Húzzuk, toljuk magunkat!

Húzódzkodásnál a hátizom mellett a bicepsz is fejlődik, míg tolódzkodásnál elsősorban a tricepsz erősítésére helyeződik a hangsúly, de a mellizom is dolgozik. Mindkét gyakorlat népszerű.

A húzódzkodás és a tolódzkodás két olyan gyakorlat, amit előszeretettel építenek be az edzők a különböző edzésfajtákba. Legyen az funkcionális edzés, crossfit vagy konditermi edzés, ezek a feladatok mindig előkerülnek.

Húzódzkodás

„Régi gyakorlat, már az húzódzkodás, ha bárhova, ahova tudunk, felcsimpaszkodunk, majd felhúzzuk magunkat – mondta Szabó Bálint funkcionális edző. – Elsősorban hátizom-erősítő gyakorlat, de másodlagos izomként fejlődik a bicepsz is. Sok múlik azon, hogyan fogjuk a rudat. Ha madárfogásban, ami azt jelenti, hogy előrenéző ujjakkal, minél szélesebben fogjuk, annál jobban dolgozik a hátizom. Ha magunk felé néznek az ujjaink, akkor nem a hát, inkább a bicepsz dolgozik.”

 

A húzódzkodást a hátedzéshez szokták beiktatni, de a funkcionális köredzésbe és a crossfitbe is be lehet építeni. Elég nehéz gyakorlat, nem is tudja mindenki megcsinálni, a túlsúlyos emberek nem tudják felhúzni magukat. A sportosabb embereknek is nehéz, ez már haladó gyakorlat.

„Éppen ezért találták ki a húzódzkodógépet, amelyen a saját testsúlyhoz, erőhöz kell állítani a nehézséget. Ne a saját testsúlyunkat vagy annál többet, hanem kevesebbet állítsunk súlynak, így fejlődünk hatékonyan. Ahol nincs gép, ott elég a gumiszalag is, amit felakasztunk a húzódzkodóra, majd belelépünk, és ezzel könnyebben fel tudjuk magunkat húzni. Akár külsős ember is segíthet, foghatja a lábunkat vagy a derekunkat, majd tolhat felfelé.”

Természetesen fontos, hogy milyen szélesen fogjuk a húzódzkodót, illetve figyeljünk a sérülések elkerülésére is.

„Minél szélesebben fogjuk a rudat, annál nehezebb, annál jobban fejlődik a hátizom. Ne engedjük le magunkat annyira, hogy a könyökünk teljesen nyújtva legyen, mert az sérülésveszélyes lenne. Addig húzzuk fel magunkat, ameddig tudjuk, illetve amíg el nem akadunk a húzódzkodóba.”

 

Tolódzkodás

„Elsősorban a tricepszet erősítő gyakorlat, de a mellizmot is lehet fejleszteni. Akár otthon is el tudjuk végezni, például székek segítségével, az edzőteremben pedig használhatjuk a boxot. Nagyon fontos a két kezünk közötti távolság, ha túl nagy, kevésbé dolgozik a tricepsz, ilyenkor inkább a mellizom és a váll elülső része aktív. Ideális, ha szűken fogjuk, ekkor dolgozik a tricepsz. Ha egy edzőteremben nincs negatív fekvenyomópad, akkor a széles fogású tolódzkodással ki szokták váltani a mellizomgyakorlatot.”

A tolódzkodás szintén nehéz gyakorlat, ha már megy, mindenképpen figyeljünk a könyökünkre és a lábunkra.

 

„A tolódzkodás nehezebb, mint a húzódzkodás, mivel az előbbinél egyszer még csak-csak fel tudjuk húzni magunkat, de lentről visszanyomni a testünket már bonyolultabb. Addig engedjük le magunkat, amíg a könyök derékszögbe kerül, és a vállunkat ne engedjük lejjebb a könyökünknél, valamint addig nyomjuk fel magunkat, amíg nem nyújtjuk ki teljesen a könyököt. Ha ez megtörténik, már nem a tricepsz dolgozik, és sérülhet a váll. A lábunk legyen kinyújtva, a lábfejünket feszítsük visszafelé.”

Akárcsak a húzódzkodásnál, a tolódzkodásnál is lehet gépet használni, létezik egyfajta tolódzkodóállvány, amikor rátérdelünk a tálcára, és a súly ellenállásával nyomjuk magunkat. Szintén használhatunk gumiszalagot, ezzel is könnyebbé válik a feladat.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.