Kettlebell: a füles golyó művészete

Ki gondolta, hogy az iparban és a mezőgazdaságban ismert súly a szabadidős sportolók egyik kedvelt erőfejlesztő eszköze lesz. Az erősportágakkal (is) foglalkozó kollégánk népszerűsítő írása.

A kettlebell egyre népszerűbb itthon és világszerte is, s bár az alapjai Oroszországból erednek, mert már a cári időkben is használták, katonák, erőemberek gyúrták, mégis Amerikából indult hódító útjára. Az orosz hadsereg különleges egységének (Szpecnaz) Egyesült Államokba emigráló egykori kiképzője, Pavel Tsatsouline tette ismerté a tengerentúlon, és ő alkotta meg a StrongFirst-rendszert is, ami a legtöbb mai kettlebell-edzésrendszer alapja. Maga az STG (StrongFirst Girya) az 1970-es években megszületett (angolul Hard Style-nak nevezett) orosz katonai erőnlétfejlesztő módszeren alapul, ezt továbbfejlesztve hozta létre Pavel a Russian Kettlebell Challenge-et, amiből 2012-ben létrejött a StrongFirst oktatási rendszere. Az STG egy funkcionális szemlétetű, a természetes emberi mozgásokon alapuló edzésmódszer, ami tartalmazza a klasszikus girjasport, így a súlyemelés sok elemét is.

Az alapok egyszerűek, és a fitneszben is megtalálható gyakorlatokat is használja, így könnyen elsajátítható, a különböző súlyú kettlebellek miatt pedig bárki megtalálhatja a neki megfelelő terhelést.

Fontos azonban, hogy képzett instruktortól kezdjünk tanulni, megfelelő szakmai háttér nélkül ugyanis súlyos sérülést is lehet szerezni. Az STG-rendszerben általában két-három hónap után már haladó csoportba kerülnek az emberek, amelyben nemcsak a terhelés növekszik, de bonyolultabb, nehezebb gyakorlatokat is megtanulnak, és öt-hat hónap után már otthon is biztonságosan edzhetnek.

 

Fontos, hogy szakértők mutassák be, mit lehet és mit nem lehet tenni a füles súllyal

Kettlebellel nemcsak önálló edzés végezhető, használható egyszerű pluszsúlyként is, például guggoláshoz, vagy épp magunkra aggatva húzódzkodáshoz, szóval ez egy igazán sokrétű eszköz, ami megfelelő tudás birtokában kőkemény, komplex edzést tesz lehetővé. Minderre a rendvédelmi szervezetek is rájöttek, így szerepel a TEK és számtalan külföldi egység kiképzési programjában is, mint erőnlétfejlesztő eszköz.

A versenysportok világában is elterjedt, a küzdősportoktól kezdve a kézilabdán át egészen a labdarúgásig szinte mindenhol használják már, sőt a crossfitversenyeken is vannak kettlebelles feladatok.

Létezik önálló versenysportága is, már Magyarországon is rendeznek girjaviadalokat, ahol többnyire adott idő alatt kell a megadott súlyú kettlebellel minél több szabályos ismétlést végrehajtani. Érdekes látni, hogy a mezőgazdaságban, az iparban használt füles súly milyen karriert futott be, és milyen rövid idő alatt hódította meg a modern fitnesz világát. A kettlebellel nemcsak erősödni lehet, hanem az úgynevezett RKC-rendszerű edzés javítja a mobilitást, fejleszti az állóképességet, a mozgáskoordinációt, úgyhogy az egyik leghatékonyabb edzésmódszer a hétköznapi emberek számára.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A görögországi versenyek motiválják igazán
Nem rendezik meg többet az Authentic Phidippides Runt
Mindent megtesz, hogy bekerüljön a 24 órás válogatottba
Fighters’ Run Budapesttől kőhajításnyira áprilisban
Ötven és száz kilométeres versenyt is megnyert már az idén

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.