A testépítés a lustaság ellenszere

Korábbi sorozatunkban bemutattuk a Mr. Olympia győzteseit, most tíz testépítő fitneszmodell következik. Először a Szovjetunióban született, négyszeres Arnold Classic-győztes Okszana Grisina.

Kalinyingrád. Aktív földrajztanulmányok esetén rávághatjuk, hogy exklávéról van szó, amely valamely terület térben elszakított, különálló darabja, Kalinyingrád pedig éppen ilyen: Oroszország – Litvánia és Lengyelország között található – exklávéja. Nekünk persze most azért érdekes a város és a vele megegyező régió, mert innen származik Okszana Grisina, napjaink egyik legismertebb női fitneszversenyzője.

A márciusban 42. születésnapját ünneplő hölgy Litvániában és Oroszországban nőtt fel, pontosabban 13 éves koráig a Szovjetunióban, majd az utódállamokban. Rigában kezdett el először tornázni, ritmikus gimnasztikázni, amikor édesapja ott dolgozott, ám a kalinyingrádi költözés nem segítette elő karrierjét, mert nem volt megfelelő klub, ahol tornázhatott volna. A család sokszor költözött, a kislány többször váltott iskolát, s rengeteg időt töltött utazással, hogy sportolhasson.

 

 

Az ezredfordulón végzett a kalinyingrádi egyetemen, testnevelés szakon, majd 2002-ben a város első nívós edzőtermében kezdett el edzőként dolgozni, ahol többen is felfigyeltek, hogy genetikája, testfelépítése mennyire illeszkedik a fitneszhez. Mondhatnánk, innentől sínre került a karrierje, de még rengeteg munka előzte meg a sikereket: 2004 és 2006 között háromszor orosz bajnokságot nyert, valamint 2005-ben és 2006-ban a kalanyingrádi régió legjobb nem olimpiai sportágat űző sportolójának választották. Közben világ- és Európa-bajnoki címet is szerzett, 2007-ben pedig megkapta a nemzetközi szövetség (IFBB) úgynevezett pro-kártyáját, amellyel profi versenyeken léphetett színpadra.

A mindössze 160 centiméter magas, 52 kilós testépítő 2008-ban tizedik helyezettként mutatkozott be az Arnold Classicon, amelyet aztán 2014 és 2017 között négyszer nyert meg, majd visszavonulását bejelentve a rúdtáncot is kipróbálta.

Visszavonulása óta az Egyesült Államokban, Kaliforniában él, személyi edzőként, tanácsadóként és fitneszmodellként dolgozik, párja, Borisz Ivanov testépítő, edző és fotós. Grisina tavaly jelentette be, hogy részt vesz a 2020-ban újraélesztett Ms. Olympia-versenyen, de egyelőre a koronavírus miatt bizonytalan, megrendezik-e a szeptemberre tervezett eseményt.

Az egyik legismertebb és legjobb testépítő, fitneszmodell. Érdemes az Instagramon is követni, videón keresztül rendszeresen tart különböző órákat, de táplálkozási és edzéssel kapcsolatos tanácsokban sincs hiány az oldalán.

„Légy önmagad, és csináld, amit szeretsz – fogalmazta meg mottóját a huffpost.com oldalnak adott interjúban. – Édesanyám mindig azt mondta, a lusta nők sosem lesznek gyönyörűek. Én pedig teljesen megszállottja vagyok a mozgásnak, néha az sem érdekel, ha megütöm, megvágom magam edzés közben. Szerencsére itt van mellettem Borisz, a párom, aki mindenre figyel, nem is tudom, hol tartanék nélküle. Ha egy nő fogyni, erősödni szeretne, a kevesebb evés csak az első lépés – sokkal fontosabb a helyes táplálkozás. Figyeljünk az összetevőkre, a testmozgásra, étrendünket és edzéseinket hangoljuk össze, mert csak így lehetünk sikeresek.”

Fotók: Imago

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Saját utcájában, ötszáz méterenként futotta le első száz kilométeres távját
Terepbringázással kezdte, majd kipróbálta a terepfutást, és ott ragadt
Szabadesés Rubik-kockával
Számít-e a magasság a testépítésben?
Színészek, sztárok, politikusok, akik szenvedélyes futók is egyben

Videók

Helikopterről ugrani lényegesen nehezebb, mint elsőre gondolnánk
Suhanni a vízen nagyon jó, de nem minden szörfös vár a szélre vagy a hullámra
Játszótér, ami nem a gyerekeké – de melyik felnőtt mer felülni erre a hintára?

Hegymászás

Öt-hatezres mászatlan hegyeket céloz meg a hegymászó-válogatott
Klein Dávid hat év után újra önálló expedíción, célja a Broad Peak megmászása
Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.