A növényi étrend segít a fogyásban és növeli a futásteljesítményt

Törőcsik Regina táplálkozás-szakértő szerint a növényi étrend a magas szénhidrát, illetve az alacsony fehérje és zsírbevitelen alapszik, és a futásban is számít az energianyerés.

Egyre jobban elterjed a vegán életmód, s egyre többen alakítják úgy az étrendjüket, hogy kizárólag növényi alapú ételeket fogyasztanak. Törőcsik Regina segítségével megtudhatjuk, milyen előnyei vannak a növényi táplálkozásnak a futásteljesítmény növelésében.

„A növényi étrend a magas szénhidrát- és relatíve alacsony fehérje- és zsírbevitelen alapszik, és mivel a futáshoz a fő energiaforrásunk a szénhidrát, könnyen tudunk energiát nyerni az étkezésekből – mondta a Csupasportnak Törőcsik Regina táplálkozás-szakértő. – Természetesen fontos figyelnünk arra, hogy lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, de a futások köré igazítva a gyorsabb felszívódású szénhidrátforrásoknak is lehet létjogosultságuk. Nem mellesleg a növényi étrenddel stabil vércukorszint állítható be. További előny, hogy az állati fehérjék órákig tartózkodnak a bélrendszerben, míg a növényi fehérjéket egy-két óra alatt építőelemeire bontja a szervezet. Ez azt jelenti, hogy az állati fehérjéket sokkal több időbe telik teljesen megemészteni, ráadásul több energiát is igényel a folyamat, amit akár az edzésünkre is fordíthatnánk.”

Törőcsik Regina szerint a zöldségfogyasztás az izomláz csökkentésében is segít, valamint a telített szénláncú állati zsírok lassítják a regenerációt.

 

 

„A növényi alapú étkezés kizárja a gyulladáskeltő, állati eredetű zsiradékokat. Az állati zsírok főként omega-6 zsírsavtartalmúak, növelik a sejtszintű gyulladásokat a szervezetünkben, valamint lassítják a regenerációt. Fontos a megfelelő sav-bázis egyensúly. Az állati élelmiszerek mind savas irányba tolják a szervezetünk pufferrendszerét, ezzel ellentétben a zöldségek mind bázikus kémhatásúak. Futás hatására tejsav keletkezik az izmokban, s ezt a savat jelentős mennyiségű zöldségfogyasztással ellensúlyozhatjuk.”

A szakember elmondta, ha növényi alapon étkezünk, akár evés után egy órával már futhatunk is, míg az állati eredetű ételek esetében három-négy óra is szükséges lehet, hogy az ételt megemésszük, és ne okozzon gondot az edzésen.

 

 

„Figyeljünk a vitaminokra és az ásványi anyagokra. A sötétzöld leveles zöldségek szuper magnézium-, C- és K-vitamin-források, amelyek a magas terhelés mellett elengedhetetlenek. További előny, hogy a növényi alapú étkezéssel könnyen lehet fogyni, ami segíthet tempónk fejlesztésében is, valamint nagyobb súlyfelesleg esetén fontos az ízületek terheltségének csökkentése szempontjából is. Míg egy gramm zsír 9.3 kalória, addig egy gramm szénhidrát 4.1 kalória. Tehát szénhidrátból kétszer annyit ehetünk a kalóriadeficit megtartása mellett. Nem utolsósorban a növényi táplálkozás a gyomorproblémák megakadályozására is jó, például megszünteti a puffadást is.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Spárta királynője fonott kaláccsal tartotta távol magától a kutyákat
A magyar Jégember mínusz tíz fokban hegynek fel félmeztelenül fut maratonit
Egyetlen futólépés a jókedv felé
Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Futóknak a megfelelően összeállított nagysúlyos erőedzés is hasznos lehet

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel
Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.