekoncentrált volt, de teljesítette a kitűzött célját
Megvédte a címét, 41 óráig volt a pályán, a legendás versenyről viszont lemondott

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.