Kétszeri csoda, háromórás különbséggel

A még csak 21 éves JuVaughn Harrison magas- és távolugrásban is a világelithez tartozik, nincs még egy ember a történelemben, aki olyan eredményekre lett volna képes mindkét számban, mint ő.

Azért nem ugyanaz, mintha valaki, mondjuk, kajak-kenuban és labdarúgásban lenne egyszerre kiemelkedő, de mindenképpen figyelemre méltó, amit az amerikai JuVaughn Harrison képvisel. A 21 éves atléta két héttel ezelőtt hazája Fayetteville-ben rendezett fedett pályás egyetemi bajnokságán megnyerte a magas- és a távolugrást is, ráadásul ugyanazon a napon, fantasztikus teljesítménnyel!

Az LSU versenyzője könnyedén győzött magasugrásban 230 centiméteres egyéni rekorddal, amellyel a 2018-as fedett pályás világbajnokságon bronzérmes lett volna… (Abban az évben egyébként Harrison a junior-vb-n ünnepelt a dobogó harmadik fokán.)

Aztán három óra elteltével odaállt a távolugráshoz, amelyben még inkább elkápráztatta a sportág rajongóit, hiszen 8 méter 45 centivel győzött, amivel rögvest a világranglista élére ugrott (a fedett pályás világcsúcsot 8.79-cel tartja Carl Lewis, hősünké minden idők harmadik legjobb amerikai és a világ nyolcadik legjobb eredménye volt)!

Harrison így az első ember lett a történelemben, aki képes legalább 8.40-es távolugrásra és 230 centiméteres magasugrásra.

A 2018-as tamperei U20-as vb-n, amelyen harmadik lett magasban, távolban mindössze a kilencedik helyen végzett 7.63 méterrel, a fejlődése tehát bámulatos. Korábban ugyanezen a fayetteville-i pályán februárban 8.33-at ért el, és ezúttal is szépen lépdelt előre, de a negyedik kör 8.14 méteres mutatványa még nem utalt rá, hogy ötödik kísérletével „kirepül a világból”.

 

Ezzel elszomorította az addig favoritnak tetsző Isaac Grimest, aki Harrison produktumára „csak” 8.35-tel tudott válaszolni, amellyel legalább Carey McLeod 8.26 méteres eredményét lepipálta.

2019-ben már sikerült a duplázás az egyetemi viadalon JuVaughn Harrisonnak, de akkor szerdán és pénteken diadalmaskodott, vagyis jócskán volt lehetősége feltöltődni a két szám között. A címeit mindenesetre extrém körülmények között is megvédte az NCAA-bajnokságon.

„Remek érzés – mondta Harrison, amikor megkérdezték a teljesítményéről –, a jövőben szeretném még inkább kitolni a határokat. Elértem valamit, és mostantól mindenki rám feni majd a fogát, aki magas- vagy távolugrással foglalkozik. A magasugrásom technikailag nem sikerült a legjobban. Eleinte sok mindent rosszul csináltam, de az utolsó két-három kísérletemet sikerült összerakni, és átugrottam a magasra tett lécet. Valamelyest megéreztem, hogy nem volt pihenőidőm, de nem annyira, mint gondoltam. Általában mindkét versenyszámot ugyanaznap teljesítem, különösen az egyetemi eseményeken.”

Ha megrendezik a tokiói ötkarikás játékokat, megvan az esély rá, hogy Harrison mindkét számban lehetőséget kapjon az amerikai csapatban, ami nem mindennapi fegyvertény lenne – pláne, hogy mindkettőben éremben reménykedhetne.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.