Téli túrák: ne a kesztyűn spóroljunk!

Hideg és havas időben hajlamosak vagyunk több réteg ruhát magunkra venni, kézfejünk azonban sokszor kimarad a védelemből. Túrázás közben márpedig nagyon fontos, hogy ujjainkat használni tudjuk.

Ahhoz, hogy egy hosszabb téli túrát sikeresen teljesítsünk, elengedhetetlen, hogy a hipotermia, azaz a szervezett fokozott kihűlése ellen sikerrel vegyük fel a harcot. A réteges öltözködésről, a megfelelő bakancs, zokni kiválasztásáról sűrűn esik szó túrázós körökben, hajlamosak vagyunk azonban megfeledkezni kézfejünk megfelelő védelméről. Pedig a kesztyűn sem szabad spórolni. Elgémberedett ujjakkal sokkal nehezebben tudjuk kinyitni a kulcsot, olvasni a térképet vagy akár csak megkötni a cipőfűzőt. Egészen extrém helyzetekben pedig az életünk is múlhat rajta, hogy meg tudunk-e kapaszkodni valahol, vagy sem. Általánosságban legjobb túrakesztyű nincsen, a választás nagyban függ az időjárási körülményektől.

Száraz, hideg időben egy könnyed polár vagy gyapjúkesztyű tökéletesen megfelel a célnak. Előnye, hogy olcsó, szinte észrevétlenül elfér a hátizsákunkban vagy a zsebünkben, és kora ősztől tavaszig bármikor felhúzhatjuk. Ráadásul most már szinte bárhol kaphatunk olyat, amelyet nem kell lehúzni, hogy a mobiltelefonunkat is tudjuk kezelni. Fontos azonban tudni, hogy nem vízálló, így csapadékos időben nem számolhatunk vele. Alternatíva lehet a meleg, mégis kiválóan szellőző possumdown kesztyű, ami egy speciális anyag: merinói gyapjú és oposszumszőr keverékéből készül. Leginkább Ausztráliában és Új-Zélandon népszerű, de az internetnek hála 15 ezer forint körüli összegért bárki rendelhet egyet magának.

Csapadékos, szeles, hideg időben vízálló, de kellő kézügyességet biztosító kesztyűt (akár síkesztyűt) érdemes választani. Előnye a tartósság mellett a meleg belső rész, amely a legnagyobb hidegben is hatékonyan védi ujjainkat, hátránya a súlya, illetve a körülményesebb fel- és levétel. Vásárlásnál érdemes figyelnünk arra, hogy a csuklónál szűkített, de ne túl szoros legyen, illetve legyen rajta elasztikus madzag, amellyel a kesztyű szorosságát kedvünkre állíthatjuk. Mivel ezt és a kellő kézügyességet online nehéz megmondani, az ilyen típusú kesztyűket érdemesebb személyesen, szakboltban megvásárolni.

A kabátokhoz hasonlóan az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert az úgynevezett héjkesztyűk, amelyek fagyos időben, extrém körülmények között is megoldást nyújtanak. Ezek lényege, hogy kézfejünkre először könnyű kesztyűt húzunk, majd a kesztyűs kezünkre veszünk fel egy vízálló, egyúttal minden időjárási körülménynek ellenálló felső réteget. Előnye, hogy mindkét réteget szabadon megválaszthatjuk, nem vagyunk rákényszerítve a síkesztyűk alapbélésére. Hátránya az ár, egy ilyen szett megvásárlásakor kell a legtöbbet otthagynunk a pénztárnál; valamint a héjkesztyűk némelyike meglehetősen ormótlan (a védelemnek ára van), így túra közben csak úgy tudunk bármit is elintézni, ha a héjat levesszük.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.