Nassolás gyanánt nem jó az energiaszelet, de sportoláshoz kiválóan működhet

Az őszi, szabadtéri testmozgás során tisztában kell lennünk azzal, hogyan pótoljuk az energiát. Ha megfelelő időben fogyasztunk energiaszeletet, tovább bírjuk az iramot.

Sok bringást és szabadidős sportolót érdekel, vajon mikor fogyasszunk energiaszeletet. Úgy tűnik, hogy sokan sokfélét gondolnak a kérdésről, de a népszerű kerékpáros szakportál, a bicycling.com minden tőle telhetőt elkövetett, hogy rendet tegyen a fejekben.

A honlap úgy véli, egy kiadós workout előtt mindenféleképpen jót tesz az energiasnack, amelynek előnye, hogy nem telít el, ráadásul kitűnően csillapítja – de nem mulasztja el – az étvágyat. Persze a testmozgás előtti táplálkozás célja nem is az, hogy telítsük a gyomrunkat.

Értelemszerűen mindenkinek megvan erről a véleménye. Szőnyi Ferenc, a 2017-es Hell Ultra Running ultrafutóverseny győztese azt vallja, mindenfélét ennünk kell, de ha sporttáplálkozásról van szó, nem szabad figyelmen kívül hagynunk a szintetikus ételeket.

„Mindenevőnek tartom magam, ráadásul szeretem a csokit és a nasit is, ami köztudottan nem mindig kifizetődő” – mondta korábban a csupasport.hu-nak.

Visszatérve az eredeti kérdésre: sokan bizonytalanok abban, mikor fogyasszanak energiaszeletet, és ha mi is így vagyunk ezzel, ne ijedjünk meg, mert a többséghez tartozunk. A KIND Snacks felmérése szerint ugyanis a szabadidős sportolók közel háromnegyede nem a megfelelő időben eszi meg az energiát adó nasit.

„Az energiaszeletek jóval több kalóriát és szénhidrátot tartalmaznak, mint a hagyományos fehérjeszeletek – állapítja meg Natalie Rizzo, a Nutrition a la Natalie tulajdonosa. – A KIND termékei kétszázharminc kalóriát tartalmaznak, és nagyrészt zabból állnak. A zab megfelelő módon elégíti ki szénhidrátszükségletünket, és időbe telik, amíg gyomrunk megemészti. Ebből fakadóan tartósan, a workout teljes idejére nyújt energiát, tehát érdemes edzés előtt fogyasztanunk belőle.”

Rizzo azt javasolja, hogy edzés előtt egy órával együnk meg egy összetett szénhidráttartalmú szeletet, mivel sokkal tovább emésztjük, mint egy egyszerű szénhidráttartalmú – például fehér lisztből készült – ételt.

Amy Goodson, Dallas-Fort Worth területi dietetikusa hozzátette: ha közvetlenül a bringázás előtt szeretnénk enni egyet, a legjobb, ha valami könnyen emészthető, egyszerű szénhidráttartalmút kapunk be.

„Azokon a napokon, amikor nem edzünk, nincs értelme nassolás gyanánt energiaszeletet fogyasztanunk, kivéve, ha nincs időnk rendesen enni – vélekedik Rizzo. – Ilyen körülmények között az energiaszelet elegendő tápanyagot juttat szervezetünkbe, hogy a nap hátralévő részében tartósan nyújtson energiát. Olyat válasszunk, amelynek ismerjük az összetevőit, és ne olyat, amely édesítőszert vagy olajkeverékeket tartalmaz.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Magyar éremre számít az 1991-es győztes
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a paradicsomról
Lassíts le, és elkezdesz látni!
A szélerősség fokozatai – mikor ne induljunk túrázni?
Kígyójával a nyakán szörfözött – pénzbüntetést kapott

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.