A hajóskapitány is figyeli őket – csoportos edzések a mohácsi napozóstégen

Linder Ildikó sportedző már ötödik éve mozgatja meg a mohácsi lakosokat és az idelátogatókat a csodás, dunai panorámás helyszínen.

„Igyekeztem mindig változatos helyszíneken tartani az edzéseimet, legyen az szabadtéri színpad, erdő vagy a Duna-part, hogy élményt is nyújtsak a vendégeknek. Az erősítés és alakformálás mellett az is nagyon fontos, hogy vidámnak, feltöltöttnek érezzék magukat az óra után – kezdte Ildikó. – Éppen ezért amikor megláttam a napozóteraszt, egyből tudtam, hogy ide kell jönnünk. Szerencsére a város partner volt ebben, megvizsgálták, biztonságosnak tartották, és leszerződtünk.”

Linder Ildikó általános iskolás kora óta kézilabdázott, kisebb-nagyobb kihagyásokkal húsz éven keresztül, még két gyermeke születése között is űzte a sportágat. Utána jött a tömegsport az életébe. Oktatói pályafutása 2013-ban a zumba fitnesszel kezdődött, sportedzői képesítését a Pécsi Tudományegyetemen szerezte. A folyamatos képzések után sokféle csoportos óratípust tartott egyidejűleg, mint például jump fitnesst, saját testsúlyos edzést vagy nyaranta aqua fitnesst. Jelenleg, a nyaralószezonban heti két erősítő edzéssel várja a mozogni vágyókat a Sokac-rév napozóstégén.

Előfordul, hogy egy nyaraló, aki éppen erre biciklizik, meghallja a pörgős zenét, meglátja a vízen tornázó, vidám embereket, és a következő alkalommal már ő is részt vesz a stéges edzésen.

Az órák este hétkor kezdődnek, így még a dunai naplementét is élvezhetik, mindaddig, amíg meg nem érkeznek a szúnyogok. Bár addigra általában befejezik.

„Arra fel van készülve mindenki, hogy ez egy szabadtéri, vízparti edzés. Fújhat a szél, néha a fejünk fölött permetezik a szúnyogokat, mellettünk kötnek ki a motorcsónakok, van itt fagylaltozó és borterasz, mindenki ismer mindenkit. Mivel Mohács Magyarország déli kapuja, az összes kirándulóhajó és teherhajó, ami ide érkezik, vagy itt hagyja el az országot, egyből minket lát, amikor ott vagyunk, így folyamatos az integetés, dudálás. Előfordult, hogy még a hajóskapitány is kijött a hajóról integetni a legénységgel. Nagy élmény nekik is, hogy ez a látvány fogadja őket, amikor bejönnek Magyarországra.”

Májustól szeptemberig itt zajlanak a telt házas edzések. Ez maximum harminc embert jelent, ennyien tartózkodhatnak egyszerre a stégen. De ősztől tavaszig az iskolai tornatermet is szép számmal megtöltik az emberek. A korosztály is változatos, a tinédzserektől a nyugdíjasokig mindenki megfordult már Ildikó óráin. Mindig azt nézi, mire van igénye az vendégeknek. Elsősorban az erőnléti edzéseket keresik, ami itt saját testsúlyos edzést jelent, gumiszalaggal és kézi súlyzóval kiegészítve.

„A mostani, változó világ erős nőket követel – magyarázza. – Helyt kell állniuk a munkahelyükön és a családi szerepükben, folyton logisztikázniuk kell, ami rengeteg erőt követel. Fittnek kell maradni – és mindig mozgásban –, nem mellesleg példát kell mutatni az utánunk jövő generációnak.”

A szociálpolitikusi diplomával rendelkező, főállásban munkaerőpiaci tanácsadóként dolgozó Ildikó a csoportos óratartás mellett egyénileg is sportol szabadidejében.

„Nyáron kifejezetten szeretem a hajnali futásokat, bár főleg bemelegítésre használom.

Elfutok egy kültéri kondiparkig, és ott edzek egy jót. Videókat is szoktam készíteni, hogy bemutassam, mit hogyan kell használni egy ilyen helyen.”

Mohácson nagyon intenzív a sportélet. Rengeteg a szabadidős futó, biciklis, a Dunának köszönhetően sokan eveznek, kajakoznak, SUP-bérlésre is van lehetőség. Emellett a Mohácsi Torna Egylet, mint az ország második legrégebbi sportklubja, számos sikeres szakosztállyal büszkélkedik. A csoportos edzések is rendkívül sokszínűek, Ildikó is mindig gondolkozik újításokon.

„Mindig agyalok mindenfélén, és bármit hoz az élet, gyorsan reagálok rá. A Covid-időszak alatt két évig online tartottam az edzéseket, szerencsére azok is nagyon mentek. Van olyan vendégem, aki online kezdte, utána jött el a csoportos órámra.”

Vannak, akik a mai napig keresik az online edzéseket, ezért Ildikó a stégen vagy a tornateremben tartott csoportos óráit a mai napig fel szokta venni videóra. Sőt, vendégeit arra is felkészíti, hogy ha nyaralni mennek, milyen gyakorlatokat végezzenek, hogy fittek maradjanak a vakáció alatt.

„Annyiféle lehetőség van mozgásra, élni kell vele. Mindenkit biztatok, hogy próbáljon ki minél több edzésformát. A sportot ugyanolyan alapszükségletnek tartom, mint az evést meg az alvást. A kiegyensúlyozott élethez nélkülözhetetlen a mozgás, a mentális egészség nagyban függ az fizikai állapottól, sokkal jobban elbírjuk az élet kihívásait, ha edzettek vagyunk.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.