A testépítés hőskorának legnagyobb sztárjai

Duzzadó izmok, sokszor irreális méretek – manapság sokan ezzel azonosítják a profi testépítőket. Éppen ezért érdemes visszatekinteni, milyen volt régen, hetven-száz évvel ezelőtt a testépítés.

Tagadhatatlan, hogy a szteroidok, illetve a különböző legális vagy illegális gyógyszerek, teljesítménynövelő szerek ma már túlságosan behálózták a testépítés világát. A barbend.com éppen ezért összeszedte a régi idők kilenc „oldschool” testépítőjét, akik a mai napig sokakat inspirálnak. Közülük mutatunk be most ötöt.

Eugen Sandow

Eugen Sandow
Az 1867-ben született német származású sportolót és mutatványost joggal nevezik a modern testépítés atyjának. Rengeteget járta az amerikai erősember-versenyeket, korának igazi sztárja volt, majd nyitott egy edzőtermet, ahol amolyan személyi edzőként súlyzós edzést oktatott és étkezési tanácsokat is adott a betérőknek, továbbá ő rendezte az első jelentős testépítőversenyt. Az ókori görögök és rómaiak testképe volt számára a minta, még gyerekkorában, egy olaszországi túra során szeretett bele az ókori isteneket ábrázoló szobrok tökéletességébe. 1901-ben a brit Természettudományi Múzeum szobrot készített róla, az öntőminták másolatát később Arnold Schwarzenegger is elkérte. V. György királynak is bemutatták, Sir Arthur Conan Doyle-nak pedig jó barátja volt, a hírek szerint mindkettejüket edzette.

Bár sosem tudták bizonyítani, a halálában feltételezhetően az is szerepet játszott, hogy nem sokkal korábban egyedül emelte ki az autóját az árokból.

Al Treloar

Al Treloar
Az amerikai sportember nyerte meg 1904-ben az első nemzetközi testépítőversenyt, több némafilmben is szerepelt, az 1900-as évek elején a tökéletes amerikai férfi megtestesítője volt – már ami a testideált illeti. Könyvet is írt a testedzésről, rengeteg embert edzett és inspirált, emellett negyvenkét éven át volt a Los Angeles-i Atlétikai Klub igazgatója. Nagyon sokat tett a testépítés népszerűsítéséért, jóformán az egész életét ennek szentelte.

Egészséges életmódjának köszönhetően idős korában is meglehetősen aktív volt, és viszonylag sokáig élt, 1960-ban, nyolcvanhat évesen hunyt el.

Charles Atlas

Charles Atlas
Az olasz-amerikai testépítő természetesen nem ezen a néven született. 1892-ben Angelo Sicilianóként látta meg a napvilágot, csak jóval később, 1922-ben változtatta át a nevét hivatalosan Charles Atlasra. Ő is több testépítőversenyt nyert, de nemcsak ezen a téren volt sikeres. Legalább ennyire jól értett az üzlethez is. Elképesztően sikeres kampányt indított, amelyben azt ígérte a férfiaknak és nőknek, hogy súlyzós edzés nélkül is tökéletes alakra és fizikai erőre tehetnek szert.

Rendszeresen hirdetett a különböző újságokban, emiatt egy időben rendkívül népszerű volt, talán a mai, a médiának köszönhetően népszerűvé váló fitneszedzők korai elődjének nevezhetjük.

Emiatt természetesen sok kritika érte, mert bár mostanában már számos edzésmódszerrel találkozhatunk, az ő korában még kevésbé volt megszokott, hogy valaki szembemegy az addig jól bevált edzésmódszerekkel.

Siegmund Klein

Siegmund Klein
Németországban született 1902-ben, de családja egy évvel később az Egyesült Államokba, Ohióba költözött, ahol később a testépítés meghatározó alakja lett. Talán elég lenne, ha csak annyit írnánk róla, hogy Arnold Schwarzenegger a Modern Testépítés Enciklopédiájában úttörőnek nevezte őt. 1924-ben New Yorkba költözött, ahol saját edzőtermet nyitott, amely az egyik legnépszerűbb ilyen jellegű létesítmény volt az 1940-es, ’50-es években. Többször szerepelt magazinok címlapján, és ő maga is több lapban publikált.

Kimondottan széles látókörű ember hírében állt, alapelve volt, hogy az esztétikus testfelépítés fontosabb az erőnél.

Steve Reeves

Steve Reeves
A hetvennégy évesen 2000-ben elhunyt Steve Reevest ma már elsősorban színészként ismerik, de egykor testépítőként is nagyon sikeres volt. 1947-ben megnyerte a Mr. Americát, 1948-ban a Mr. World-öt, 1950-ben pedig a Mr. Universe-t.

1958-ban és 1959-ben is ő alakította Herkulest, korának filmsztárja, fénykorában Európa legjobban fizetett színésze volt.

Bár többször megvádolták azzal, hogy teljesítménynövelő szereket használt, ez soha nem bizonyosodott be.

(Nyitókép: Steve Reeves)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hét nap alatt hét maratonit teljesített Miamiban a kreatív magyar futó
A gyógyulás hozta az életébe a rendszeres sportot, meg sem állt a maratoni távig
Aki egyszer kipróbálja, azt rabul ejti, de drága mulatság a fából készült kerékpár
Elképesztő: 237 maratoni mezítláb, 390 liter véradomány
Cseke Lilla: a legjobb futótippek karácsony előtt

Videók

Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!
Elképesztő sportos pillanatok, amelyek rácáfolnak mindenféle fizikai törvényre

Hegymászás

Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.