Szörf a világ legnagyobb hullámán

Már csaknem tíz éve került be a Guiness Rekordok Könyvébe Garrett McNamara, aki egy harminc méter magas hullámon szörfözött Portugáliában.

A szörfözésről a többségnek általában bikinis nők, kigyúrt férfiak és a látványos, nagy hullámok jutnak eszébe, azon viszont talán kevesebben gondolkodnak el, hogy hol volt eddig a világ legnagyobb hulláma, amellyel szörfös találkozhatott.

Bár a többség bizonyára Hawaiira, az indonéziai Padang Padangra, esetleg valamelyik karibi vagy csendes-óceáni kis szigetre tippelne, a helyes megfejtés azonban Portugália, azon belül is Nazaré, egy kis halászfalu Porto és Lisszabon között.

Kilenc évvel ezelőtt, 2011-ben az amerikai Garrett McNamara harminc méter magas hullámon szörfözött, ami nagyjából egy tízemeletes panelház magasságát jelenti.

A Guinness-rekordok könyvébe is bekerülő óriáshullám meglovaglását azóta sem tudta megdönteni senki, a kis portugál halászfalu azonban azóta is szörfparadicsomnak számít a sportág és a nagy hullámok kedvelői körében. Garrett McNamara egyébként kimondottan az utóbbiakra specializálódott.

„Imádom a hatalmas hullámokat, ez a szenvedélyem, és akkor is ezt csinálnám, ha nem lenne ott egyetlen fotós vagy szemtanú sem – nyilatkozta a profi szörfös az 52-insights.com-nak. – Azt gondolom egyébként, hogy mindenkinek van valami különleges tehetsége, ami megkülönbözteti őt a többiektől, csak rá kell jönni, mi ez. A rekorddöntésnél először a hullám nem tűnt különlegesebbnek, mint bármelyik másik, csak az járt a fejemben, hogy bár mélyebbre kerülhetnék, aztán hamar rájöttem, hogy tökéletes helyen vagyok. Az, hogy bekerültem a Guiness-rekordok könyvébe, hirtelen rengeteg lehetőséget hozott magával, és egyszerre tett büszkévé és még alázatosabbá. Természetesen milliószor kérdezték már, milyen érzés, nos, leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, mintha egy hatalmas lavina üldözne, és próbálnád elkerülni, hogy maga alá temessen.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.