Tűzoltók versenye horoglétrával és tömlővel, védőruhában, légzőkészülékkel

Kezdődik a Gróf Széchenyi Ödön országos tűzoltósportverseny, amelyen a nemzetközi tűzoltó-olimpia a tét.

Kismotorfecskendő, horoglétra, lépcsőfutás. Miben különböznek ezek a számok más sportfajtáktól?

A tűzoltósport is ugyanolyan erőnlétet, állóképességet és koncentrált felkészülést kíván, mint a többi versenysport – mondta Péceli Tamás őrmester, aki élsportolóból lett tűzoltó. – A különbség leginkább a technikában jelentkezik, mert speciális eszközöket és helyszínt igényel. A kismotorfecskendő-szereléshez egy különálló szivattyú kell, amire a tömlőt szereljük, majd azzal futunk száz métert, hogy végül egy céltáblára irányítva a vízsugarat, teljesítsük a számot. A horoglétra neve szintén utal a különlegességére, mivel egy, a mentések során használható horoglétrára és egy háromemeletes, ablakkeretekkel felszerelt mászóházra van szükség, hogy a létrát szintről szintre emeljük, miközben felérünk az építmény tetejére.

A százméteres akadályfutáshoz palánk és tömlő szükséges. Itt a cél, hogy az induló a lehető legkevesebb idő alatt képes legyen átugrani a palánkot, majd két tömlővel átfutni egy gerendán, felszerelni a tömlőket az osztóra, és rátenni a sugárcsövet.

A négyszer százméteres váltófutáshoz szintén ezek az eszközök kellenek, illetve egy tálca, mert itt mind a négy versenyző más feladatot hajt végre. Az első egy kis házon mászik át, míg a második egy palánkon, a harmadik pedig a gerendán viszi végig a tömlőt, a negyedik eloltja a tálcán gyújtott tüzet.

A tűzoltó lépcsőfutás védőruhát és légzőkészüléket igényel – bár ennek a műfajnak már van sportszerelésben teljesíthető kategóriája is –, valamint nem árt, ha van egy negyven-ötvenemeletes épület.

Utóbbi szakág a legnépszerűbb a civilek körében, akik gyakran csatlakoznak hozzánk a versenyeken. Nem ritka, hogy az önkéntes tűzoltók és hagyományőrzők maguk is versenyeznek, vagy hobbisportolóként gyakorolják valamelyik számot, a nőknek például külön kismotorszerelő-csapatuk van.

Hogyan képzeljük el a tűzoltósportversenyeket?

Megyei és országos szinten versenyzünk, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság saját sportszervezete, a Tűzoltó-sportszövetség megyei válogatót, majd országos döntőt szervez, itt a csapatok már a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot képviselik, idén augusztus 22. és 24. között, Budapesten. A Gróf Széchenyi Ödön országos tűzoltósportversenyen a legjobb eredményt elérő csoport kvalifikációt szerez a nemzetközi tűzoltó-olimpiára. Ezek a sportesemények nagyon látványosak a már említett speciális eszközök miatt, miközben barátságos hangulatban telnek. Egyszerre jó próba sportolóként és tűzoltóként, hiszen itt találkozhat a szakma, ami mindenkit motivál. Erre nagy szükség van, mivel a tűzoltósportok sokat veszítettek a népszerűségükből. Többek között ezen szeretnénk változtatni akkor is, amikor a megméretésre készülünk.

Ön melyik tűzoltó-parancsnokságot képviseli?

Minden országos versenyen tíz csapat indul kismotorfecskendő, horoglétra, százméteres és négyszer százméteres akadályfutás kategóriában, mindenki a saját tűzoltó-parancsnokságának a színeiben, tíztagú csapatokban. Ez közel kétszáz tűzoltót jelent, akik egyszerre versenyeznek. Én a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, a XI. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságot képviselem, ahol jelenleg szolgálok.

Hogyan oldják meg, hogy a parancsnokságok versenynapokon és a felkészülési idő alatt is országszerte zavartalanul működjenek?

A vezetőség profi átvezényléssel biztosítja a szükséges létszámot az augusztusi próba és a felkészülési idő alatt. A gyakorlást szolgálati időben, a kötelező elfoglaltságok mellett végezzük, így tudunk együtt készülni és segíteni egymást. A csepeli tűzoltóságon készülünk, sok támogatást kapunk Petkes Andrástól, aki korábban kimagaslóan jó eredményeket ért el a nemzetközi tűzoltó-olimpián a horoglétra számban. Az ő tapasztalatának köszönhetően tudom, mikor, hogyan lépjek át az eszközről, vagy milyen csuklómozdulattal lehet leggyorsabban kiemelni a horoglétrát.

A felkészülések alatt nagy figyelmet fordítunk a jó technikára, de ahhoz évek kellenek, hogy egy szám olyan tökéletes és gyors legyen, mint egy lépés a talajon.

Milyen felkészültség kell a tűzoltósportokhoz?

Az erőnlét és az agilitás a legfontosabb a jó eredmény érdekében. Pályám alatt találkoztam több olyan versenyzővel, aki korábban nem sportolt, viszont a felkészülési idő alatt sokat fejlődött, és jó eredményeket ért el. Tizenöt évig voltam élsportoló. Megyei csúcsot úsztam több alkalommal, és felnőttbajnoki helyezéseket értem el. Miután kiszálltam a medencéből, néhány hónapon belül felszereltem tűzoltónak. Idén szeptember elsején jubilálok hivatásos tűzoltóként, ez lesz a második országos tűzoltósportversenyem számos megyei próba után. Ami az eredményeket illeti jó esélyeink vannak, Molnár Máté tűzoltó őrnagy idén nyáron ötödik helyezést ért el a nemzetközi lépcsőfutóversenyen Rotterdamban, és a felkészülés alatt is nagyon elszánt volt velünk együtt. Országos szinten a Baranya megyei csapat nagyon erős, idén is ők képviselik Magyarországot a nemzetközi tűzoltó-olimpián. Ugyanakkor, mint mondtam, elegendő gyakorlással bármelyik újoncból profi tűzoltósportoló válhat…

Fotók: Orosz Bálint, tűzoltó őrmester

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.