Fokozott sérülésveszély az újrakezdőknek

Az osztrákok lépcsőzetesen feloldják a szigorú intézkedéseket, de a Kronen Zeitung című lap figyelmeztet, a hosszú hetek otthon eltöltött tétlenségét senki ne egy-két nap alatt pótolja.

Ausztria a korlátozások óvatos lazításának időszakát éli, a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú intézkedéseket fokozatosan feloldják. A heteken, sőt hónapokon keresztül tartó otthonlét, illetve távmunka után sokakat hajt a versenyláz, hogy végre egy kiadósat eddzenek.

Csakhogy ezzel olykor többet ártanak, mint használnak.

Sokan otthagynák már ideiglenes irodájuk kényelmetlen székét, nyeregbe szállnának és órákon át tekernének kerékpárjukkal a kacskaringós erdei ösvényeken. Mások futócipőt húznának, s egészen addig loholnának, amíg csak bírják szusszal. Menni, menni, menni! – ezt kívánják.

De állj! A bécsi székhelyű Kronen Zeitung című lap arra figyelmeztet, hogy a túlzott becsvágy káros lehet. Hosszú hetek tétlenségét ne egy-két nap alatt akarjuk pótolni.

Aki például korábban három kilométeres „adagokat” futott, rövidebb táv teljesítésével igyekezzen szervezetét hozzászoktatni az edzéshez. A terhelést, valamint a sebességet is hétről hétre fokozzuk.

Most tényleg mindennél fontosabb, hogy ne feledkezzünk meg az edzés előtti bemelegítésről és nyújtásról, ugyanakkor a levezetésre is szakítsunk elegendő időt. Emellett ellenőrizzük, hogy a hetekkel ezelőtt a fiók mélyére süllyesztett felszereléseink (cipő, felső, nadrág) megfelelőek-e még.

A gondos odafigyelés ellenére sem zárható ki, hogy bajunk esik. Örök szabály ugyanis, hogy jelentős problémák (szűnni nem akaró fájdalmak) esetén lehetőségeinkhez képest igyekezzünk orvoshoz fordulni. Az enyhébb sérüléseket magunk is kezelhetjük, egyrészt tartsunk szünetet, másrészt borogassuk vagy polcoljuk fel sajgó végtagunkat – és legyünk türelmesek!

 

 

Az izomhúzódás az egyik leggyakoribb probléma. A kellemetlen tüneteket gélek és spray-k segítségével enyhíthetjük, adott esetben használjunk gyulladáscsökkentő készítményt. Az izomszakadás bevérzéssel jár, így azon nyomban alkalmazzunk nyomókötést és borogatást.

Végezetül pedig: az izomláz kellemetlen, de ártalmatlan. A fájdalmak enyhítésére fürdés vagy zuhanyozás után masszírozzunk olajat, illetve sportgélt a bőrünkbe az érintett területen.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Heti aktuális: Brutálfutás Nyáregyházán
Vitorlással menekült a járvány elől
Tekerés után taco, a nap fénypontja
Megoldódott volna a Djatlov-rejtély?
Világrekord a kerti székből felállva

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Kalandra fel: menő mászóbirodalmak
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.