Az új napirendbe is kell a sport

Hihetetlenül különleges helyzetet szültek az osztrákoknál a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések.

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta nyugati szomszédunk, Ausztria életét is. Az országban, ahol mindig is pezsgő volt a szabadidősport-élet, ahol fiatal és idős egyaránt híve a rendszeres testmozgásnak, most négy fal közé kényszerül, hogy elejét vegyék a további megbetegedéseknek.

Az osztrákok sosem vetették meg a sportolást, nem csoda, hogy egy grazi kutatás rámutatott: az osztrák nők és férfiak alapvetően jól érzik magukat a bőrükben. A szociológus kutatók 2018-ban 1200 felnőttet kérdeztek meg, és a kutatásban résztvevők 91 százaléka meglehetősen boldognak jellemezte magát, sőt 85 százalékuk úgy tartotta, hogy jó egészségnek örvend.

A koronavírus-járvány új kihívások elé állította az osztrák társadalmat. Többek között megfosztotta tagjait a szabad kijárástól. Adva van tehát a kérdés, hogyan birkóznak meg a rendkívüli helyzettel azok, akik sosem szerették, ha tétlenségre ítélik őket. A bécsi székhelyű Kronen Zeitung egy szociológus, Ulrike Zartler-Griessl segítségével igyekezett némi iránymutatást adni.

A jelenlegi helyzet azonban – ahogy mondta – annyira hihetetlenül különleges, hogy jelenleg nincs olyan tudományos ismeret, amelyre nyugodt szívvel támaszkodni lehet.

Az tény, hogy a családok nem szoktak ennyi időt együtt tölteni, a bécsi egyetem szociológusa ezért rámutatott: nincs minta és kialakult szabály arra, hogyan kell vagy érdemes ilyen helyzetben viselkedni.

Az otthon hirtelen többfunkciós lett: iroda, osztályterem és adott esetben gyermekmegőrző. Borul az addig jól felépített napirend, újra kell szervezni az életet, amelyben ezúttal érthetően hátrébb szorul a rendszeres testmozgás. Mert például a kicsivel kell foglalkozni.

„Jelentős feladat, hogy elejét vegyük a vakáció-üzemmód működésbe lépésének – magyarázta Ulrike Zartler-Griessl. – Ez persze óriási konfliktusforrás lehet.”

Ne feledkezzünk meg a fiatalokról sem, akik szociális kapcsolataikat javarészt korabeliekkel ápolják az iskolában vagy egy sportegyesület tagjaként. Nagy kérdés, hogy a szülők betölthetik-e azt az űrt, amely a korlátozó intézkedések miatt e téren keletkezett. A szakértő válasza egyértelmű: „Dehogy tölthetik!”

A mozgás öröméről ugyanakkor senkinek sem kell lemondania, már számos cikk és összeállítás készült az otthon is végezhető gyakorlatokról. De ne feledjük: nehezebb az új napirend kialakítása, mint a felülések vagy fekvőtámaszok végrehajtása.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.