11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk

Karintia – egy csodálatos tartomány az Alpok déli, napsütötte oldalán, közel Magyarországhoz, ahol a síelés szerelmesei feledhetetlen perceket tölthetnek, és számtalan élménnyel gazdagodhatnak. Íme néhány tipp!

SÍELÉS: MINDENKINEK VALAMI
Karintiában a kezdőktől az újrakezdőkig, illetve a profi síelőkig is mindenki megtalálhatja a magának valót. A változatosságot 31 karintiai és kelet-tiroli síterep biztosítja, ezek mindegyikét a „TopSkiPass” síbérlettel élvezhetjük. A kínálatot számos regionális síbérlet egészíti ki, amelyek változatos szolgáltatásokkal csábítanak. A felejthetetlen élményről összesen 800 kilométernyi, tökéletesen karbantartott sípálya gondoskodik. Ezek részben háromezres hegycsúcsok között, részben pedig szelídebb hegyoldalakon és gyermekbarát lejtőkön találhatók, de több síterepen buckapályák és félcsövek, illetve mély hóval borított hegyoldalak várják a freeride szerelmeseit.

TANULNI, TANULNI, TANULNI
Tapasztalt és képzett oktatók segítik a kezdőket Karintiában, ahol 40 síiskolában sajátíthatják el a megfelelő technikát. Ennek köszönhetően a rutintalanok már a kezdettől fogva élvezhetik a síelést. A haladókról sem feledkeztek meg: adva van a lehetőség, hogy kijavítsák az esetleges hibáikat, új technikákat sajátítsanak el, és új felszereléssel ismerkedjenek meg. A sok napsütés, az Alpok déli oldalának enyhe klímája, valamint a széles és biztonságos sípályák garanciát jelentenek az eredményes oktatásra.

Fotó: Klaus Dapra

MAJD A SÍPÁLYAKOMORNYIK!
A sípályakomornyikok immár 22. éve minden nap azon fáradoznak a Turracher Höhén, hogy különleges pillanatokat szerezzenek a vendégeknek. Apró figyelmességekkel kedveskednek a síelőknek: zsebkendővel, naptejjel, édességgel, proseccóval vagy márciustól fagyival kínálják az odalátogatókat. A többi síterepen is számtalan különleges szolgáltatás várja a vendégeket, amelyek még kényelmesebbé és élvezetesebbé teszik a sípályán töltött időt. Ilyenek többek között a sítárolók, a transzfer a parkolótól a sípályához, a lovaskocsi-járat a gyermeksíiskolához, vagy a síszerviz.

KORCSOLYÁZÁS A TAVAKON
Télen Karintiában is befagy néhány tó vízfelülete, így nincs hiány a szabad ég alatti tükörsima korcsolyapályákból, ahol kedvükre sportolhatnak a korcsolyázók, a jéghokisok és a curlingesek. Ausztria legdélibb tartományában van Európa legnagyobb természetes jégfelülete, a Weissensee. Itt rendezik évről évre a 11 Holland Város Versenyét, amelyen több mint 500 holland gyorskorcsolyázó méri össze az erejét. A királykategóriában akár 200 kilométeres távot is megtehetnek. A jelentős megméretés 2023. január 21-től február 4-ig tart.

Fotó: Johannes Puch

TÉLI WELLNESS A FÜRDŐKBEN
Karintiában rendkívül sokoldalú a téli wellnesskínálat. Az egyik legszebb élményt a Millstatti-tó partján lévő Karintia fürdőház nyújtja. Ha viszont a Wörthi-tavat részesíti előnyben, itt is van egy fürdőház, amely a Werzer’s szállodához kapcsolódik. Igazi különlegességgel büszkélkedhet a sívilágkupa-futamoknak otthont adó Bad Kleinkirchheim, ahol két termálfürdő van: a Római és a St. Kathrein. A Villachban található uszoda Ausztria délvidékének legkorszerűbb élményfürdője: csúszdák, sportmedencék, gyermekrészleg, továbbá pazar spa-oázis várja a felüdülni vágyókat. A természetkedvelők kedvence a Maibachl termálforrás Warmbad Villachban, amely csak tartósan csapadékos időszakok és hóolvadás után tör a felszínre. A 28 Celsius-fokos meleg víz forrásmedencékben gyűlik össze, amelyekben a szabad ég alatt fürdőzhetnek a vendégek.

Kulcs a kínálathoz
A téli Karintia-kártya amolyan univerzális kulcsként szolgál, legyen szó a hófödte hegycsúcsok meghódításáról vagy a hóborította téli tájon tett hótalpas kirándulásról. A kínálat a Pyramidenkogel kilátóból nyíló impozáns panorámától a karintiai múzeumok kulturális kínálatán át a számtalan hegyi felvonó használatáig terjed. Ráadásul november 5-e és december 23-a között különleges, háromnapos adventi üdülőkártya is váltható.
Bővebb információ: www.kaerntencard.at

MINDENNAPOKBAN ÉLŐ HAGYOMÁNYOK
Karintia-szerte számos lehetőség kínálkozik arra, hogy a városok mellett a tavaknál, vagy a hegyekben hangolódjunk a karácsonyra. A népszokások között olyan különlegesség is van, mint a gegendtali Klöcklerek (kolompolók). A falusi fiatalemberek házról házra járnak, hogy kopogással és énekléssel bebocsájtást nyerjenek, egyúttal elűzzék a rossz szellemeket. A jókívánságokért cserébe uzsonna jár nekik. Karintiában több népszokás is generációról generációra öröklődik tovább, a hagyományőrzők naptárjában kitüntetett helye van a csillagéneklésnek Heiligenblutban, amely 2010 óta az UNESCO szellemi világörökség része.

VARÁZSLATOS PILLANATOK
Hallott már a karintiai természetben átélt „varázslatos pillanatokról”? Ezek különleges vezetett fél- vagy egész napos túrák érintetlen, gyakran misztikus helyeken, hegyek és tavak ölelésében. A Karintia csodás növény- és állatvilágát bemutató kirándulásokat jelentős helyismerettel büszkélkedő, képzett túravezetők tartják. A kínálat a kőszáli kecskékhez vezető hótalpas túráktól a Weissensee természetvédelmi területen tett felfedezőtúrákig terjed.

TÚRÁZÁS A SÍVIDÉKEK KÖZÖTT
A sítúrázás reneszánszát éli. Karintia sítúrákat bemutató honlapján több mint 160 hivatalos túra található. Különleges a Nockberge Trail, amely öt síterepet, a Katschberget, az Innerkremset, a Turracher Höhét, a Falkertet és a Bad Kleinkirchheim/St. Oswald síterületet összekötő túraútvonal. Ez Ausztria első online foglalható sítúraösvénye, amelyen bárhol, bármikor, bárkivel útnak indulhatnak a vendégek. Elsősorban olyanoknak ajánlott, akik kényelmes, de gyakorlott és jó erőnlétnek örvendő túrázók, ugyanakkor kerülik a magashegyi szakaszokat. Az ötnapos túra egy-egy szakaszára legfeljebb hat órát érdemes tervezni. Mivel egyes helyeken felvonókkal is utazhatnak a túrázók, minden szakaszon ki lehet váltani egy kaptatót. Szintén rendhagyó, hogy a Nockberge Trail – más többnapos sítúrákkal ellentétben – nem matracos hálóhelyeken, hanem kitűnő alpok–adriai konyhát kínáló, színvonalas (wellness)szállókban éjszakázhatnak a túrázók.

Fotó: Michael Stabentheiner

AMIKOR LESZÁLL AZ ÉJ
A téli napok Karintiában csupa szórakozást, temérdek kalandot, valamint számtalan új és izgalmas élményt nyújtanak. Ezek a pillanatok akkor sem érnek véget, amikor a nap a hegyek mögé bújik. Sőt valójában az élmények csak sokasodnak az éj beálltával: Ausztria délvidékén a vállalkozó kedvű „éjjeli baglyok” is megtalálják a kedvükre való szórakozást. Ilyen például az éjszakai síelés többek között Bad Kleinkirchheimban és a Nassfelden, vagy a fejlámpás sítúra a három ország közös határvidékén, a Dreiländerecknél. Ezen kívül teliholdas hótalpas túrára várják a vendégeket például a Dobratschon, vagy az éjszakai szánkózás is izgalmas lehet. A Karintia termálfürdőben ráadásul teliholdas szaunafelöntéseket tartanak.

KI A KOMFORTZÓNÁBÓL!
Néha érdemes elhagyni a komfortzónát és kipróbálni egy új sportágat. Nincs is erre jobb időszak, mint az üdülés. Gyerünk hát, induljon a kaland! A jég mindjárt két különleges élményt tartogat a vendégeknek: a jégbúvárkodást a Weissenseenél, valamint a jégfalmászást például a Nassfelden, vagy a Hohe Tauern Nemzeti Parkban lévő Heiligenblutban. Nassfelden mindenki kipróbálhatja a snowbike-ot, a hammerhead szánkót, a snowtrike-ot vagy bobszánkót. A snowbike Bad Kleinkirchheimban, a Weissenseenél és a Dreiländereck síterepen is kipróbálható. Jóval kényelmesebb formája a szabadtéri kikapcsolódásnak a lámatúra a Nassfelden, esetleg egy romantikus lovaskocsikázás Nassfelden vagy Katschbergben.

Fotó: Edward Groeger

KÉNYEZTETÉS A HASNAK
A sípályák mentén számos fogadó, étterem és hütte várja a síelőket, ezek jellegzetes karintiai csemegékkel kényeztetik a vendégeket. Ráadásul számos vendéglátó csatlakozott már a slow food kezdeményezéshez. A karintiai konyha jellemzője, hogy a környékbeli friss alapanyagokat párosítja az ősi főzési hagyományokkal. A különlegességek közé tartozik a töltött tésztatáska (Kärntner Käsnudel), a tavi pisztráng, valamint a fatányéros Gail-völgyi sonkával és sajttal. Érdemes még kipróbálni a helyi vadkülönlegességeket, továbbá az UNESCO világörökségei közé tartozó lesachtali kenyeret, a kelt tésztából készült mazsolás kuglófot cukorral és fahéjjal (Reidling), valamint a házi cirbolyapárlatot.

Bővebb információ: www.karintia.com

(x)

(Borítókép: Franz Gerdl)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Felkészülési verseny volt számára, ám az erejét remekül beosztva győzött a spliti versenyen
Lemaradt, aztán feltámadt a New York-i félmaraton női győztese
Ez az indiai túraútvonal könnyedén kigyógyíthat a tériszonyból
Akadtak hátráltató tényezők, mégis országos csúccsal győzött
Irány a tízemeletes teteje – így formáljuk a vádlinkat!

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.