Jelentős hibák, melyekre érdemes odafigyelni az edzőteremben

Sokszor inkább árt egy-egy gyakorlat helytelen elvégzése – a szakértőt kérdeztük a leggyakoribb problémákról.

Rosszul tartott kézfej, előrebukó vállal, nem egyenes derékkal végzett gyakorlatok. Az edzőteremben rengetegen követnek el hibákat, Nagy Regina, a Life1 Fitness Etele személyi edzője segítségével tekintjük át az alapvető baklövéseket, melyekre a konditerembe járóknak mindenképpen érdemes odafigyelniük.

Nem optimális testtartással végrehajtott gyakorlatok

Gyakori hiba az edzőtermi sportolók körében a helytelen testtartással végzett gyakorlatok. Az ülő életmód hatására egyre gyakrabban jelennek meg tartásbeli problémák, így az edzéseken először a megfelelő tartás kialakítására kell törekedni, csak ezt követően jöhet az állóképesség és az erő fejlesztése. Ha valakinek nem optimális a testtartása, egyes gyakorlatok, mozgásformák tovább rontják a helytelen tartást.

A mozgás során fellépő leggyakoribb testtartásbeli torzulás többek között, amikor az egyes gyakorlatok során a fej nem a gerinc természetes meghosszabbítása, vagyis előre- vagy hátrabillen.

Sűrűn látni, hogy sokaknál a medence sincs megfelelő helyzetben, oldalra vagy előrebillen, a két elülső csípőtövis nincs vízszintes vonalban. Sokan úgy húzzák ki magukat, hogy a mellkast előretolják, ilyenkor az alsó bordák kiugranak. A személyi edző javaslata, hogy ehelyett csavarjuk enyhén hátra a vállainkat, a lapockákat pedig hátra és lefelé tartsuk. Rendszeres probléma az is, amikor a fekvőtámasz kivitelezésekor nem tartjuk megfelelően aktívan a törzset, ami nemcsak a hanyag tartásra, de arra is utalhat, hogy nincs megerősítve a törzsizom, nincs kellőképpen „felépítve” a rendszer ahhoz, hogy stabil alapot adjon az alapgyakorlatok kivitelezéséhez.

Törzsizmok fejlesztésének elhanyagolása

A „core” szó testünk tartóizmaira és a törzsizmok összességére vonatkozik: ezek az izmok tartják stabilan a törzset végtagjaink mozgatásakor. Ezek mellett többek között a járásban, futásban, egyensúlyozásban, nevetésben, tehát a mindennapi életfunkciók betöltésében is szerepet játszanak.

A core-izmok adnak stabil alapot a törzsnek a teherbíráshoz.

Az erős core-izmok nemcsak sportolás során, hanem a hétköznapi mozgásban is kiemelt jelentőségűek. Idősebb korban ezen izmok gyengesége hozzájárul az elesések és megbotlások előfordulásához, hiszen a gyenge törzsizomzat szerepet játszik az egyensúly elvesztésében. Ha a rekreációs sportra gondolunk, a gyenge core-izomzat hatására megnőhet a sportsérülések kockázata és a teljesítményünk növekedése is elmaradhat. Jó hír ugyanakkor, hogy a core-izomzat erősítése nem igényel különösebb eszközparkot, leginkább saját testsúlyunk igénybevételére van szükség. A törzsizmok erősítése során nagyrészt statikusan kitartott gyakorlatokat végzünk, melyeknél kiemelten fontos a helyes kivitelezés. Az egyes gyakorlatoknál – például a TRX vagy evezés – fontos lenne, hogy megfelelően be tudjuk kapcsolni, aktiválni a tartóizmokat. Ezt kis odafigyeléssel megtehetjük úgy, hogy kihúzzuk magunkat, köldököt a gerinc irányába húzzuk (ezzel megfeszítve a mély hasizmokat) és a farizmokat is megfeszítjük.

Ne csak a gépeket használjuk!

Nagy Regina szerint a klasszikus munkaidő utáni idősávban figyelhető meg leginkább a konditermi gépek használatának töretlen népszerűsége. Ekkor szinte mindig várni kell a gépekre, ugyanis sokan vannak, akik még mindig kizárólag a velük végrehajtott gyakorlatokkal építik fel az edzésüket. Fontos lenne, hogy az edzésterv ne kizárólag izolációs gyakorlatokra, kötött pályás gépek használatára korlátozódjon. A jó edzésterv tartalmaz olyan gyakorlatokat is, melyek elvégzéséhez több izommunka szükséges (guggolás, felhúzás, húzódzkodás, fekvőtámasz…), ezekkel erősítve fontos stabilizáló izmokat. A személyi edző szerint ha valaki nem profi sportoló, érdemesebb az összetettebb, funkcionális gyakorlatokat előnyben részesítenie. A kizárólag gépekkel való edzést kezdő sportolóknak, vagy sérülést követő regenerációs időszakban javasolja.

A mobilizáció hiánya gondot okozhat

Az ízületi mobilitás az adott ízületben létrejövő teljes mozgástartományt jelenti. Nem megfelelő ízületi mozgástartomány esetén a hétköznapi tevékenységek is nehézkessé, fájdalmassá válhatnak, a sportolásnál pedig megnő a sérülésveszély. Az emberek többsége ideje nagy részét ülve tölti, és ez negatív módon befolyásolja a mobilitást.

Ha egész nap a billentyűzet fölé görnyedünk, akkor a csípő és a váll mobilitása drasztikusan csökken. Ezzel nemcsak fájdalom léphet fel, hanem különböző tartásbeli problémák is megjelenhetnek.

Az ízületi mozgásterjedelem visszanyerése érdekében a legegyszerűbb megoldás az SMR-henger használata, mellyel edzés előtt és után is önmasszázst végezhetünk, és remekül felkészíti izmainkat az edzésre, és a levezetésben is segít. Érdemes naponta néhány percet erre szánni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.