Mit tegyen a futó, ha kutyát lát?

Egyre többen indulnak erdőbe, mezőre kocogni, vagyis oda, ahol a négylábúak is megfordulnak: fordítsunk hátat neki, ne kiabáljunk feleslegesen, legyünk határozottak, higgadtak – nagyjából ezt teheti a futó, ha kutya tűnik fel előtte.

Akár félünk a kutyáktól, akár nem, ijesztő lehet, ha edzés, futás közben kutyával találkozunk. Szerencsésebb eset, amikor a városban, a gazdájától csak másodpercekre elszakadó eb szalad oda hozzánk, de ha valaki sokat fut lakott környéken vagy erdei részen, elkóborolt és kóbor jószágokkal is találkozhat. Örökzöld a „Mit tegyen a futó a kutya ellen?” kérdéskör, éppen ezért most adunk néhány tippet, miként kerülhető el a nagyobb baj.

1. Gondoljuk át, kivel állunk szemben
Amikor fenyegető közelségbe kerül a kutya, nem az az első gondolatunk, hogy milyen fajta, és miért támadhat, pedig a helyzet megoldását nagyban segíti, ha értjük, mi történik. A városi, kisebb testű kutyák általában energiát vezetnek le, nem a területet vagy a gazdát védik.

A házaktól érkező kutyák ugyan hevesen ugatnak, de amint érzékelik a távolodást, lehiggadnak, hiszen látják, semmi sem fenyegeti az általuk védett területet.

A kóbor kutyákkal nehezebb, mert gyakran nagyobb testűek és éhesek, az éhség pedig nagy úr. Vegyük azonban figyelembe, hogy nem minden kutya akar támadni, a többség csak kíváncsi. Azzal az ebbel viszont vigyázni kell, amelyiknek merev a tartása, kidülled a szeme, a gerince mentén felborzolja a szőrt, és vicsorít, mert agresszív.

2. Őrizzük meg a lélekjelenlétünket
Talán ez a legnehezebb, hiszen még kis termetű kutyát látva is könnyen pánikba eshetünk, ám fontos megőrizni a hidegvérünket. Muszáj, hogy tiszta legyen a fejünk, hogy jól mérjük fel a helyzetet, így kellő védekezési módot találjunk, és segítséget kérjünk.

3. Igyekezzünk megelőzni a bajt
Az incidensek elkerülésének legjobb módja a megelőzés. Gondosan válasszuk ki, hol futunk: célravezetőbb kerülni a kutyások által kedvelt területet, illetve tájékozódjunk, hogy a környezet mennyire biztonságos, mennyire szökhetnek ki a házaktól az ebek. A kóbor kutyák ellen nehéz megelőzéssel védekezni, hiszen bárhol felbukkanhatnak, így csak annyit tudunk tenni, hogy résen vagyunk, és ha ilyet látunk, eltérünk az eredeti útvonaltól.

4. Ne lépjünk fel támadólag
Sokszor a kóbor vagy a házaktól elkóborolt kutyák jobban tartanak az emberektől, mint az ember tőlük. Általában is fontos, hogy ne tegyünk hirtelen mozdulatot, mert azt fenyegetésnek veszik az állatok. Különösen akkor ne, ha a kutya a környezetét védi. Ilyenkor érdemes lassítani a tempón, a földre nézni, és lassabb futással mielőbb elhagyni a területet.

5. Ne fordítsunk hátat a kutyának
Akármennyire edzett futók vagyunk, a kutya gyorsabb lesz, így ne akarjunk elszaladni előle, ráadásul a rohanással csak a zsákmányszerző ösztönt ébresztjük fel.

Igyekezzünk mindig féloldalasan állni: ne szembe, mert azt támadásnak veszi, és hátat se fordítsunk neki, mert így sokkal könnyebben támad.

Ne nézzünk a kutya szemébe, mert azzal ingereljük, a mosolygást pedig vicsorításnak veszi.

6. Ne kiabáljunk feleslegesen
A kisebb kutyáknál segíthet, ha látszatra nagyobbá tesszük magunkat terpeszállással vagy a kar kitárásával. Igyekezzünk minél távolabb tartani a kutyát, bármilyen kezünkbe eső eszköz segíthet. Ha van esély rá, hogy a környezetünkben meghallja valaki, akkor kiabáljunk segítségért. Ha nincs, akkor inkább határozott, de nem túl hangos utasításokkal igyekezzünk távol tartani magunktól, mert a kiabálás is ingerli a kutyát.

R. E. B.

(Megjelent a Nemzeti Sport Kihívás mellékletében, 2018 áprilisában.)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Szőnyi Ferenc igazi sportkalandként élte meg a kőkemény amerikai bringaversenyt
Bravúrosan visszajött a mélypontról, ismét bronzérmet szerzett Kaliforniában
Létrás átkelés a 700 méter mély szakadék felett
Magyar virtus: finoman eldobott böltetőpálca
Borissza Johanna immár az országútra koncentrál, s bizakodó a jövőre nézve

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.