Játszótérnek 28 méteres jégmászótorony

A nem veszélytelen jégmászással biztonságos körülmények között is meg lehet ismerkedni, ha van olyan szerencsénk, hogy eljutunk a Karintiában fekvő Kötschach-Mauthen hegyi faluba.

A jégmászás érdekes, de nem megfelelő felkészültséggel meglehetősen veszélyes téli sport. A felkészültségen és az ideális körülményeken van a hangsúly, ha ez a két feltétel adva van, nemhogy a profik, de a gyerekek is örömüket lelik a jégmászásban.

A szülőknek nem mellékes, hogy biztonságos keretek között tegyék próbára magukat a gyerkőcök. Erre ad lehetőséget egy karintiai falu, Kötschach-Mauthen, ahol 28 méteres jégmászófalon kísérletezhetnek.

A krone.at két jégmászásra vágyó fiatal első, egészen sikeres ismerkedésén keresztül mutatja meg a különleges helyet. A sokakat a bécsi Szent István katedrálisra emlékeztető mautheni torony 1999 óta várja a kalandra vágyókat. Azóta többször rendezték meg itt az osztrák jégmászók bajnokságát, és bár eredetileg vasárnap is klubviadalt szerveztek volna, a legfrissebb információk szerint az végül elmarad.

 

 

„A jégmászáskor ugyanúgy betartjuk a koronavírus-járvány miatt kötelezően előírt távolságot, szóval mindenkit vár a Mauthen” – mondta a mautheni „Jegesmedve”, Sepp Lederer, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy 1999 szilveszterén először felmászhattak a monstrumra.

Fontos a szín

Az idézett cikkben az oktató Hannes Lexer beszélt arról, hogy a jég színe fontos információkat ad annak minőségéről is. A fehér jég például korántsem olyan jó, mint amilyennek gondolnánk, mert levegős lehet, ellenben a kékes jég stabil, így remek a mászáshoz.

Az osztrák lap riportjában egyébként szerepel, hogy mielőtt célba veszik az impozánsan festő oszlopot, nem maradhat el a bemelegítés, és ahogy általában a téli sportokhoz, a jégmászáshoz is szükség van vízálló ruházatra, illetve réteges öltözködésre. A legfontosabb eszköz azonban a jégszekerce (amelyet a jégbe vájva felfelé lehet haladni), no meg a bakancsra erősített hágóvas.

Bár a korlátozások miatt egyelőre nehéz eljutni az olasz határhoz közel fekvő faluba, megfelelő körülmények és időjárás esetén izgalmas lehet kipróbálni.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.