Buddha-üzemmód az Antarktiszon

Rakonczay Gábor belevág az elképesztő kalandba, hogy első magyarként a szárazföld széléről indulva gyalog elérje a Déli-sarkpontot. Szakemberek beszéltek arról, mire kell figyelnie útközben.

Sokan gyűltek össze vasárnap a budapesti repülőtéren, hogy elköszönjenek Rakonczay Gábortól, aki elindult Chilébe, hogy néhány nap múlva megkezdje a Magyar Déli-sark Expedíciót, azaz első magyarként a szárazföld, tehát az Antarktisz széléről indulva akarja elérni a Déli-sarkpontot.

Az expedíció megvalósításában komplett csapat segítette Rakonczayt, a kaland ugyanis mindenestül nagyjából 100 millió forintba kerül – csak az több tízezer dollárt, hogy ő és a néhány napig az Antarktiszon tartózkodó médiastáb Chiléből berepülhessen a kontinensre.

„Az elmúlt napokban nagyon sok feladatom volt, úgyhogy lélekben még nem hangolódtam rá a kalandra, de az indulás előtt lesz még hat-hét napom, hogy ezt megtegyem. Nemsokára találkozom a többiekkel, és túl sok tennivalónk nem lesz – csak be kell pakolni a szánokba. A felkészülésnél a grönlandi tapasztalatokból építkeztünk, s úgy érzem, most jobban sikerült összerakni mindent, s ez biztonságérzetet ad. Így csak az expedícióra kell koncentrálnom, arra, hogy bírjam fizikailag és mentálisan” – fogalmazott Rakonczay az indulás előtt.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Rakonczay Gábor több társával együtt 29 nap alatt átszelte gyalogosan, sílécen Grönlandot (vele készült interjúnkat itt olvashatja). Azon a túrán Rune Krogh volt a túravezető, aki készségesen beszélt a magyar extrém sportolóról – a szakemberrel hosszabb cikk készült a Gáborról hamarosan megjelenő magazinba.

„Gábor elképesztően erős mentálisan, fel sem tudnám sorolni, hányszor adta ennek tanújelét a grönlandi túrán

– mondta Rune. – Természetesen fizikailag is keménynek kell lenni, de az ilyen embert próbáló feladatok lelkileg és mentálisan tartást igényelnek. Amikor sokadik napja haladsz a hóban, fagyban, állandóan álmos és fáradt vagy, sérülések kínoznak, hosszú ideje nem fürödtél, akkor az önkontrollon múlik, képes vagy-e folytatni a kihívást. Gábornak is voltak nehéz pillanatai, mindenkinek vannak, olyan nincs, hogy valaki megingás nélkül vigyen véghez ilyen tetteket. Ugyanakkor belőle egyszerűen áradt a tudatosság, a törhetetlenség, a nyugodt erő. Biztos voltam benne, ha valaki, ő sosem adná fel a grönlandi átszelést igazán nyomós ok nélkül.”

Rakonczayra most a grönlandinál is nagyobb kihívás vár, három társával nagyjából ötven nap alatt majdnem ezer kilométert kell megtennie. Elképesztően nehéz, nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is kőkemény feladat.

„Extrém hasonlattal élve kvázi Buddha-üzemmódban működik majd. Fontos, hogy a gondolatai ne szálljanak el a neurózis felé. Nem szabad sem a múlton, sem a jövőn, sem a vágyai nagy kontrasztján gondolkodnia, mindennek leghamarabb akkor szabad eszébe jutnia, amikor leszállt a gépe Budapesten. Csak a cél lebeghet a szeme előtt” – fogalmazott Faludi Viktória, a kétszeres olimpiai bajnok vívó, Szilágyi Áron sportpszichológusa.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Több százan vettek részt a 3 napos Csömöri Bringafesztiválon
A szembeszél és a szintkülönbség sem törte meg a lendületét Kassától Miskolcig
Azt hitte, nem bírja végig, és még őt magát is meglepte, hogy folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.