Eleinte kinevették, mégis az egyik legnépszerűbb testépítő lett a Perzsa Farkas

Ki nyeri az idei Mr. Olympiát? Új sorozatunk első részében a mélyszegénységből az elitbe jutott Hadi Csupant mutatjuk be, aki sírva mesélte el, miért is maradt Iránban.

December közepén kiderül, ki nyeri az idei Mr. Olympiát, szerdánként bemutatjuk majd az idei esélyeseket. Hadi Csupannak is nyitva az út a dobogóig, a nyolcszoros győztes Ronnie Coleman például a harmadik helyre várja az iráni sportembert.

„A karjai talán lehetnének kicsit formásabbak, de nem sok mindenbe lehet belekötni. Nagyszerű dolgok állnak előtte. Ez a srác egyszer biztosan megnyeri a Mr. Olympiát, ha minden apró részlet a helyére kerül. Egy biztos, nincs messze a végső sikertől” – mondta róla Coleman, aki egyebek mellett Csupan vállát, a trapézizmát és a lábizmait is kiemelte.

A harmincöt éves iráni testépítő persze már nem számít fiatalnak. Eddig rendre az élmezőnyben végzett a Mr. Olympián, a végső siker azonban még várat magára. Tavaly és 2019-ben harmadik, 2020-ban pedig negyedik lett, és az esélyek alapján idén is valami hasonló várható. Ugyanakkor az sem lenne hatalmas szenzáció, ha decemberben ő nyerné meg a legendás versenyt.

Hogy a Perzsa Farkas becenévre hallgató testépítő mennyire népszerű alakja a sportágnak, arról sokat elmond, hogy a korábbi kosárlabdasztár, Shaquille O’Neal szerint már 2019-ben neki kellett volna nyernie.

Az igazán izgalmas kérdés azonban az, hogyan jutott el egy kis iráni faluból, Abnuból a testépítés világelitjébe, ahol a sokkal jobb helyzetből induló amerikai és brit vetélytársakkal versenyezhet a végső sikerért. Mert bizony finoman szólva sem volt könnyű gyerekkora. Szegény családba született, már tizenévesen dolgoznia kellett. Kereskedőként és építőmunkásként próbált pénzt keresni, előfordult, hogy naponta tizennégy órát dolgozott azért, hogy legyen mit ennie, és kicsit jobb körülmények között élhessen. A testépítéssel tinédzser korában kezdett el komolyabban foglalkozni, mindezt úgy, hogy eleinte kigúnyolták vékony, törékeny alkata miatt. Merthogy az egész azzal indult, hogy elkezdte a legendás testépítők pózolását utánozni, csak éppen a teste nem volt erre különösebben megfelelő. Eleinte családtagjai és a barátai inkább csak mosolyogtak ezen, és poénnak fogták fel az egészet. Hadi azonban egyre komolyabban vette a súlyok emelgetését, és idővel látványosan fejlődni kezdett.

Beszédes, hogy az első edzője eleinte nem engedte neki, hogy öt kilónál nehezebb súlyokat emeljen, Ehhez képest meg lehet nézni, hol tart ma. Hiába gúnyolták, hiába viccelődtek törékeny alkatán, idővel egyre nagyobb és izmosabb lett, majd sorra nyerte a különböző versenyeket. Három évvel azután, hogy edzeni kezdett, harmadik lett egy országos versenyen, 2005-ben pedig már egy nemzetközi viadalon diadalmaskodott. Egy időben edző nélkül, egyedül készült, mégis egyre sikeresebb lett nemzetközi szinten is, Ázsia-bajnokságot, majd 2013-tól sorozatban három éven keresztül WBPF-világbajnokságot nyert. A 2017-es Asia Grand Prix-n vitatott körülmények között veszített Flex Lewis ellen, de talán ez volt az a pont, amikor végképp csatlakozott a sportág közvetlen elitjéhez.

Pedig nem könnyítette meg a helyzetét, hogy amerikai vízum hiányában 2018-ban nem indulhatott a Mr. Olympián és az Arnold Classicon sem.

A Youtube-on található egy 2020-as felvétel, amelyen megkérdezik tőle, miért nem maradt Amerikában, ahol sokkal könnyebben építhetné a karrierjét. Ő pedig elsírta magát, és azt válaszolta, hogy ehhez túlságosan is szereti a szülőhazáját, Iránt. Sokak szerint már az is kisebb csoda, hogy ekkora hendikeppel indulva eljutott a Mr. Olympia esélyesei és a sportág legfontosabb alakjai közé.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hatalmas bukás után kiváló terápia, ha mielőbb újra bringára pattanunk
Új kategóriájában a legjobb hatba kerülés a magyar testépítő álma a Mr. Olympián
Káprázatos eredmények születtek a valenciai maratonin
A fanatizmusnak nincs határa: 58 kilométert futott egy sima körforgalomban
Rengeteg edzés és szigorú diéta: nehéz, de kifizetődő az út a szuperhőssé válásig

Videók

Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!
Elképesztő sportos pillanatok, amelyek rácáfolnak mindenféle fizikai törvényre

Hegymászás

Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.