Az olimpikon lélegzetelállító videója

A korábban a 2014-es szocsi téli ötkarikás játékokon is induló olasz síelő, Markus Eder elképesztő videóval jelentkezett: a tíz perc ámulat két év megfeszített munka eredményeként jöhetett létre.

A síelés kedvelőinek talán nem is kell bemutatni Markus Edert, aki 2014-ben a freestyle-osok slopestyle kategóriájában szerepelt a szocsi téli olimpián, és minden síelős műfajban otthon érzi magát. A 30. születésnapját november 30-án ünneplő olaszról nemrég elképesztő videóval megspékelt cikket közölt a Red Bull, hiszen a sportoló Ultimate Run néven különleges helyeken síelt.

Edertől persze nem idegen a filmezés, hiszen a Nine Knightson és a freeride-világkupa-viadalon is dobogós, az év európai síelőjének is választott olasz többször is szerepelt filmekben. Most elképesztő futásban villantotta meg a képességeit.

„Mindig is arról álmodtam, hogy minden tudásomat egy hatalmas projektben mutatom meg – így Eder. Évente általában több kihíváson is részt veszek, de azon gondolkodtam, mi lenne, ha az összes energiámat egyre fordítanám. Egyre, ahol tíz percben összpontosul minden, amiért eddig éltem.”

Így aztán amikor 2019 márciusában nyert a freeride-világkupán, belekezdett álma megvalósításába: a tervek szerint az olaszországi Dél-Tirol és a svájci Zermatt hegyeit akarta meghódítani. Próbálta felkutatni, milyen egyedi helyeket köthet össze egy őrült futással.

A videót elnézve talán fel sem tudjuk mérni, micsoda munka van tíz ilyen varázslatos perc mögött. Nos, Eder és stábja két évig utazott, felkeresett ősi kastélyokat, magas csúcsokat, míg végül összeállították a nagy menet útvonalát.

Az útvonal a svájci Zermatt hatalmas hegyein kezdődik, aztán az olaszországi Klausbergben folytatódik, majd a szintén olasz Taufers kastélynál és Luttach közelében fut. Klausberg különösen kedves volt a szívének, hiszen mint mondta, az édesapja itt született, és ő maga is ott tanult meg síelni.

Bizonyos szempontból nem panaszkodhatott a körülményekre, hiszen mindenhol remek hóviszonyok fogadták, a filmes stáb mindent megtett a szépséges megvalósulásért, és ami talán a legfontosabb: elkerülték a sérülések. Az elszigeteltség és a nyomás azonban megviselte, miként az is, hogy egyedüli sízőként vett részt a projektben, no meg persze menet közben tartott a sérüléstől.

A megvalósulás azonban nemcsak a rengeteg munkát koronázta meg, hanem egyértelművé tette, tényleg minden műfajban elképesztő, legyen szó street, park vagy backcountry stílusról. Ez kicsit olyan, mintha valaki 100 és 1500 méteren, no meg 5 kilométeren is olimpiai érmet tudna szerezni.

„Amikor megunom az egyiket, rögtön a másikra váltok. Azt hiszem, ez a titka, hogy ilyen magas szinten megy.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Angyalbőrbe bújik Haile Gebrselassie olimpiai bajnok hosszútávfutó
Video-összeállítás kilenc félelmetes és veszélyes sípályáról
Keresztszalag-szakadása után hamarosan ismét futhat a csinos táncművész
Heti aktuális: három-négy órás téli kajakozás a Hévíz-patakon
27 ezer kilométert tett meg 429 nap alatt a német Jonas Deichmann

Videók

Életveszélyes trükkök során győzte le a félelmét a falakon tekerő BMX-es
Erdőben is lehet síléccel száguldozni, de senki se csinálja utána
Mint a rajzfilmekben: lufikkal az égig

Hegymászás

Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája
A sziklát érteni kell, a mászás művészet
Eltűnt három francia a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek
Kizárólag negatív teszttel lehet síelni
Játszótérnek 28 méteres jégmászótorony
Megtelnek a parkok asztaliteniszezőkkel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.