Csodákat művel a testtel az alvás előtti nyújtás

A nyújtás az egyik legjobb természetes mód, hogy javítsunk az alvás minőségén és hosszán. Mutatjuk azt az öt tuti gyakorlatot, amelyet semmiféleképpen se hagyjunk ki!

Számos kutatás alátámasztotta, a teljes odafigyeléssel végzett gyengéd nyújtógyakorlatokat is magában foglaló meditáció – mint amilyen a jóga és a tajcsi – általában véve javítja az alvás minőségét. Egy tanulmány szerint jógával hatékonyan vehetjük fel a küzdelmet az álmatlanság ellen, míg egy másik kutatás azt igazolta, hogy időseknél a lefekvés előtt végzett lágy nyújtásnak kedvező az élettani hatása – sőt az alvás minőségére gyakorolt kedvező befolyását a posztmenopauzában lévő túlsúlyos hölgyek esetében is kimutatták.

Az alábbiakban öt olyan, könnyen elvégezhető nyújtógyakorlatot mutatunk be, amelyek nagyban hozzájárulnak alvásunk minőségének javításához.

Érdemes megjegyeznünk, hogy ezeket a gyakorlatokat csak akkor csináljuk, ha örömöt adnak, és felfrissülést hoznak, ugyanakkor ne erőltessük, ha közben fájdalom lép fel!

Medveölelés

Próbáljunk úgy csinálni, mintha meg akarnánk ölelni magunkat: kulcsoljuk a karunkat keresztbe a mellkasunkon, és kezünkkel igyekezzünk megérinteni az ellentétes lapockánkat! Közben finoman húzzuk a vállunkat előre, és 20 másodpercig tartsuk a pózt. Lélegezzünk mélyeket! Ismételjük meg a gyakorlatot úgy, hogy most a másik karunk legyen felül!

Fejkörzés

Egyenes derékkal üljünk le a földre! Hajtsuk jobbra a fejünket úgy, hogy a fülünk megközelítse a vállunkat. Öt másodperc után hajtsuk a fejünket a mellkasunk fölé, majd térjünk vissza az eredeti helyzetbe! Ismételjük meg a gyakorlatot ellenkező irányba is úgy, hogy közben az óra járásának megfelelően háromszor fejkörzést végzünk. Ellenkező irányba is hajtsuk végre a gyakorlatot, amelyet legfeljebb hatszor végezzünk el!

Előrehajlás ülés közben

Előrenyújtott lábbal üljünk le a matracra úgy, hogy lábujjaink a plafonra szegeződjenek! Ügyeljünk rá, hogy kinyújtott lábbal kezdjük a gyakorlatot! A levegőt kifújva szép lassan hajoljunk előre, és egyenes háttal érintsük meg a talpunkat a lábujjaink mögött, miközben fejünket a térdünkre hajtjuk! Tizenöt-harminc másodpercig maradjunk ebben a helyzetben! Ha nem érjük el a talpunkat, fogjuk meg a lábfejünket vagy a bokánkat! Ezt követően tartsunk fél perc pihenőt, majd ismételjük meg a gyakorlatot 4-5-ször!

Fotók: AFP

Gyertya fekve

Feküdjünk le a földre vagy az ágyra, és egyenes derékkal emeljük fel mindkét lábunkat úgy, hogy fejünk a testünkkel és a lábunkkal kilencvenfokos szöget zárjon be! Kulcsoljuk össze kézfejünket a csípőnk mögött, majd óvatosan engedjük le a lábunkat a mellkasunk felé. Maradjunk ebben a pózban 30-60 másodpercig, majd emeljük vissza a lábunkat eredeti helyzetébe! Pihenjünk fél percig, majd néhányszor ismételjük meg a gyakorlatot!

Combizomnyújtás állva

Álljunk enyhe terpeszbe, és húzzuk ki magunkat! Egyik kézzel támaszkodjunk a falnak vagy egy széknek, majd húzzuk a bal lábunkat a hátunk mögé egészen a fenekünkig úgy, hogy közben megérintjük a lábfejünket! Ragadjuk meg sarkunkat, és finoman húzzuk közelebb a fenekünk felé! Maradjunk ebben a pózban 30-60 másodpercig, majd pihenjünk kicsit! Ismételjük meg a gyakorlatot a jobb lábunkkal is! Összesen háromszor végezzük el a gyakorlatot!

Mi mindenben segít még a nyújtás?

Függetlenül attól, hogy sportolunk-e, vagy sem, a nyújtásnak számos kedvező élettani hatása van, amelyek közül a legfontosabbak az alábbiak:
• csökkenti a testi fájdalmakat
• csökkenti a stresszt, és javítja a hangulatot
• fokozza a mozgékonyságot és a rugalmasságot
• javítja az izmok állapotát és teljesítőképességét
• csökkenti a sérülés kockázatát
• elősegíti a fogyást
• javítja a vérkeringést

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.