Kis befektetésre nagy élmény

A túrázás az egyik legolcsóbb szabadidős sport. De ha aktívan túrázunk, mekkora az az összeg, amit éves szinten biztosan elköltünk?

Ha annyira szerencsések vagyunk, hogy hazánk valamelyik hegysége közelében lakunk, még az utazásra sem kell sokat költenünk, magunkhoz veszünk némi enni-innivalót, és már útra is kelhetünk.
Pénzügyekről leginkább a teljesítménytúrázás és terepfutás kapcsán lehet beszélni, amelyekre az utóbbi évtizedekben egész iparág épült. Sportáruházakban manapság már külön túrázó, terepfutó részleget találunk, illetve több szaküzlet is specializálta magát erre a két területre.
De térjünk a lényegre, mire számítsunk, ha bennünket a teljesítménytúrák világa érdekel, és havi egy napot ennek a hobbinak szánnánk?
Amire biztosan költeni fogunk, az az utazás és a nevezési díj. Előbbi távolságtól függően változhat, általában autóval járunk a legjobban, főleg, ha nem egyedül utazunk és így megoszlanak a költségek. Utóbbi egy-kétezer forintos tétel, cserébe az ellenőrzőpontokon csokoládét, gyümölcsöt, vizet kapunk, a célban pedig zsíros kenyeret vagy főtt ételt. Mindezt kiegészítve kevés otthonról hozott elemózsiával, egy 30-40 kilométeres túrát gond nélkül végigvihetünk.

Felszerelést tekintve egy 20-30 literes hátizsákra és egy lehetőleg vízálló túracipőre lesz szükségünk. Ha nem bírjuk magunkon a nedves felsőt, érdemes beruházni még egy technikai pólóra, az emelkedőkön pedig sokat segíthet a túrabot.

Mindezeket persze elég egyszer megvenni, utána évekig nem lesz rá gondunk, de indulásnál érdemes erre a célra 30-40 ezer forintot elkülöníteni. Az utazásra és nevezési díjra átlagosan havi ötezer forintot számolhatunk, de éves szinten mindent összevetve így is könnyen százezer forint alatt maradhatunk.
A nagyobb kihívások szerelmesei, akik ötven kilométeres táv alatt fel sem kelnek az ágyból, persze ennél valamivel többet áldoznak kedvenc hobbijukra. Utazásra és nevezési díjra ugyan nem kell lényegesen nagyobb összeget költeniük, de a táplálkozást tekintve már más a helyzet. Sokan előszeretettel használnak energiaszeletet, zselét, izotóniás italokat, pezsgőtablettákat, amelyek ugyan többe kerülnek a házi kosztnál, de könnyen és gyorsan pótolják az elvesztett energiát és ásványi anyagokat. Cipők tekintetében is a magasabb kategóriából válogatnak, alkalmanként akár 30-40 ezer forintot is kiadhatnak a megfelelő darabért. A ruházatot illetően elsődleges szempont a minél kisebb súly, és a minél jobb nedvességelvezető képesség, nemcsak a felsőtesten, hanem az alsó ruházaton át a túrazokniig. A rajtnál kapott itiner mellett többen használnak GPS-készüléket és sportórát, ami méri a teljesítményüket.
Amennyiben tehát egy fokkal magasabb szinten gondolkozunk a teljesítménytúrázásról, és havi két alkalommal is el tudunk menni, utazásra és nevezési díjra átlag tízezer forintot számoljunk. Saját magunk, egyénre szabott ellátása alkalmanként biztosan elvisz két-háromezer forintot, cipőre, ruházatra és technikai kütyükre pedig határ a csillagos ég.

Mindent összevetve és reálisan nézve nagyjából 150-200 ezer forint évente, amire szükségünk lehet.

Az említett összegek természetesen csak kalkulációk, ügyes szervezéssel, a ruházati leárazásokat követve sokkal olcsóbban is ki lehet hozni egy évet, az élmény pedig tapasztalatból mondhatjuk: költéstől függetlenül ugyanaz marad.

 

Mindig mindent próbáljunk!

Ha túrázásra adjuk a fejünket és úgy döntünk, benézünk egy sportáruház vagy szaküzlet túrarészlegébe, csak kapkodjuk majd a fejünket. Rengeteg ruha, táska és kiegészítő közül lehet választani, de egyet mindenképp jegyezzünk meg. Mindent próbáljunk fel, és lehetőségünk szerint teszteljük, amennyire csak tudjuk. Egy rosszul megválasztott cipő miatt hetekre kidőlhetünk, egy dizájnos, de kényelmetlen táska is rengeteg bosszúságot okozhat a hosszú út során. Szakítsunk elég időt a vásárlásra és a próbára, mert kifizetődik.

 

(Megjelent a Nemzeti Sport Kihívás mellékletében, 2018 márciusában)

Ezek is érdekelhetnek

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Nem mindenki lesz ultrafutó, de amit lefutsz, az a tiéd, nem veheti el senki!
Toldi Péter nyerte meg a világ egyik legkeményebb futóversenyét
Emberek a Dunában: több mint ezerötszázan úsztak Budapest szívében
Mészáros Tamás a Balaton-kör után dupla Spartathlont futna
Hasznos alkalmazások rövidebb és hosszabb túrákhoz

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.