A bulizások helyett az akadálysportot választotta a korábbi futballista

Labdarúgóként megesett, hogy Balhási Ákos egész hétvégén szórakozott, de új sportágat űzve teljes életmódváltást hajtott végre.

Sokan gyermekkoruk óta űznek egy sportágat, ám a 39 éves Balhási Ákosnak nem volt futómúltja: igazolt amatőr labdarúgóként játszott hosszú éveken keresztül (egészen 2015-ig) Jánosházán. De hogyan és miért váltott futballról futásra?

„Amikor futballoztam, jó erőnlétet szerettem volna, hogy a meccsek végére ne fáradjak el, ezért az edzések mellett eljártam futni, ami akkoriban kimerült hat-nyolc kilométerben – kezdte Balhási Ákos. – Aztán célul tűztem ki a maratoni lefutását, amire egyedül kezdtem el a felkészülést.

Közben teljesítettem egy-két félmaratonit is, majd egy barátom invitált, hogy menjek el egy Spartan Race-versenyre. Előtte sosem vettem részt hasonlón sem.

A verseny Eplényben volt kétezertizennégy végén, de semmit sem tudtam róla, azt sem, hogy milyen akadályok lesznek, vagy hogy mennyi lesz. Utcai futócipőben és rövidnadrágban indultam, és lefutottam, ahogyan az erőmből telt. Este tudtam meg egy ismerősömtől, hogy a nyílt kategóriában hetedik lettem, ami elsőre jó eredmény.”

 

 

Innentől nem volt megállás, második versenyén, Szlovákiában a hatodik helyen végzett 1800 indulóból, majd sorra jöttek az egyre jobb eredmények. Ekkoriban még aktívan futballozott, ami sokat jelentett neki, ugyanakkor érezte, előbb-utóbb döntést kell hoznia.

„Előfordult, hogy délelőtt egy tizenkét kilométeres terepfutóversenyen vettem részt, majd bepattantam az autóba, és délután kettőkor már futballmeccsem volt. Egyre többet adott a futás, ezért úgy döntöttem, befejezem a labdarúgást, mert magamat és a csapattársaimat sem akartam becsapni.”

Ezután teljes erőbedobással koncentrálhatott a versenyekre, gyakran ért el dobogós helyezéseket. Ilyen volt többek között 2015-ben a Maraton Füred, a Pannon Hajsza, de külföldi Spartan-versenyeken is szépen szerepelt – Szlovákiában, Lengyelországban vagy Csehországban már az elitkategóriában. Gyors fejlődését annak is köszönheti, hogy egy idő után elkezdett edzővel dolgozni.

„Eleinte magam készültem a versenyekre. Bár elszánt voltam, és jöttek is a kisebb-nagyobb sikerek, beleestem abba a hibába, hogy sokszor túledzettem magam, mert nem volt mellettem szakember, aki szólt volna, hogy pihenjek. Megkerestem Czinege Eriket, akiről tudtam, hogy az akadálysport egyik legjobb edzője, neki köszönhetően rohamléptekben kezdtem fejlődni.”

Balhási Ákos ekkor már tudatosan edzett és készült a versenyekre, amelyek teljesen megváltoztatták az életét.

„Korábban nem vetettem meg a jó bulikat.

Előfordult, hogy amikor nem volt meccsem, elindultam bulizni pénteken, és csak vasárnap értem haza.

Aztán a versenyzések érdekében mindent félretettem, már nem járok bulikba, nagyon ritkán és mértékkel iszom alkoholt, elkezdtem tudatosan táplálkozni, figyelek a pihenésre is.”

Több versenyére is szívesen emlékszik vissza, kezdve a 2:50-es maratonijával (erre még egyedül készült fel), de legbüszkébb az elitkategóriában szerzett második helyezésre a 2021-es kazincbarcikai Spartan Race-en.

„Ekkor ért be az addig elvégzett összes munka, minden, amin öt-hat éve dolgozom: akadálysportedzések, erősítések, hegyi futások, gyors futások. Ezen a versenyen olyan jó időt mentem, hogy két profi szlovák versenyző mellett sikerült a dobogó második fokára állnom. Erre vagyok a legbüszkébb.”

 

 

A versenyszezont január 8-án zárta le Tarcalon, most regenerációs időszakot tart lazább futásokkal. A szezonok közti időszakban terepfutóversenyeken is szokott indulni, legutóbb a Téli Tihany Trailen szerezte meg be az első helyet.

„Most neveztem be a Spartan Trailre, amely február tizenkettedikén lesz, de még tartom a regenerációs időszakot, így nagyobb teljesítményt itt még nem várok magamtól. Április kilencedikétől kezdem az akadálysportszezont, Bánkon lesz az országos bajnoki futam, onnantól kezdve folyamatosan jönnek a versenyek. Igyekszem a hazai eseményeket előtérbe helyezni, szeretnék az összes országos futamon, kupafutamon részt venni, még ha eléggé szét is vannak szórva az országban. Remélem, sikerül mindegyikre eljutnom.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.