Az edzés szabadsága

Hétvégi sorozatunk újabb részében Hordós Márkkal beszélgettünk, aki az első magyar sw-közösség, a HunBars csapat alapítójaként 2008 óta élen jár a sportág hazai népszerűsítésében.

Írtunk már egy általános beszámolót a street workoutról, készítettünk egy videót is, most pedig első kézből kapunk információkat a sportágról. De hogyan alakult ki egyáltalán a street workout?

A saját testsúlyos edzést régóta ismeri és használja az emberiség. Maga a street workout egyidejűleg a világ több részén tűnt fel, de főként az Egyesült Államokban kezdte térhódítását. Robbanásszerű elterjedést a kétezerhat és kétezernyolc közötti időszak hozta el, s ebben főszerepet játszottak az internetre feltöltött videók. Sokan nem tudják, de már kétezerkettőben is léteztek olyan közösségek, amelyek utcai fitneszedzéseket végeztek. Röviden összefoglalva, az Egyesült Államokból, a színes bőrűek alkotta közösségből terjedt el, a sport is segítette a művelőit abban, hogy a drog- és alkoholproblémák közepette ne kallódjanak el, mert az edzés került életük fókuszába.

Magyarországon mennyire terjedt el a street workout?

Amikor kétezernyolcban hozzákezdtem a sportág népszerűsítéséhez, egyáltalán nem volt köztudatban a street workout. Viszont az évek során a befektetett munkának és számos megjelenésnek köszönhetően nagyon elterjedt. Úgymond, underground jelleggel fut, mivel a hétköznapi ember látványos, időnként veszélyes gyakorlatokat lát, amibe nehezen mer belevágni – pedig sokan végeznek szabadtéren saját testsúlyos edzést. Ők igazából úgy edzenek, hogy nem is tudják: amit csinálnak, az egész világon elismert sportág.

A street workout egyik alapja a húzódzkodás és a tolódzkodás, ezek közül főleg az első, ami kifejezetten nehéz. Milyen alapedzettség szükség a gyakorlatok elvégzéséhez?

Természetesen előnyt jelent, ha valaki már a street workout elkezdése előtt is sportolt, de nem létszükséglet. A kezdő jellegű gyakorlatokkal is felépítheti magát mindenki.

Szükséges valamiféle segédeszköz az edzésekhez? Például gumiszalag vagy medicinlabda?

Lehet ilyeneket használni, de jobb nélkülük nekiveselkedni az edzésnek. Egy jól felszerelt szabadtéri parkban minden gyakorlatot el lehet végezni segédeszközök nélkül, éppen ez a sportág szépsége, hogy nincs szükség semmilyen eszközre. Kesztyűt hordhatunk, de inkább csak a téli, illetve nyári időszakban. Azon kívül viszont inkább edzünk kesztyű nélkül, ha a tenyerünkön fel is szakad a bőr, hozzá kell szokni a folyamatos terheléshez.

Mi a street workout előnye, illetve hátránya a konditermi edzésekhez képest?

Felesleges összehasonlítani őket, mindenkinek saját döntése, melyiket választja, a lényeg, hogy sportoljunk valamit. A konditeremben koncentráltan egy-egy izomcsoportra dolgozhatunk, míg itt a segédizmokkal az egész test is dolgozik. A street workout edzéseket bárhol végezhetjük, csak saját testünkre és motivációnkra van szükség, a gyakorlatok variálásának pedig kizárólag a fantázia szabhat határt. Ezekkel a gyakorlatokkal érhetjük el a legfittebb állapotot, hiszen aki ilyen szinten képes uralni saját testét, eléri a maximumot. És ne felejtsük el, a konditermekben is végeznek saját testsúlyos gyakorlatokat: tolódzkodás, húzódzkodás, kézen állás, karhajlítás.

Kinek ajánlott ez a sportág?

Kortól, nemtől, edzettségi szinttől függetlenül mindenkinek, sőt egyéb sportágak mellé is belefér kiegészítő sportnak. Ajánlott annak is, aki megkötések nélkül dolgozik, szabadnak érzi magát, és nagy állóképességre szeretne szert tenni, esztétikus, zsírmentes, használható izomzatot szeretne építeni.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kamiont húztak, koffert cipeltek, hordót emeltek – a legerősebb magyar hölgyek
Verseny közben ugrott el a boltba, de így is megnyerte a női kategóriát
Befejeződött a magyar világcsúcsot és aranyérmet is hozó erőemelő Eb
Rambo tehet mindenről? – Ezért (is) díjazzák a groteszk módon nagy izomzatot a Mr. Olympián
Év végi levezető edzésnek indult, győzelem lett belőle

Videók

Több mint egy kilométert csúszott a pályán sílécek nélkül, csak a háló fogta meg
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.