Instabil edzés a stabilitásért

Amatőr futóként boldoggá tesz bennünket, ha jut időnk a mindennapos edzésekre, de a fejlődés érdekében egy-egy futóedzés helyett érdemes keresztedzésekre is időt és energiát áldoznunk.

A keresztedzések közül a futók körében leginkább a jóga és a kerékpározás terjedt el, az erősítő edzések beiktatásának elhanyagolását a legtöbb amatőr sportoló az idő hiányával indokolja. Sok futónak azonban célszerű lenne a heti egy futóedzés – például az egyórás könnyű kocogás – helyett a mély- és törzsizmok erősítését választani.

„Az edzéseimre sok futó, terepfutó jár, akik eleinte nem is értik, miért megterhelő egy-egy ilyen óra – kezdi a tapasztalataival Reisz Dániel erőnléti edző, a pécsi Doboz Mozgásközpont alapító tulajdonosa. – Nyilván szükséges néhány alkalom, hogy érződjön az eredmény, és igen, szándékosan nem azt mondom, hogy látszódjon. A stability edzés ugyanis, ahogy szoktam mondani, a láthatatlan izmok fejlesztője. Volt például olyan kerékpárversenyző vendégem, aki kijelentette, az edzést követően olyan izmokban érzett izomlázat, amelyekről eddig nem is tudott, és soha többet nem láttam edzésen.”

A bringás tévesen úgy gondolta, azokat az izmokat felesleges dolgoztatni, hiszen kerékpározás közben úgysincs rá szüksége.

„Pedig a mélyizmok sokkal több funkciót látnak el, mint elsőre gondolnánk. A stability éppen ezért tökéletes kiegészítés sportolóknak, de főleg futóknak, terepfutóknak. Hosszú távon azokkal az egyszerű, akár kiegészítők nélküli, saját testsúllyal is végezhető gyakorlatokkal fejleszthetjük a törzsizmok stabilitását, amelyek megvédhetnek egy esés közben a lejtőfutás során. Az erősítés mellett a különböző keresztedzések másik legfontosabb célja a megelőzés, amelyet elérhetünk a törzs- és a mélyizmok edzése mellett, miközben fejlesztjük a koordinációnkat is. Érdemes ezt a fajta edzésmódszert választani heti egy-két alkalommal, ha a futó célja az ízületek megerősítése, illetve a koordináció javítása. Ha a különféle gyakorlatokkal megerősítjük a mélyen fekvő tartóizmainkat, sokkal hatékonyabb lesz a koordinációs képességünk is, amire futóként igen nagy szükségünk lehet.”

Ezek után kijelenthető, ez a mozgásforma nem az olyan látható eredményekben jelent fejlődést a futóknak, mint például a konditermes erősítés, hanem a ritkán használt, ám annál szükségesebb izmokat fejleszti.

 

 

„Edzéseink alatt kizökkentjük a testet a megszokott komfortból, instabil környezetet teremtük, így rákényszerítjük a legutolsó idegszálat is a maximális koncentrációra. Sokan értetlenül állnak az egyensúlygyakorlatokkal szemben, és sokszor megkapom a kérdést: minek csináljam? Nehezen elképzelhető, pedig az instabil helyzet rákényszeríti a testet a helyes tartásra, így a megfelelő izomcsoportokat is bekapcsolja. Vegyünk egy egyszerű példát. Álljunk a talajon. Ez mindenkinek megy. Majd álljunk rá a deszkára, amely alatt egy műanyag csövet helyezünk el, és csak próbáljunk egyensúlyozni. Érdekes, hogy miként reagál az agyunk, amikor ugyanazt a gyakorlatot visszatesszük stabil környezetbe, és tudjuk, hogy mit is kell használni. Ezek után álljunk vissza a deszkára, és jobban tudunk egyensúlyozni, mivel tudatosul a feladat, így képesek leszünk a nagyobb teljesítményre. Megtanítjuk az agyunkat, hogyan kapcsolja be a megfelelő izomcsoportokat. Ezt nevezzük idegrendszeredzésnek.”

 

 

Ez az edzésforma alapvetően kiváló belépési lehetőség kezdőknek is, főleg, ha kevés mozgás és zömében állás tölti ki a mindennapokat. Ajánlható mindenkinek, aki színesíteni szeretné az edzésprogramját. Jelentősen javítható a koordináció, kiváló lehetőség azoknak is, akik valamilyen sérülésből szeretnének felépülni és visszajutni arra a szintre, amelyen gond nélkül végezhetnek más funkcionális edzéseket vagy versenysportot.

Fotók: Nedjalkov Bea

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.