Izomfeszítés a kibertérben

A koronavírus-járvány alatt egyre több sportágban rendeznek sporteseményeket a virtuális térben. A Nemzetközi Testépítő- és Fitneszszövetség (IFBB) nemrég hirdette meg első e-versenyét.

Élő sportesemények híján egyre inkább kénytelenek vagyunk beérni online versenyekkel és mérkőzésekkel. Számos neves labdarúgó ragad játékkonzolt, hogy bepótolja az elmaradt rangadókat, sok kerékpáros pedig görgős bringára pattan, hogy a virtuális térben mérje össze erejét.

A Nemzetközi Testépítő- és Fitneszszövetség (IFBB) sem habozott, és meghirdette első e-versenyét. A szervezet úgy véli, ha már élőben nem csodálhatjuk meg a testépítők kidolgozott izmait, legalább az interneten megtehessük. Persze elsőre nehéz elképzelnünk, hogyan lehet megvalósítani. Hála a leleményességnek és persze az internetnek, a pandémia alatt sem maradunk testépítő- és fitneszversenyek nélkül.

 

 

A nevezőknek nem kell mást tenniük, mint regisztrálniuk az IFBB által megadott linken, majd feltölteniük egy videót, amelyben pózolnak. A szövetség kikötötte, csak olyan filmmel lehet nevezni, amelyben a testépítő egész alakos teste látszik, a háttér pedig semleges, hogy ne zavarja a vizuális élményt.

Bár a különböző kategóriákban némileg eltérnek a követelmények, általánosságban elmondható, a versenyzőknek 30-40 másodperc alatt kell bemutatniuk az előírt elemeket. A versenykiírás leszögezi, a sportolók ezúttal nem használhatnak testolajat, és az élő versenyeken megszokott hagyományos ruházatban kell lenniük.

Nyircsák József, a honi sportág nagy ígérete csalódással vette tudomásul, hogy a hazai és nemzetközi szövetség több márciusi és áprilisi eseményt is törölt versenynaptárából. Jóllehet továbbra is bizonytalan a nagy megméretések sorsa, így a júniusi spanyolországi kontinensbajnokságé és a novemberi kínai világbajnokságé, a versenyző teljes erőbedobással igyekszik kondiban tartani testét.

„Érdekes kezdeményezés, leginkább közönségszórakoztató – mondta Nyircsák József, aki reménykedik, hogy nem marad el a novemberi kínai világbajnokság. – Amúgy nem látom túl sok értelmét, mert a testépítőversenyek lényege, hogy mindenki egy helyen, hivatásos pontozóbírók előtt, a színpadon mutatja meg izmait a közönségnek. Ezúttal a pontozás rendkívül szubjektív, félő, nem a testi adottságok döntenek, hanem hogy kinek nagyobb a rajongótábora.”

A testépítők először röviden bemutatkoznak a filmben, és csak utána mutathatják be gyakorlataikat. Továbbá egy fényképet is csatolniuk kell a nevezéshez, így kizárható, hogy valaki más tollával – pontosabban izmaival – ékeskedjenek.

 

A regisztráció április 13-án kezdődött, és 27-ig tart, a nevezési díj 30 euró (10 500 forint). Ezt követően április 28. és május 10. között – az indulók létszámától függetlenül – csupán öt versenyzőre adhatjuk le szavazatainkat. A győztes a már megszokott emlékplaketten kívül 250 euróval (87 000 forint) is gazdagodik, de a második (150 euró, 52 000 forint) és harmadik (100 euró, 35 000 forint) helyezett sem marad pénz nélkül.

A nevezés és a verseny részleteiről ebben az angol nyelvű felhívásban olvashatunk többet.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A nehézségek ellenére remek győzelmet aratott Balatonfüreden Beda Szabolcs
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a tésztáról
Tizennyolc magyar futó ért célba a Spartathlonon
Megdőlt Janisz Kurosz rekordja a Spartathlonon, két magyar a top tízben
Három magyar az első tizenegyben a Spartathlonon szombat este

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.