Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a rizsről

Magas energiatartalmú táplálék, amelynek rengeteg változata elérhető, a megfelelő rostbevitel miatt ajánlott barna rizst használni az étkezésekhez.

1. Megannyi rizsfajta

A rizs az egyik legősibb kultúrnövényünk. Számos változatával találkozhatunk: rövid és hosszú szeművel, „A” és „B” minősítésűvel (szemtörmelék és idegen anyag mennyisége alapján), fényezetlen és fényezett (fényezőanyag hozzáadásával készült) változattal. A megfelelő rostbevitel biztosítása érdekében javasolt barna rizzsel készíteni ételeinket a hagyományos változat helyett. Ebben az esetben azonban hosszabb főzési idővel is számolnunk kell.

2. Mennyi az annyi?

A rizs energiatartalma számottevő, 100 g nyers, ételkészítés előtti mennyiség kb. 360 kcal-t tartalmaz, amely energiamennyiség leginkább a szénhidráttartalmának köszönhető (78 g/100 g gabona). Keményítőtartalma lassan felszívódó szénhidrátnak számít, károsodott szénhidrát-anyagcsere és cukorbetegség esetén szénhidráttartalmával azonban számolni kell!

Mindemellett inkomplett fehérjeforrásnak tekintjük, tehát bizonyos aminosavakat – amelyeket a szervezet nem tud előállítani – hiányos mennyiségben tartalmaz.

3. Gluténmentes

Minden bizonnyal a rizs és a burgonya a legnépszerűbb köret cöliákia esetén, ám amennyiben túlnyomórészt és éveken át csak rizs és rizsliszt felhasználásával készült ételeket fogyasztunk, fennáll a veszélye az egyoldalú táplálkozásnak. A hántolt rizs ugyanis jóval kevesebb B1-vitamint tartalmaz, amely tápanyag hosszabb idejű hiánya beri-beri idegrendszeri betegséghez vezethet (a távol-keleti régióra jellemző). Ezért illesszük be étrendünkbe a kukoricát, a kölest, a hajdinát, az amarantot és quinoát is!

4. Vadrizs

A kevésbé ismert vadrizs – habár nem a rizsfélék családjába tartozik – értékes tápanyagokban gazdag gabona. Főzése jóval több időt vesz igénybe és vízfelvételi igénye is nagyobb, intenzív íze miatt általában a hagyományos rizzsel vegyítve fogyasztják. Kutatások szerint a koleszterinszint csökkentésében is jelentős szerepet játszik.

5. Rezisztens keményítő lehetősége

A rezisztens keményítő tartalmú ételek ellenállóbbak az emésztőenzimekkel szemben, ezáltal az emészthetőség mértéke és sebessége is lassul. Bizonyos ételkészítési eljárásokkal, a magas keményítőtartalommal rendelkező élelmiszerek vércukorszint-növelő hatása csökkenthető.

Erre példa, ha mikrohullámú sütőben vagy gőzben főzött burgonyát, rizst legalább 24 órán keresztül hűtőben tároljuk, majd hidegen vagy mikrohullámú készülékkel felmelegítve fogyasztjuk.

+1. Helye az étrendben

A rizs fogyasztását igyekezzük minimum 3 órával az edzés és a verseny előttre időzíteni, ha például ebédről van szó, de legjobb, ha a fizikai aktivitás után, a fehérjepótlás mellett, vacsorára fogyasztjuk. Jó tisztában lenni azzal, hogy a rizs lassú felszívódású szénhidrátnak számít, így nem a gyors energianyerésben fog segíteni, hanem a szénhidrátraktárak feltöltésében.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.