Pályacsúcs a Balaton-átúszáson

Négy évvel Papp Márk rekorddöntését követően a világbajnok Rasovszky Kristóf másfél perccel gyorsabban teljesítette az 5200 méteres távot, a nőknél pedig Olasz Anna ért elsőként a célba.

A Révfülöp és Balatonboglár közötti klasszikus 5200 méteres távot a világbajnok Rasovszky Kristóf kereken 57 perc alatt teljesítette, ezzel Papp Márk 2016-os, 58:33 perces rekordját adta át a múltnak a 38. Lidl Balaton-átúszáson.

„Ezért jöttünk, ez volt a cél – jelentette ki az M1 aktuális csatornának nyilatkozva a 23 esztendős Rasovszky Kristóf. – Az időjárás abszolút alkalmas volt a rekorddöntésre. Úgy néz ki, az eredeti olimpiai években lehet itt pályacsúcsot úszni, de azért remélem, nem négy év múlva adódik erre újabb alkalom. Az ötvenhét perc nagyon jó idő, nem is számítottam erre. Azt azért gondoltam, hogy ötvennyolc perc alá be lehet vinni, de azért ez másfél perccel jobb annál, mint amit Márk úszott. Talán néhány évet megél a rekord.”

A nőknél Olasz Anna volt szombaton a leggyorsabb, s 1:01.37-es eredménnyel ért célba. A parton az M1-nek elmondta, szeretett volna csúcsot dönteni, s csak kevésen múlott, hogy nem sikerült.

 

Fotó: Budapest Sportiroda

 

„Az elején nagyon hullámos volt a víz, úgyhogy már az első kétezer méteren éreztük, ez necces lesz – fogalmazott a versenyző. – Az edzőm jött mellettünk kajakkal, s mutogatta, hogy jó tempót úszunk. Sajnálom, hogy nem sikerült, de majd jövőre.”

Hozzátette, mivel ezen a nyáron ez volt az egyetlen versenye, próbálta élvezni minden pillanatát. Két hét pihenő következik, majd augusztus közepén megkezdi a felkészülést a jövő évi olimpiai szezonra.

A szabályok értelmében Révfülöpről reggel 8 órától vágtak neki az úszók a távnak, startolni 12 óráig lehetett azoknak, akik előzetesen regisztráltak. A klasszikus 5.2 kilométeres távra 7875-en neveztek, de rendeztek egy 2.6 kilométeres futamot is 1008 nevezővel, akik Balatonboglárról rajtolva 1.3 kilométert úsztak szembe a nagy mezőnnyel, majd egy fordító után csatlakoztak a többiekhez.

Egyébiránt 14 óra körül Balatonbogláron partot ért az esemény történetének 200.000. átúszója is. Rozsos Noémi Győrből érkezett, s idén már második alkalommal teljesítette a klasszikus kihívást. A résztvevők között volt még Güttler Károly kétszeres olimpiai és világbajnok ezüstérmes úszó, dr. Kumin Ferenc londoni nagykövet és Fehér Dániel színész, s Gurbán Béla szenior úszó 38. alkalommal teljesítette a kihívást, vagyis eddig valamennyi eseményen részt vett.

Címlapfotó: Budapest Sportiroda

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.