Étkezési zavarokhoz vezethet, ha túlzottan bízunk az okosóránkban

Az Egyesült Királyságban némileg megrendült a bizalom a fitneszben igen népszerű eszközökben.

A fitnesz és az edzőtermi sportolás nemcsak nálunk, hanem világszerte virágkorát éli. Az iparágban rohamos gyorsasággal terjednek a különböző kütyük és alkalmazások, amelyek segítségével visszajelzést kaphatunk a legfontosabb élettani paraméterekkel kapcsolatosan. Nyomon követhetjük, hogy sportolás közben hogyan változik a vérnyomásunk és a pulzusunk, vagy éppen mennyi kalóriát égetünk el. Másodpercek alatt letölthetünk jobbnál jobb alkalmazásokat okostelefonunkra, ám aki ennél többre vágyik, beszerezhet okosórát vagy okoskarkötőt.

Mindmáig úgy tudtuk, a sportolás és a rendszeres testmozgás nyomon követése kütyükkel és alkalmazásokkal csakis hasznos lehet, mivel arra sarkall minket, hogy minél többet mozogjunk, és életmódot váltsunk.

Ugyanakkor kevesen gondolnánk, hogy az okoskarkötők használata árthat is. Legalábbis erre hívja fel a figyelmet a brit Independent napilap egyik írása, amely szerint a fitneszedzők körében igencsak népszerű okoskarkötők, a fitness trackerek akár étkezési zavarok kialakulásához is vezethetnek. A szakemberek arra figyelmeztetnek, ne vegyük túl komolyan, amit a karunkra csatolt kütyü kijelez.

A témában számos vizsgálatot végeztek, amelyek közül több is meglepő eredménnyel zárult. A nyomon követő eszközöket használók körében nagyobb azok aránya, akik elégedetlenek a testükkel, és rendszertelenül étkeznek. A kutatók arra is felfigyeltek, hogy az étkezési zavarban szenvedők valamilyen kalóriaszámlálót használnak, mint amilyen a MyFitnessPal is.

Az applikációk fejlesztői ezzel ellentétben állítják, az eszközök nem ártanak, épp ellenkezőleg, segítik a felgyógyulást a különböző étkezési zavarokból. Sőt a MyFitnessPal – okosan – olyan forrásokat is feltüntet, amelyekből a felhasználók tájékozódhatnak az étkezési zavarokkal kapcsolatban.

A különböző étkezési zavarok kialakulásának természetesen számos oka lehet, felelőtlenség lenne állítani, hogy a kalória- és kilométer-számlálás a betegség kialakulásához vezethet. Valószínűbb azonban, hogy a testmozgás nyomon követése kevesebb táplálékbevitelre ösztönözheti az arra hajlamosakat. Tény, az okoskarkötők és applikációk egyfajta nyomást helyeznek az emberre, és arra figyelmeztetnek, hogy együnk kevesebbet, mozogjunk többet, aminek hosszú távon egészségkárosító hatása is lehet.

Szerencsére sokan felismerik, hogy a nyomon követő eszközök milyen csapdát rejtenek, és maguktól döntenek úgy, többet nem használják őket. Az erre a célra kifejlesztett okoskarkötők és alkalmazások állandó lelkiismeret-furdalást okoznak a viselőjének, amikor éppen nem tudja teljesíteni az aznapi penzumot.

Éppen ezért bánjunk okosan az okoseszközökkel, és amikor kocogni vagy tornázni megyünk, ne azt nézzük, hány kilométert tettünk meg, mennyit fogytunk, hanem próbáljuk élvezni a mozgást! Aki pedig úgy érzi, csapádba került, forduljon szakemberhez!

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Rakonczay: A hatnapos futás végén már az árnyékban is könnyű megbotlani
Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére indul a Kancsendzönga-expedíció
Pörgessük meg tempós gyakorlatokkal a köredzéstréninget!
Blogra futottunk: a legboldogabb táv tíz kilométer is lehet
Tippek, hogy ne lógjanak viccesen az integetőizmok!

Videók

A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe

Hegymászás

Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.