Olasz Anna boldog a negyedik hellyel

Ifjúsági olimpikonként még medencés számokban szerepelt Olasz Anna, aki azonban a legszebb eredményeit a nyílt vízen érte el – ebbe a sorba kívánkozik a tokiói olimpia negyedik helyezése 10 km-en.

Bár a tokiói olimpia nyílt vízi úszóversenyein a magyarok közül elsősorban Rasovszky Kristóftól várjuk a kiugró szereplést – magyar idő szerint szerda este száll vízbe –, a női mezőnyben egy nappal hamarabb már Olasz Anna is maradandót alkotott. A Szegedi Úszó Egylet versenyzője hatalmas hajrával feljött a legjobbakra, és végül a harmadiktól 2.3 mp-re elmaradva, sorrendben a brazil Ana Marcela Cunha, a holland Sharon van Rouwendaal és az ausztrál Kareena Lee mögött negyedik helyen zárt.

Az idei, a Lupa-tónál megrendezett Európa-bajnokság ezüstérmese, a setúbali pótkvalifikációs verseny nyertese akár szomorkodhatna is, ahogyan több medencés úszó társa az elmúlt héten, de ő nem így érez és nincs is oka rá, hiszen ez szép eredmény.

„Örülök a negyedik helynek” – mondta a Nemzeti Sport Online-on.

Hosszú és rögös út, hullámvölgyektől sem mentes karrier vezetett az értékes „majdnem dobogóig”. Utánpótláskorúként még medencés gyorsúszószámokban szerepelt, például 400 m gyorson nyolcadik lett a 2010-es szingapúri ifjúsági olimpián. Érmet viszont már akkor is nyílt vízen, a 2011-es belgrádi junior Eb-n nyert, harmadik lett, és maradt is ennél a műfajnál.

„Nem tudtam elképzelni, mit várjak egy ilyen versenytől, de a fiúk, Gercsák Csabiék mondták, vigyázzak, a lányok verekedősebbek. Aztán az első alkalommal, rögtön a rajtnál kaptam két ütést a gyomorszájamra, utána már tudtam, mire számíthatok. Tavaly az Európa-bajnokságon például beszakadt a dobhártyám. A természetem és az alkatom miatt igyekszem nem belemenni a verekedésekbe, inkább elkerülöm, és előreúszom. Meg aztán sokkal több erőmet is vinné el a harc, és úgysem tudok olyat odaütni egy nyolcvankilós lánynak, mint ő nekem” – nyilatkozta nyolc évvel ezelőtt az utanpotlassport.hu-nak.

A versenyzési stílusa azóta sem változott, kerüli a verekedéseket, ehhez tartotta magát a tokiói olimpia versenyében is.

A most 27 éves úszó 2013-ban az Egyesült Államokba költözött, hogy az Arizona State Universityn folytassa egyetemi tanulmányait. Akkorra egyébként már túl volt a londoni olimpia sikertelen kvalifikációján, mivel Risztov Éva mögött ért célba a kvalifikációs versenyen, és országonként csak egy úszó utazhatott – Risztov ugyebár aranyérmes lett. Azt már jóval nehezebben élte meg, hogy a 2016-os riói játékokról ugyancsak lemaradt – volna, ám az orosz doppingbalhé miatt néhány héttel a rajt előtt kiderült, hogy szabad kártyával indulhat, viszont így már nem lehetett kellően felkészülni: a 14. helyen végzett.

Közben a vb-ken és az Eb-ken nem jött össze a dobogó 10 km-en, ellenben a 2014-es Eb-n és a 2015-ös vb-n is második lett a brutális 25 km-es számban, illetve megnyerte 10 km-en a 2017-es universiadét. Bár az öt évre nyúló olimpiai ciklus nehézkesen alakult, elmaradtak a remélt még jobb eredmények 10 km-en – közben 2018-ban hazaköltözött az Egyesült Államokból –, a koronavírus-járvány miatti leállást a jelek szerint jól használta ki.

Mentálisan erősebb lett, amelyet jelzett az idei Eb-ezüst és a kvalifikációs esemény megnyerése.

„Kimondhatatlanul boldog vagyok, az első nyolcban akartam végezni, ez a negyedik hely nekem óriási eredmény” – fogalmazott a tokiói eredményről már a Magyar Úszószövetségnek. És ne felejtsük el méltatni mesterét, Gellért Gábort sem, akivel az egyetemi évek alatt is együtt dolgozott, és akivel most kéz a kézben érte el a szép sikert. Ha belegondolunk, öt hosszú év után gyűjtötte be a neki oly sokat érő olimpiai helyezést, a következő olimpiai ciklus viszont „csak” hároméves lesz, így aztán a 2024-es párizsi játékok sincsenek olyan messze…

TOKIÓ 2020
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS, 10 KM
NŐK
1. Ana Marcela Cunha (Brazília) 1:59:30.8 óra
2. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) +0.9
3. Kareena Lee (Ausztrália) +1.7
4. OLASZ ANNA (MAGYARORSZÁG) +4.0
5. Leonie Beck (Németország) +4.3
6. Haley Anderson (Egyesült Államok) +6.1

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.