Csőd szélén az edzőtermek

Az üzemeltetők szerint jelentős anyagi és egészségügyi károkkal jár, ha nem fogadhatják a sportolni vágyókat.

A turizmus és vendéglátás területén dolgozók egyre türelmetlenebbek. A szállodák és éttermek mielőbbi megnyitását szorgalmazzák, annak ellenére, hogy Ausztria karácsony második napján harmadszor is bezárkózott a koronavírus-járvány miatt.

Legutóbb az edzőtermek üzemeltetői hallatták a hangjukat. Elégedetlenek ugyanis a kijárási korlátozás fenntartásával, továbbá azzal, hogy nem világos előttük (sem), hogyan alakul a jövőjük.

„Egy teljes iparág áll a csőd szélén” – nyilatkozott borúlátóan a krone.at-n Christian Hörl, az osztrák edzőterem-tulajdonosok szóvivője. Ezért szeretné, ha a szállodák és éttermek mellett a fitnesztermek is engedélyt kapnának a mihamarabbi nyitásra. Ellenkező esetben hosszú távú egészségügyi következményekkel kell számolni.

Christian Hörl biztos benne, hogy 1.2 millió osztrák mozogni vágyó „kiszolgálása” jelentős szerepet játszhat a koronavírus-járvány visszaszorításában.

„Valamennyi szakértő egyetért, hogy a tudatos testedzés erősíti a szervezet ellenálló-képességét, jót tesz a kedélyállapotnak – magyarázta. – Egyúttal hozzájárul, hogy megelőzzük a népbetegségek elterjedését.”

Az üzemeltetők elhatározását táplálja, hogy az osztrák edzőtermek közül – amikor még nyitva voltak – egy sem vált a fertőzés gócpontjává. Ráadásul a higiéniai előírások ezeken a helyeken kifejezetten szigorúak (voltak), és a távolságtartás is megoldható.

Tavaly az edzőtermek a törzsvendégek csaknem 25 százalékát elveszítették, az üzemeltetőknek jelentős veszteséget kellett elkönyvelniük.

Még ha meg is nyithatnak januárban a sportolni vágyók előtt, azzal kell számolniuk, hogy öt évbe telik, mire kihasználtságuk eléri a világjárvány előtti szintet.

„Minél tovább tétlenkednek, annál nagyobb lesz az anyagi és egészségügyi kár” – hangsúlyozta Christian Hörl.

Emlékezzünk: Ausztriában bezárták a sportlétesítményeket, valamint a fitnesztermeket, a beltéri és kontaktsportok tiltólistán vannak, a sípályák ugyanakkor december 24-én megnyithattak.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.