Hullámlovaglás: elő a trükkökkel!

Nem sok olyan vízi sport létezik a világon, amelyet hazánkban nagyon nehéz űzni, a hullámlovaglás ilyen, így szörfdeszkánkkal inkább külföldi lehetőségben gondolkodjunk. De előtte gyakoroljunk valamelyik hullámmedencében.

Sokáig a margitszigeti Palatinus strand számított a magyar hullámlovaglás fellegvárának, egy ideje azonban szünetel az oktatás, így jelenleg a sima hullámmedencék jelentik az egyetlen helyet, ahol gyakorolni lehet a sportág alapjait. A gép által generált hullámok láttán sajnos az ember nem érzi egyből Hawaiion magát, de a semminél ez is több, és ha sikerül bármennyit is elsajátítani, az nyílt vízen is alkalmazható.

Persze nem árt az agyunkba vésni, hogy amíg a medencében a hullámok kiszámíthatók, és gyakorlatilag zárt térben mozognak, a valóságban sokkal nagyobb erejük lehet, és nem szabályos időközönként követik egymást.

De mire is van szüksége egy jó szörfösnek?

Úszótudásra, felszerelésre, bátorságra. A nyílt vízen rengeteget kell úszni a jó hullámokhoz, sokszor nem csak a víz felszínén, hanem alatta is. A felszerelés szintén kritikus pont, a hidegebb vizekbe neoprén ruha nélkül felelőtlenség bemenni, a deszka pedig alapvető kellék. Mérete 1.8 és 3 méter közötti, részeit az orr, a közép, a far, az alj, az uszony és a leash képezi. Utóbbi egy gumikötél, amely a deszkához erősítve megakadályozza, hogy az vízbe eséskor messzire sodródjon tőlünk. Ami a bátorságot illeti, gyűjtsünk belőle minél többet, és ha már képesek vagyunk stabilan állni a deszkán, próbálkozzunk meg az alábbi manőverekkel!

1. Duck dive
Nem véletlenül kapta a nevét. Miközben a deszkán fekve a közeledő hullám alá igyekszik bújni az ember, éppen olyan látványt nyújt, mint amikor kacsák a víz alatt élelem után kutatnak. Két kézzel fogjuk meg a deszka peremét a mellkasunknál, majd miközben a fenekünket felemeljük, kifeszített karjaink és lábunk segítségével nyomjuk víz alá a deszkát. Ha mindent jól csináltunk, az átbukó hullám belsejébe kerülünk. A felszínre jutáshoz húzzuk fel a deszka orrát.

2. Pumping
A hullámok meglovaglásához mindenekelőtt lendületet kell nyernünk, ez a mozdulatsor ebben nyújt segítséget. A sikeres végrehajtás kulcsa, hogy tekintetünkkel ne a többieket vagy a parton elhaladó hot-dog-árust pásztázzuk, hanem egyenesen magunk elé, a hullámra nézzünk. Karjainkat emeljük fel, egyensúlyozzunk velük, lábainkkal pedig irányítsuk a deszkát úgy, hogy gyors egymásutánban S betűket írjunk le. Hullámra felmenet mindig egyenesedjünk ki, lefelé jövet guggoljunk le. A pumpáló mozgás stabilitást ad, és kiválóan alkalmas a gyorsaság növelésére.

3. Bottom turn
A hullám megközelítésekor alkalmazhatjuk, akár rögtön azt követően, hogy ráálltunk a deszkára. Lényegében gyors és hatékony kanyar, amelynek célja, hogy a lehető legnagyobb sebességgel érkezzünk fel a hullám tetejére. A súlypontot a sarokra helyezve hajlítsuk be lábunkat, nyomjuk a deszka peremét a vízbe. Tekintetünket irányítsuk egyenesen a hullám tetejére, vállunkkal, testünkkel szintén forduljunk arra. Jól manőverezve a hullám tetején találjuk magukat akkora lendülettel, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy a mozdulatsort kedvünk szerint folytassuk.

Ahogy sok vízi sportban, a hullámlovaglásban is angol szakszavakkal zajlik a kommunikáció. Az alábbiakban néhány vízzel kapcsolatos kifejezést sorolunk fel.

Beach break: a tengerpart azon területe, ahol a hullámok már elég jók a vízre menetelhez
Bomb: kiemelkedően nagy hullám
Close-out: folyamatosan megtörő, nem manőverezhető hullám
Gas chamber: az a jelenség, amikor egy nagy hullám „átgördül”, ideiglenesen vízszintes csatornát alakítva ki, amelybe a hullámlovas be tud siklani
Line-up: a vízben az a terület, ahol a legtöbb hullám megtörik, a hullámlovasok ide gyűlnek, hogy kivárják, majd elkapják a legjobb hullámokat
Off-the hook: jó méretű és formájú hullám
Point break: az a pont, ahol egy víz alatti szikla olyan hullámokat képez, amelyeket meg lehet lovagolni
Swell: hullámok csoportja, amelyeket vihar generált, és sekély vízbe érve egyszerre törnek meg
Whitewater: a megtörő hullámok által létrejövő fehér habos víz

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ferenczi István 126 kilométer előtt áll
Túra az élet-halál harcot vívó hárshoz
Fesztivállal indul a tájfutószezon
Elrajtolt a virtuális Tour de France
Frizbimérkőzések játékvezető nélkül

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet
Az úszás más lesz, mint eddig volt

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.