Kalandozzunk vízen és jégen!

A karintiai Weissensee mindenkinek tartogat valamit: a kínálat a kőszáli kecskékhez vezető hótalpas túráktól az éjszakai fáklyás kiruccanásig terjed.

Nincs hiány Karintiában a szabad ég alatti tükörsima korcsolyapályákból, ahol télen kedvükre sportolhatnak a korcsolyázók, a jéghokisok, valamint a curlingesek.

Ausztria legdélibb tartományában van Európa legnagyobb természetes jégfelülete, a Weissensee.

Itt rendezték január 18. és február 1. között immár 32. alkalommal a 11 holland város versenyét, amelyen több mint háromezer németalföldi – profi és amatőr – korcsolyázó mérte össze az erejét és tudását különböző versenyszámokban. A királykategóriában 200 kilométeres távot is megtehettek a gyakorlott jelentkezők, ennek aktuális világrekordja természetes jégfelületen 5 óra 11 perc – ezt a Weissensee-n állították fel.

Ezzel még azonban nem értek véget a téli rendezvények. A Weissensee számos programmal kecsegtet a folytatásban is. A kínálat a kőszáli kecskékhez vezető hótalpas túráktól a Weissensee természetvédelmi területén tett felfedező túrákig terjed, amelynek során a vadon élő állatok hóban hagyott nyomait is követhetjük. Sőt ha kedvünk támad, éjszakai fáklyás túrán is részt vehetünk.

A Weissensee természetes jégfelületén rengetegen elférnek – Fotó: Joe Klamar / AFP

További érdekességek a kalandot kedvelőknek:
• jégbúvárkodás
• snowbike, vagyis hóbiciklizés
• a Weissensee partján álló Enzian Hotelben található Karintia egyik legszebb tavi szaunája
• meghúzhatjuk magunkat a Weissensee partján lévő különleges földházak egyikében

Ha véget ér a tél, akkor sem unatkozhatunk, hiszen Európa legmagasabban fekvő fürdőtava, a Weissensee partjáról tizenhárom hegyikerékpáros útvonal indul. A különböző nehézségi fokú ösvények 150 kilométer hosszan hálózzák be a régiót. Ezeket megközelíthetjük közvetlenül a szálláshelyünkről, vagy élhetünk a Weissensee nyújtotta különlegességgel is, a mountainbike-taxiként működő hajóval és csónakokkal. A helyi felvonótársaság emellett különleges ülőliftjeivel tizenkét perc alatt juttatja fel a bringásokat a Naggler Almra, ahol downhill-, illetve MTB ügyességi pálya is van.

Sűrű erdők ölelésében

A Weissensee Karintia legmagasabban fekvő, fürdésre is alkalmas tava. A többi nagy tóhoz képest csendesebb, szinte minden oldalról sűrű és meredek erdő övezi. A tó nyugati oldaláról a keletire csak gyalog vagy hajóval lehet átjutni, nincs átmenő forgalom vagy autóút.
Felület: 6.5 négyzetkilométer
Tengerszint feletti magasság: 930 méter

(Nyitókép: Joe Klamar / AFP)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.