Grönland után irány a Déli-sark!

Újabb elképesztő kalandra készül Rakonczay Gábor: a nemrég Grönlandot átszelő extréme sportoló a kontinens partjáról indulva, nagyjából 50 nap alatt szeretné elérni a Déli-sarkpontot.

Néhány napja terjedelmes interjút közöltünk Rakonczay Gáborral, aki pontosan egy hete tért haza elképesztő grönlandi túrájáról. Az óceánátkeléseiről ismert extrém sportoló 29 nap alatt keletről nyugatra több társával átszelte a jég birodalmát, ez idő alatt 650 kilométert tett meg. Ez és a grönlandi túrát megelőző új-zélandi edzőtábor azonban szinte csak a felvezetése volt a még nagyobb kihívásnak: a csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a kontinens partjáról indulva gyalog akarja elérni a Déli-sarkpontot!

Csakhogy érzékeltessük a feladat nagyságát: bár több magyar (zömében kutató) is járt már a sarkvidéken, hazánkból soha senki sem próbálta meg a partról indulva gyalogosan elérni a Déli-sarkpontot. A tervek szerint Rakonczay egy angol és egy amerikai társaságában 47 nap alatt 980 kilométert gyalogol a partról, hogy megvalósítsa gyermekkori álmát.

„Ez a hajózáshoz hasonlóan nagy álmom volt, csak az sokkal elérhetőbbnek látszott. Most viszont megtaláltam a csapatot, amellyel képes vagyok megvalósítani a nagy tervet, a Déli-sarkpont elérését – mondta Rakonczay, aki a grönlandi túrán öt kilót fogyott, pedig versenysúlyban vágott neki a kalandnak. – Ez sokáig távolinak tűnt, hiszen egészen speciális engedélyek kellenek már csak ahhoz is, hogy ott legyek.”

Rakonczay útját a Dakar-raliról ismert Szalay Balázs és cége, a Sportmarketing Ügynökség szervezi és koordinálja, míg a Magyar Marketingszövetség sportmarketing-tagozata is az expedíció mellé állt.

„Négy hónapja tervezzük az expedíciót – kezdte honlapunknak Szalay Balázs, a túra menedzsere. – Elképesztően speciális eszközök szükségesek, ezek többségét gyakran csak egy cég gyártja az egész világon. Az expedíció helyi szervezője, Steve Jones listájától nem akartunk eltérni, hiszen neki van tapasztalata a sarkvidéki túrákról, így persze az árban sem lehetett alkudni. A bakancs például százötvenezer forintba kerül, és két hónap alatt érkezett meg, akárcsak a síléc. Már nem győztük sürgetni a szállítást.

A projekt teljes költségvetését nem árulhatom el, de ízelítőként annyit elmondok, csak az százezer dollárba kerül, hogy Gábor berepülhessen a sarkvidékre.”

Rakonczay Gábor kalandját Szalay Balázs (balra) támogatja

 

Szalay elmondta, a Déli-sark különleges, hiszen senkié és mindenkié, de tizenkét országnak még van ott jogköre, ezek együttesen adják ki az engedélyt az expedícióra. Nagyon szigorú szabályok szerint működik minden. Rakonczay Gábort stáb kíséri, amely egy hetet tölthet ott, és kilométerre meg van határozva, hogy meddig mozoghatnak. A sarkvidéken nincsenek épületek, így mindenki sátorban alszik – a szélén „csak” mínusz öt fok van, beljebb már mínusz húsz lesz. Ez is a nyári időszaknak köszönhető, egyébként még hidegebb volna.

A sportoló a grönlandi túrán 80 kiló körüli csomagot húzott magával, és ez most sem lesz másként, viszont ahogyan fogy az élelmiszer, úgy csökken majd a súly. Hangsúlyozták a szervezők, hogy semmilyen szemetet sem szabad ott hagyni, persze nem is akarnak, így minden hulladékot magukkal kell vinniük.

Rakonczay elmondta, fontos visszajelzést adott neki, amikor az új-zélandi túravezetője az elmúlt 10-15 év három legjobbja közé tette a polártréningen nyújtott teljesítménye alapján, és az is, hogy a grönlandi túravezető is dicsérte. Ez győzte meg Steve Jonest, az antarktiszi túravezetőt, aki kezdetben 2019-re halasztotta volna a túrát, amely végül most novemberben indul. A magyar csapat november 12-én kel útra, a berepülés a tervek szerint 18-án következik. A 21. század követelményeinek megfelelően jól követhető és a külvilág felé gondosan kommunikált esemény lesz a Magyar Déli-sark Expedíció.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán
Végig azt hallgatta, hogy a negyedik helyen halad, ám magabiztosan győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.