Végigjárni az Istenek útját

A Bolognát és Firenzét összekötő 130 kilométeres túraútvonal nem véletlenül kapta hangzatos nevét. Bejárása átlagos tempóban is öt nap, s az út hamisítatlan olasz tájakon vezet keresztül.

Bologna közkedvelt turistacélpont, itt alapították 1088-ban az első európai egyetemet, az óváros hangulata varázslatos, a futballcsapat pedig az olasz élvonalban szerepel. A túrázók körében azonban van egyéb ok is, ami miatt népszerű: innen indul a Firenzébe tartó, 130 kilométer hosszú Via degli Dei, vagyis az Istenek útja. Minden bizonnyal onnan kapta a nevét, hogy az útvonal több római istenségről elnevezett hegyen vezet keresztül.

 

A Bologna és Firenze közötti útvonal

 

A Via degli Dei azonban nem csak emiatt különleges. Az eredeti útvonalat még a Római Birodalom idején építették ki, és persze nem szabadidős célokat szolgált, hanem a két város közötti kereskedelmet volt hivatva fellendíteni. Figyelemre méltó, és a népszerűséget nagyban növeli, hogy a jelenlegi útvonal is jórészt ezt a csaknem 2000 éves ősi ösvényt követi. Normális tempóban öt nap alatt kényelmesen teljesíthető, az itiner a következő felosztást javasolja:

1. nap: Bologna – Sasso Marconi – Badolo
2. nap: Badolo – Madonna dei Fornelli
3. nap: Madonna dei Fornelli – Passo della Futa – Monte di Fo’
4. nap: Monte di Fo’ – Passo Osteria Bruciata – San Piero a Sieve
5. nap: San Piero a Sieve – Bivigliano – Fiesole – Firenze

Nagy természeti változatosság jellemzi az Istenek útját. Az ösvény keresztülhalad az Appennineken, hatalmas erdőkön és tisztásokon, a külön turistajelzéssel jelölt út betekintést nyújt Olaszország látnivalóiba. Legmagasabb pontja a tengerszint felett ezer méteren található, a teljesítés során rengeteg olyan szálláshelyre (kemping, hostel stb.) és étteremre lelhetünk, amely a túrázókra specializálódott.

Az alábbi videó jól érzékelteti, mi vár arra, aki nekivág az útnak:

 

Nyitókép: www.wetheitalians.com

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.