Mozgástippek a téli szünetre gyerekeknek

A szokásos téli sportolási lehetőségek mellett egy baráti találkozó vagy közös társasjátékozás is lehet aktív, mozgással teli program.

Ebben a tanévben kicsit hosszabb lesz a téli szünet. Szerencsés esetben a szülők is otthon tudnak maradni néhány napra, így mindenképpen érdemes közös, kimozdulós programot is betervezni. Fontos, hogy ne csak otthon üljenek kisebb vagy nagyobb csemetéink a tabletet és telefont nyomkodva, amikor aktív mozgással is eltölthetik a szabad órákat és perceket.

Sajnos manapság nem igazán számíthatunk fehér karácsonyra, emiatt a nagy szánkózások, hóemberépítések és hócsaták a környékbeli utcákban esélytelenek, hacsak nem utazunk el a hegyekbe.

Ha nem akarunk vagy nem tudunk messzebbre kimozdulni, akkor is érdemes akár csak egy-egy napra felkeresni a hazai síterepeket, amelyek nagy eséllyel üzemelnek is a téli szünetben (Eplény, Mátraszentistván, Visegrád), és ahol igazán vidám napot tölthetünk el közösen, próbálgatva a sítalpakat.

Sok településen működik már szezonális korcsolyapálya, bérlési lehetőséggel. Kezdőként is érdemes élni az alkalommal, hiszen napközben főleg kisgyermekes családok veszik birtokba a jeget.

Még a kamaszoknak is szuper lehetőség egy esti bandázásra a kivilágított korcsolyapálya, ahol jó zenékkel, forró csokival, bulihangulatban sportolhatnak.

Az erdő télen is nagyon szép, ez időtájt is simán beiktathatunk egy rövidebb kirándulást még a kisebb gyerekekkel is. Egy-két óra a szabadban, jól beöltözve, igazán egészséges és felfrissítő tud lenni, természetesen ne feledkezzünk meg a meleg teáról a termoszban.

Családos barátainkkal is szervezhetjük kinti helyszínre a szokásos karácsonyi összejövetelünket. Ahelyett, hogy a kanapén tömjük magunkba a süteményeket, miközben a gyerkőcök szétszedik a lakást, tegyünk inkább egy laza sétát a városban vagy a közeli tóparton. Miközben a felnőttek jól kipletykálják magukat, a kisebbek önfeledten szaladgálhatnak.

Vagy csupán tegyünk minden este nagy, közös sétát a környéken. Legyen ez az esti, családi rutin. Közben találjunk ki megfigyelőjátékokat, mint például ki tud több kivilágított karácsonyfát vagy dekorációt megszámolni az ablakokban.

Ha nagyon kedvezőtlen az időjárás, otthon is lehet játszva mozogni. Nagy segítség és jó móka a zenés-táncos Just Dance videóprogram, ami sokszor a kevésbé táncoslábú gyerkőcöket is leköti. De akár egy mozgásos társasjáték, mint a népszerű Twister vagy a dobókockás-tornafeladatos „Vigyázz, kész, mozogj”, sőt a mutogatós Activity is remek szórakozás lehet.

Tartsunk közös reggeli vagy esti tornát, akár csak 15 percben. Mindennap más legyen a tesitanár, aki a gyakorlatokat (karkörzés, guggolás stb.) bemutatja. A gyerekeknek is mókás tud lenni, amikor látják, hogy anya vagy apa tornázik.

Alternatív megoldásként elmehetünk játszóházba is, ha bent a lakásban kevés a hely bárminemű mozgásra. Ott aztán órákon keresztül lehet ugrálni, mászni, tombolni a kis barátokkal is.

A lényeg, hogy a jól megérdemelt pihenés mellett hasznosan, aktívan és vidáman töltsük a szünidőt, és ha kell, a nagyszülőket is bevonhatjuk egy-egy sétába vagy gyerekátmozgatós játszóterezésbe.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.