Befejeződött a magyar világcsúcsot és aranyérmet is hozó erőemelő Eb

A Magyar Erőemelő-szövetség az észtországi Európa-bajnokságon magyar színekben induló nyolc versenyző szerepléséről hosszabb beszámolóval jelentkezett a napokban. Először december 5-én léptek porondra a mieink, és rögtön 19 éve nem látott magyar siker született.

A nigériai születésű Enahoro Asein a férfiak 83 kg-os versenyében – a 2022-es vb- és Eb-bronzérme, valamint az idei vb-ezüstje után – Tartuban Európa-bajnok lett. Enahoro Asein guggolásban mutatott teljesítménye (277.5 kg) a felső középmezőnyre volt elég – derül ki a szövetség beszámolójából –, és a fekvenyomás (155 kg) után 45 kg-os hátránnyal fordult a legerősebb számára, a felhúzásra, a fő riválissal, az angol Kengamu Jurinsszal szemben. A felhúzásban aztán a harmadik kísérletével 9.5 kg-mal megjavította saját, az idei vb-n felállított világcsúcsát: 380 kg-ot teljesített, amivel nemcsak a fogásnemben, hanem 812.5 kg-os összteljesítményével összetettben is a legjobbnak bizonyult, kisebb testsúlyával megelőzve angol riválisát.

Ezzel 19 év után nyert ismét aranyérmet erőemelő Eb-n Magyarország, akkor Árvai István diadalmaskodott. „Enahoro Asein sikersorozata az egész sportágnak erőt adhat itthon” – nyilatkozta a győzelem után Berke Lóránd, a Magyar Erőemelő-szövetség elnöke.

A VILÁGCSÚCSOT ÉS EB-ARANYAT ÉRŐ KÍSÉRLET

A férfiaknál 83 kg-ban a nemzetközi porondon most bemutatkozó Viski Ferenc nyolc érvényes gyakorlattal, 662.5 kg-os összetett eredménnyel (225 kg, 157.5 kg, 280 kg) zárt, ami 20 kg-os előrelépés eddigi legjobbjához képest, és a 16. helyen végzett. A nők 57 kg-os mezőnyében Lakatos Gréta – 17 kilóval túlszárnyalva legjobbját – 375 kg-os összetett eredménnyel (guggolás: 142.5, +4.5 kg-os országos csúcs; fekvenyomás: 77.5 kg, +5 kg-os egyéni csúcs; felhúzás: 155, + 5 kg-o egyéni csúcs) 19. helyezést ért el, úgy, hogy nyolc érvényes fogást teljesített.

December 6-án P. Nagy Bálint a 93 kg-osok között versenyzett, 722.5 kg-mal egyéni csúcsot ért el (250 kg, 195 kg, 277.5 kg), amivel 13. lett, fekvenyomásban 195 kg-os eredményével megszerezte a bronzérmet.

A következő napon a férfiaknál 105 kg-ban a B-csoportba kapott besorolást Mata Erik, aki a második fogásán 312.5 kg-ot guggolt érvényesen, majd a 317.5 kg-ot is megadták a bírók, azonban a zsűri döntése alapján később érvénytelenítették.

A közjáték után 190-ig jutott fekvenyomásban két jó fogásból. A második felhúzás, 307.5 kg után bátor ugrással 317.5-re kérte a súlyt, amit teljesített is, és 820 kg-os összetett teljesítményével (17.5 kg-mal javította meg az egyéni csúcsát) fölényesen megnyerte a B-csoport versenyét, egyúttal várhatta az A-csoportosok esti küzdelmét. Itt Hegedüs Áron is érdekelve lett volna, ám bemelegítés közben kézsérülést szenvedett, emiatt nem tudott versenyezni, meg is kellett operálni. Az esti viadal végére kiderült, hogy 820 kilós teljesítményével Mata Erik – jó néhány A-csoportos versenyzőt megelőzve – az 5. helyen végzett összetettben.

A junior korból idén „kiöregedett” Budai Kristóf a 120 kg-osok között lépett fel a pénteki program utolsó magyar férfi versenyzőjeként, és 835 kg-os nevezésével a reggeli B-csoportba került. Egyéni legjobbja guggolásban korábban 310 kg volt, most viszont három érvényes fogással 327.5 kg-ig jutott, azaz több mint 17 kilót javított legjobbján. Ezután fekvenyomásban 2.5 kg-mal múlta felül az egyéni rekordját. Felhúzásban három érvényes kísérlettel, 7.5 kg-mot srófolva legjobbján 330 kg-on zárt, ezzel 860 kilót teljesítve megdöntötte a súlycsoporttól független legjobb országos összetett eredményt, Bereczki Szilárd idén a máltai vb-n elért 857.5 kg-os eredményét. Budai Kristóf az A-csoportos verseny után végül 7. lett összesítésben.

Az utolsó, szombati versenynapon Ubong Idem képviselte a magyar színeket, aki a hölgyek 84+ súlycsoportjában indult. Bár eredetileg alacsonyabb súlycsoportban szokott versenyezni, két fogásnemben így is egyéni csúcsot ért el. Guggolásban harmadik fogásra 195 kg-ig jutott (+5 kg-os egyéni csúcs), fekvenyomásban 2.5 kg-mal múlta felül addigi legjobbját, és 105 kg-mal zárt, felhúzásban pedig megismételte a világbajnokságon korábban már elért 200 kg-os egyéni csúcsát. Összetettben így 500 kg-mal a 4. helyet szerezte meg – lezárva a mieink szempontjából sikeres, 19 év után ismét aranyat hozó Eb-t.

Fotók: Magyar Erőemelő-szövetség (facebook.com/facebook.com/hunpower)
Címlapképen az Európa-bajnok Enahoro Asein

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A görögországi versenyek motiválják igazán
Nem rendezik meg többet az Authentic Phidippides Runt
Mindent megtesz, hogy bekerüljön a 24 órás válogatottba
Fighters’ Run Budapesttől kőhajításnyira áprilisban
Ötven és száz kilométeres versenyt is megnyert már az idén

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.