Fitnesztippek a kínzó fájdalom ellen

Horváth Menyhért személyi edző az egyén képességeihez igazított szabadsúlyos, alapvető emberi mozgásokat erősítő módszerben hisz a leginkább.

Az emberi test olyan, mint egy műhold a világűrben, bármilyen kis hiba nagy gondot okozhat. Ahogy Horváth Menyhért, a Life1 Fitness Etele személyi edzője szokott fogalmazni: az emberi test mozgásra lett tervezve, minden csapágynak, rögzítőelemnek, anyacsavarnak a helyén kell lennie, hogy fájdalommentesek, erősek és állóképesek legyünk.

A fájdalom oka sokszor könnyen megállapítható

A Life1 hálózatánál éppen ezért az FMS (Functional movement screen/system) rendszerre alapozzák a szakmai munkát, amelyet amerikai gyógytornászok fejlesztettek ki a 2000-es évek elején. Megfigyelésük szerint egy mozgásszervileg egészséges testben minden ízületnek megvan a maga funkciója, és ezek a funkciók váltakoznak. Vannak olyan ízületek, amelyeknek mobilisnak, másként mondva egy adott síkban nagy fokú mozgásterjedelemmel rendelkezőnek kell lenniük, más ízületeknek viszont éppen hogy a stabilitás adja meg az egészséges funkcióját.

„Ezek a »más típusú« ízületek váltakoznak az emberi testben, ahogyan haladunk felfelé a talpunktól a fejünk tetejéig – mondta Horváth Menyhért, személyi edző. – Hogy csak a főbb ízületeket említsem, a bokának a szaggitális síkban mobilnak, a térdnek stabilnak kell lennie, a csípő megint mobilis, a gerinc ágyéki szakasza stabil, a hátközépi szakasz mozgékony, a lapockák stabilak, a vállízület mobilis, a könyék stabil, míg a csuklóknak megint a mobilitás adja meg a természetes funkcióját. Ha ezek a funkciók megváltoznak, például a boka haránt síkban veszít a mozgásterjedelméből, az esetek döntő többségében a felette elhelyezkedő ízületben jelentkezik fájdalom. A bokából hiányzó terjedelmet a térdízület próbálja meg pótolni, aminek ugye a stabilitás adná meg a normális működését, és ez fájdalomhoz vezethet.”

Petyhüdt farizmok mellé fájós derék

Korunkban az egyik legnagyobb igénybevételnek a csípőízület van kitéve. Sokan napi nyolc-tíz órát a monitor előtt görnyedve töltenek, márpedig ebben a pózban a csípő hajlított pozícióban van, és az ágyéki gerincszakasz fog „túlmozgásokkal kompenzálni”. Hogy ez mit okoz? Napjaink népbetegségét, a derékfájdalmat!

„Az emberi test alkalmazkodik, idomul az őt ért hatásokhoz – folytatta a tréner, aki Tesi.tv néven sorozatot indított az aktív és szenior értelmiségi korosztály számára. – Egy maratoni futónak a felsőtestén minimális izomzat van, míg egy úszó széles vállú, nagy deltákkal és széles hátizmokkal. Az emberi test folyamatosan reagál az őt ért hatásokra. Az ülés sem különbözik ebben… Természetes, hogy az ilyen életmódot folytatóknak az elülső vállizmai, valamint a csípő hajlítói túlterhelődnek, az ellenkező oldalon található izmok pedig megnyúlnak és elgyengülnek. Ez pedig előreesett vállak, petyhüdt farizmok és fájós derék formájában nyilvánul meg.”

Az európai profi ligákban is gépek nélkül dolgoznak

Az FMS olyan eszköz, amellyel ellenőrizhető, hogy mennyire vagyunk képesek egyes alapvető emberi mozgásokat végrehajtani, ezáltal minimalizálni tudjuk az egyes sérülések kialakulását. Horváth Menyhért az egyén képességeihez igazított szabadsúlyos, alapvető emberi mozgásokat erősítő módszerben hisz.

„Hogy a program mennyire működik, jól mutatja, hogy a legnívósabb európai profi ligákban is ilyen, mozgásspecifikus, gépeket nélkülöző erő-, és állóképességi fejlesztések alapján dolgoznak. A testünk mozgásra lett tervezve, az alapvető emberi mozgások fejlesztésével és erősítésével tudjuk elérni leggyorsabban a legnagyobb eredményt.”

Állati jó tökéletes test

Tökéletes emberi test nem létezik. Alice Robert anatómus megpróbálta elképzelni és megalkotni a tökéletes emberi testet, amit az állatok evolúciójának tanulmányozása alapján közelített meg. Olyan testet szeretett volna alkotni, amelyből hiányzik minden tökéletlenség, cserébe megtalálható benne az összes olyan hasznos funkció, amely megvan az állatokban. Nagyobb szemek, csimpánzokra jellemző hát, egy emu lábai, mellek nélküli mellkas, valamint egy kutya szíve. Leírva is förtelmesen hangzik, de a valóságban még ennél is rosszabb a végeredmény, amelyet a BBC Four mutatott meg a közelmúltban kép formájában.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Három esőnappal és féláras atlétikai vb-belépőkkel vár az idei Balaton-átevezés
Varga Csaba a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a Nanga Parbatra indul
Ibra a futballtól elbúcsúzott, de a tékvandó és a kidolgozott felsőtest marad
Az Ultra-Trail Hungary győztesének az újabb nagy kihívás a Mont Blanc-futás
Edzés a füles ágyúgolyóval: hatékony, de veszélyes is lehet

Videók

Mit tegyen az, aki imádja a kajakot, de elege van a vízből? Irány a dűnék!
Túra közben egy kötélen egyensúlyozva megnézték, mi van a vízesés tetején
Ha nincs víz, jó a hó is: magashegyi kajakverseny vagy extrém roncsderbi?

Hegymászás

Csak múltja vagy jövője is van a magyar himalájai hegymászásnak?
Versengés a Mount Everesten, a rekordtartó serpa már 28 csúcshódításnál jár
Egy tragédia margójára: a hegymászókat nem megérteni kell, hanem elfogadni

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.