Erőfejlesztés a saját testünkkel

Az erősportokkal szívesen foglalkozó kollégánk maga is előszeretettel fejleszti az izmait, és miután a vírushelyzet nem teszi lehetővé, hogy edzőtermekben gyakorolhassanak, ezért belevág a saját magunk által elvégezhető edzésformák ismertetésébe.

A saját testsúlyos edzés, azaz a calisthenics reneszánszát éli napjainkban. Bő két évtizede kezdett el elterjedni a street workout, amely a tornából, testépítőedzésekből ismert gyakorlatok alapján létrejött edzésforma. Amerikában indult el a sportág, eleinte játszótereken, ipari területeken végezték, ahol volt lehetőség húzódzkodni, tolódzkodni és más gyakorlatokat végezni. A kezdetekben pusztán azért edzettek így sokan, mert nem volt lehetőségük konditerembe járni, és egyszerűen csak erősebbek, izmosabbak szerettek volna lenni, de hamar egyfajta szubkultúra alakult a kezdeményezés köré, mögé, és egyre nehezebb, összetettebb gyakorlatokat, trükköket kezdtek el végezni, elkezdtek egymással versengeni, és megszületett a street workout, mint versenysport.

A világhódításban nagy szerepe volt Paul „Coach” Wade Fegyencedzés című könyvének is: a 2010-es évek elejére már több millióan űzték ezt az edzésformát a világon, csapatok, világversenyek születtek meg, és a mai napig van világbajnokság is.

Hazánkban is ekkor kezdett el jobban elterjedni, ezután nem sokkal kültéri fitneszparkok létesültek, ma már szinte minden városban található ilyen terület, és már vannak edzőtermek, ahol erre alkalmas eszközök vannak. Azonban az első években még Budapesten sem volt ennyi a lehetőség a szabadtéri erőfejlesztésre, így gyakran játszótereken edzettünk, akár télen is, máig emlékszem a járókelők csodálkozó és furcsálló tekintetére, amikor mínusz hét-nyolc fokban is kint végeztük az edzést.
Nagy előnye ennek a sportnak, hogy mivel a legfőbb eszköze a testünk, így megtanuljuk jól használni, nagy mértékben fejleszti a testtudatot és olyan képességeket, amelyek a modern életben elpuhultak, mint például a fogáserőt.

Szinte bárki elkezdheti, vannak szinte rehabilitációs szinten könnyű gyakorlatok, de kőkemény feladatok is, amik egy edzettebb ember számára is jelentős kihívást jelentenek.

Rengeteg a variáció, lehetőség, így biztosan nem lesz unalmas jó ideig.

A saját testsúlyos edzés nem igényel sok eszközt, egy húzódzkodórúd, korlát vagy gyűrű, esetleg egy fekvőtámaszállvány szükséges hozzá. A legtöbb kültéri fitneszpark tökéletesen alkalmas a gyakorlatok elvégzésére, de otthon is meg lehet teremteni rá a lehetőséget.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.