A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

A tökéletes pózolás nélkül a versenyfelkészülés semmit sem ér, és a súlyzós edzések eredményét is így lehet megmutatni igazán. De mi kell a jó beálláshoz, és milyen követelmények szerint kell ma pózolni?

A testépítésben egyre nagyobb hangsúly helyeződik a pózolásra. Miért van szükség erre?

A testépítés célja, hogy a sportolók megmutassák az alakjukat, különösen az izomzatot, amelyen hosszú évek óta dolgoznak – válaszolta a Csupasportnak Csicsay Viktória fitneszbajnok, személyi edző és pózoktató. – A pózolás segít, hogy a lehető legdefiniáltabban lássa a zsűri a teljes izomzatot. Ez mindig is része volt ennek a sportágnak, manapság pedig kiemelten fontos, hiszen a testépítés egyre népszerűbb, versenyről versenyre több a jelentkező, így a mezőny is erősebb, éppen ezért a pózolást is komolyabban veszik mind az indulók, mind a felkészítők, mind pedig a zsűri tagjai.

Például a bikini kategóriában elegendő volt néhány beállás, de mára ez kevés, hiszen fontos a tökéletes járás, a megfeszített testtartás, az átkötések és a pózrutin. Ezek nélkül egyetlen induló sem fog elérni eredményt, hiába van élete legjobb formájában.

Mennyi idő kell a pózolás elsajátításához?

Sosem lehet túl korán elkezdeni a tanulást. Mindig azt javaslom a vendégeimnek, hogyha megfogalmazódik bennük a versenyzés gondolata, már lehet gyakorolni a pózolást is. Ebben segíthetnek az online elérhető oktató videók vagy a személyes órák. A cél érdekében nélkülözhetetlen a mindennapos tanulás, napi harminc perc pózolás néhány hónap alatt látványos változást eredményez. A pózolás elsajátításához tehát hónapokra van szükség. Első lépésben én mindig a sétával kezdek, megtanítom, hogyan lépjenek színpadra, hogyan lépkedjenek rajta. Ugyanis ez nagyon távol áll a hétköznapi értelemben vett járástól, a mozgásnak egyszerre lazának és határozottnak kell lennie, miközben önbizalmat sugall. Ez egy lassú, de látványos folyamata az oktatásnak. Lassú, hiszen több hétig semmi mást nem gyakorolunk a sétán kívül, mégis látványos, mivel ez az első figura, amit elsajátítanak a sportolók. Ezt követően jöhetnek az egyes pózok. A verseny szövetségétől függ, hogy milyen beállásokat kell elsajátítani. Vegyük például a bikini kategóriát. A legtöbb versenyen négy kötelező pózt kell bemutatni, míg a Mr. Olympiára delegáló szövetségnél kettő az elvárt, ám ezeket a versenyzőknek egy egyéni sétával is prezentálni kell. Bár korábban elegendő volt külön-külön bemutatni egy-egy fordulatot, ma az egybefüggő, szép, dinamikus mozgás a trend. Megjegyzem, hogy így sokkal látványosabb lesz a produkció is.

Fotó: Csicsay Viktória

Ezek szerint elegendő a pózok és az átkötés rögzítése, akár egy tánckoreográfia?

Nem egészen, ugyanis a teljes külső megjelenést pontozza a zsűri, amelynek része a kisugárzás is. A tasttartások begyakorlása mellett talán ez a legnehezebb része a színpadi felkészülésnek. Meglepő lehet, de a versenyzők hiába vannak jó formában, hiába irigylésre méltó az alakjuk, a legtöbbjük nagyon kevés önbizalommal rendelkezik, és ez látszik a mozgásukon. Pózoktatóként feladatom, hogy megmutassam a vendégeimnek: igenis büszkék lehetnek magukra, és ezt bátran megmutathatják mások előtt is.

Tehát az önbizalommal teli megjelenést is gyakorolni kell egészen addig, ameddig az induló meggyőződik róla, hogy valóban ott a helye a legjobbak közt.

Manapság sokan végeznek ülőmunkát, köztük a testépítők is, és az is tény, hogy az emberek tartása egyre rosszabb. A gerincproblémákkal küzdő testépítők számára nagyobb kihívást jelent a pózolás?

Minden javítható, így a rossz testtartás is. A pózoktatás remek segítség abban, hogy a versenyzők helyesen tartsák magukat, ezt külön gyakorlatok támogatják. Ugyanakkor tény, hogy ez időigényes folyamat, de aki végigcsinálja, annak kisebb valószínűséggel lesznek tartással kapcsolatos problémái a jövőben.

A pózolás egyik alapkelléke a platformos cipő, amely látszólag nem kényelmes viselet. Megkérdezhetem, hogy mennyire nehezíti meg a mozgást ez a lábbeli?

Szövetsége válogatja, hogy milyen cipőben kell színpadra állni a hölgyeknek. Van, ahol megengedett a kisebb sarok, míg máshol valóban a nagyobb, tíz centiméteres platformos cipő az elvárás. Érdekesség, hogy utóbbiban sokkal könnyebb a mozgás, hiszen a platform bizonyos értelemben stabilizál, míg a kis sarkúban bizonytalanabb a séta és a pózolás. Akárcsak a testtartásnál, a magas sarkú viselésénél is idő kérdése, mikor szokja meg a versenyző.

Saját tapasztalatból mondhatom, hogy a hölgyek nagyon hamar megtanulják, hogyan viseljék ezeket a különleges cipőket.

Fotó: Csicsay Viktória

Egyéni vagy csoportos órát javasol?

Mindkettő egyaránt fontos. Bevallom, hogy sokáig csak csoportos órákat tartottam, majd felismertem, hogy az egyéni gyakorlásra is éppúgy szükség van. A csoportos óra előnye, hogy a gyakorlók láthatják egymást, így könnyen összemérhetik magukat másokkal, illetve megismerik azt az érzést, amelyet a színpadon tapasztalnak, hiszen ott állnak egymás mellett, de semmi sem vonhatja el a figyelmüket. Ugyanakkor éppen ez a hátránya is. A csoportos órák hátulütője, hogy a sportolók nem tudnak száz százalékban önmagukra koncentrálni, tehát szükség van az egyéni gyakorlása, amikor személyre szabottan kapnak tanácsokat.

Végső soron mi kell a sikeres póztanuláshoz?

Agy-izom kapcsolat, ez az egyik legfontosabb és a legnehezebb az egész gyakorlás során. Akik korábban sportoltak vagy jó a mozgáskultúrájuk, előnyben vannak, míg azok, akik a versenyfelkészülés előtt nem mozogtak rendszeresen, sokkal hosszabb folyamat előtt állnak. Először is meg kell tanulni, hogy hol vannak az egyes izmok, hogy tudják, hol kell feszíteni. Erre hatékony megoldás, ha a a testépítő becsukja a szemét, és elképzelni, hol van az adott izomcsoport, majd megfeszíti. Az izomzat feszítése fárasztó munka, de nem lehet megspórolni, hiszen a verseny célja, hogy a sportolók megmutassák az izomzatukat. Személyes sikernek élem meg, amikor a klienseim mindezt elsajátítják és végül a színpadon bátran, önbizalommal telve sétálnak, pózolnak és tudják, hogy valóban képesek rá.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hódít a testösszetétel-mérés – leteszteltük!
Nemrég mindkét lábát műtötték, most pályacsúccsal győzött a Mátrabércen
Fesztivál Csongrádon – családias hangulat, jó szervezés
Több százan vettek részt a háromnapos Csömöri Bringafesztiválon
A szembeszél és a szintkülönbség sem törte meg a lendületét Kassától Miskolcig

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.