Őszre kötelező kellék a túranadrág

A hagyományos nadrágokhoz képest számos előnnyel bír, mert segíti a túrázót akár vizes időben is. Könnyű, gyorsan szárad, kényelmes, igény szerint vízálló változatban is beszerezhetjük.

A farmernadrág sokak kedvence. Jól néz ki, tartós, nem igényel különösebb törődést. Túrázáshoz azonban egyáltalán nem ajánlanánk. Nehéz, meleg, és ha megszívja magát vízzel, használhatatlan, akár balesetveszélyes is lehet. Ha az erdőt járjuk – különösen ősszel, amikor a nyári rövidnadrágok már nem jöhetnek szóba – érdemesebb beszereznünk egy túranadrágot. Miben más, mivel tud többet? Az alábbiakban ennek járunk utána.

Könnyű – Mivel az anyaga bizonyos százalékban nejlonból készül, a túranadrág nagyon könnyű, kevesebbet nyom egy gyapjúból készült rövidnadrágnál is. A súly különösen hosszabb túráknál számít rengeteget, ráadásul a kényelmet is fokozhatja.

Gyorsan szárad – Szintén nejlontartalma miatt a túranadrág pár perc alatt teljesen megszárad, miután víz érte. Vízlepergető anyaga miatt a vízcseppeket nem szívja be, éppen ezért egy túranadrág kifejezetten nedves, akár viharos időben is nagyon jó szolgálatot tesz.

Halk – A minőségi anyagból készült túranadrág nem ad ki magából idegesítő súrlódó hangot járás közben.

Kényelmes – Mivel a túranadrág könnyű, az embernek szinte fel sem tűnik a viselete. Az anyaga miatt ráadásul nem tapad rá a lábra, így zavaróvá sem válik. A rugalmasság szintén adva van, bármilyen terepviszonyok között kell túráznunk, megállja a helyét, sziklát is mászhatunk benne. Dereka gumis is lehet, ami még jobban segíti az illeszkedést.

Átalakítható – Erre nem mindegyik túranadrág alkalmas, de némelyiket cipzárral rövidnadrággá alakíthatjuk. Ez különösen melegebb időben jöhet jól, amikor a nadrág hossza már inkább hátránynak számít, mint előnynek.

Vízálló – Ez a tulajdonság nem minden túranadrágra jellemző, de akadnak olyanok, amelyeket ennek megfelelően gyártanak. A vízállóság általában azt jelenti, hogy a nadrág anyagában van egy pluszréteg, amely ennek a biztosításáért felelős – a légáteresztő képesség megtartása mellett. Persze ez az extra a túranadrág árcéduláján is meglátszik.

A túranadrágokkal kapcsolatban a felsoroltak mellett érdemes megemlíteni a zsebeket is. A két megszokott oldalsó mellett sokszor előfordul, hogy lejjebb található még egy-két nagyobb, amely kiválóan alkalmas pakolásra és arra, hogy magunknál hordjunk bármit, ami szükséges. Érdemes figyelni ugyanakkor, hogy ezeket a zsebeket ne terheljük túl, mert egyrészt zavarhat minket túrázás közben, másrészt rengeteg pluszsúlyt jelenthet.

Címlapfotó: shutterstock

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.