A legendás testépítő, aki ötven éve őrült turnéra indult Elvis Presley-vel

Többek között Arnold Schwarzeneggert is inspirálta a testépítés legendás alakja, Dave Draper, aki a hetvenes évek elején Elvis Presley-vel is végigcsinált egy felejthetetlen turnét.

November 30-án, 79 éves korában elhunyt Dave Draper, testépítő-legenda. A sportág szeretete élete végéig elkísérte, idős korában is rendszeresen edzett, és a képek tanúsága szerint túl a hetvenen is kiváló fizikumnak örvendett.

New Jersey-ben született, már tízéves kora előtt elkezdett edzeni, akkor még – sok későbbi sorstársához hasonlóan – az ágya alatt tartotta a súlyokat. Rövid időn belül elkezdett látványosan erősödni, szélesedett a válla, a háta, ami még motiváltabbá tette.

„Már jóval tízéves korom előtt elkezdtem az alapgyakorlatokat. Volt egy kis súlyzókészletem az ágyam alatt, aztán idővel egyre több eszközöm lett. Tisztán emlékszem rá, hogy nem volt senki, aki inspirált volna, nem tudatos döntés volt, egyszerűen csak megvívtam a napi harcaimat a súlyokkal. Olyan ez, mint a biciklizés. Folyamatosan fejlődtem, jobb lettem, és ettől még elszántabbá váltam” – idézte őt a bodybuilding.com.

Huszonegy évesen Kaliforniába költözött, miután elnyerte a Mr. New Jersey címet, négy évvel később pedig negyedik lett a Mr. Olympián, ahol először és utoljára indult. Több könyve megjelent, szerepelt filmekben és magazinok címlapján is, a legfontosabb öröksége azonban az, hogy nagyon fontos szerepe volt a testépítés népszerűsítésében, sokan az ő hatására kezdtek el komolyabban foglalkozni a sportággal. Köztudott, hogy a Szőke Bombázó becenevű Arnold Schwarzeneggerre is nagy hatással volt.

„Dave Draper világszerte milliókat inspirált, köztük engem is. Ő volt az egyik példaképem. Kint volt a fotója a falamon, és óriási motivációt jelentett. Aztán amikor később Amerikában találkoztam vele, rájöttem, hogy a szíve is olyan nagy, mint az izmai. Fantasztikus egyéniség volt – írta Schwarzenegger az Instagramon.

El tudják képzelni, milyen érzés, amikor a példaképed az edzőpartnered lesz, és beutazzátok a világot? Számomra maga volt a mennyország. Mindig arra ösztönzött, hogy még jobb legyek, emellett remek író, és példás családapa volt. Hiányozni fogsz, de az emléked örökké megmarad.”

Azt talán kevesebben tudják, hogy Dave Draper 1971-ben a rock’n’roll királyával, Elvis Presley-vel is turnézott, amire így emlékezett vissza: „El tudják képzelni, milyen volt húsz városban húsz Elvis-koncert huszonegy nap alatt? Őrület, semmire nem volt időm. Én a háttérstábban dolgoztam, Elvis pedig mindig a magángépével utazott. Elképesztő tapasztalat volt, szinte mindenhol a csilláron is lógtak az emberek, hogy láthassák őt.”

A kőkemény edzések mellett természetesen az étkezésére is odafigyelt, naponta hétszer étkezett, de ezek mellett a vallás, a hit is központi szerepet töltött be az életében.

„A Jézus Krisztusba vetett hit mindennél fontosabb az életemben. Hívő keresztényként rendszeresen dicsőítem, imádkozom hozzá, és hálát adok mindazért, amim van” – mondta a bodybuilding.com-nak.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyerekharisnyába töltött jéggel hűtötte magát az idei Korinthosz győztese
Arnold Schwarzenegger szerint a profi testépítés túl veszélyessé vált
Vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással segíthetjük immunrendszerünk védelmét
Életveszélyes síelés hétezer méterről, észrevehetetlen gleccserrepedések között
Egy verseny, ami a nehézségek ellenére is elvarázsolta Zétényi Szvetlanát

Videók

Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján

Hegymászás

Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája
Három év után újra magyar síalpinista próbálja megsíelni az Ibn Szína-csúcsot
Klein Dávid bajba jutott mászóknak segített, és nem jutott fel a Broad Peakre

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.