Edzés a füles ágyúgolyóval: hatékony, de veszélyes is lehet

Első ránézésre azt gondolnánk, hogy a kettlebell használata nem különbözik a hétköznapi súlyzóétól, pedig nem így van.

A különleges kinézetű súlyzó ma már minden valamirevaló fitneszteremben megtalálható, de azt csak kevesen sejtik, hogy nálunk nem rég óta van így. A „füles ágyúgolyó” története a cári Oroszországig nyúlik vissza, ahol hamar ráeszméltek, hogy a kettlebellsport tökéletesen fejleszti az izomerőt és a testet. Bár Magyarországon először csak 2006-ban jelent meg, hamar népszerűvé vált.

„Amikor behoztuk az országba az első kettlebellt, azt láttuk, hogy a ma már funkcionálisnak nevezett edzésmódszerre igen nagy szükség van itthon is – mondta Lakatos Péter kettlebell-mesteroktató. – Amikor elkezdtünk vele edzeni, azt hittük, senkit sem fog érdekelni, de aztán azt tapasztaltuk, hogy egyre többen csatlakoznak hozzánk.”

Lakatos Péter bizton állítja, ha valaki megérti a kettlebell működési elvét, hamar beleszeret. Az eszköz első ránézésre primitívnek tűnik, nincs kiegyensúlyozva, mint bármilyen más kézi súlyzó vagy rúd, így a megfelelő használatra már akkor figyelni kell, amikor kézbe veszi az ember.

A kettlebell a fitneszpiacon jelen lévő eszközöktől merőben eltérő kialakítású és formájú, ahogyan Lakatos Péter fogalmazott, az ember szeme könnyen megakad rajta. Népszerűsége azonban nem elsősorban ennek köszönhető. Egyik legfőbb előnye, hogy az alapgyakorlatokat hamar el lehet sajátítani, és bárhol lehet edzeni. A mesteroktató szerint azonban a legnagyobb hiba az, ha valaki a YouTube-ot tekinti a tudásszerzés elsődleges forrásának.

„Minél egyszerűbb egy eszköz, annál jobb szakember kell a betanításához, ellentétben a kötött pályán mozgó erősítő eszközökkel, amelyekkel nem igazán lehet elrontani egy adott gyakorlatot. Szakember segítsége nélkül a kettlebell gyorsan »megharapja« az embert, és a fáradásos sérülések kockázata is megnő” – figyelmeztetett a szakember.

Az eszköz használatakor gyors ballisztikus mozgásokat kell végezni, és a jutalom sem marad el: nincs olyan izom, amit ne mozgatna meg, hiszen a gyakorlatok az egész testre és izomzatra hatnak. Talán ezért sem meglepő, hogy nemcsak a hobbisportolók és a testépítők, hanem az élsportolók körében is egyre népszerűbb.

„Az élsportolók is egyre nagyobb kedvvel használják. Több élvonalbeli kézilabdacsapat már rendszeresen alkalmazza, és az a tapasztalat, hogy nemcsak használják, hanem szeretik is a játékosok, hiszen a kettlebell a robbanékonyság és a repetitív robbanékonysági készség fejlesztésében ma már megkerülhetetlen” – magyarázta Lakatos Péter.

A kettlebellel történő lendítés metabolikusan meglehetősen megterheli a szervezetet, ezért egyhuzamban csak fél vagy egy percig szabad használni, majd néhány perces pihenőt kell tartani.

A kettlebell súlya, a gyakorlatok minősége, intenzitása és felépítése mind-mind befolyásolják, hogy egyszerre mennyi ideig szabad vele edzeni. Egy erőteljesebb kettlebelledzés 45 percig is eltarthat, de léteznek úgynevezett szakítógyakorlatok is, amelyek során 5 percen keresztül százszor kell a 24 kilogrammos súlyt láb között lendítve a fej fölé emelni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Íme, 4 gyakorlat: a nőknek is fontos tesztrészük a válluk, figyeljünk oda rá
Milyen cipőnek kell minden sportoló felszerelésében benne lennie?
Hat férfiasan praktikus tipp a tökéletes melegítő megtalálásához
Megújul a diáksport – interjú Balogh Gáborral, a diáksportszövetség elnökével
A nagy tejdilemma: állati vagy növényi eredetű tejet igyunk?

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.